Pregătiri intense pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva

Mitropolia se va război cu micii comercianţi la hramul Sfintei Parascheva

miercuri, 16 septembrie 2015, 17:37
2 MIN
 Mitropolia se va război cu micii comercianţi la hramul Sfintei Parascheva

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat decizia anul acesta de a interzice în spaţiile care sunt în proprietatea lor accesul comercianţilor care vindeau, printre altele, inclusiv obiecte şi veşminte de cult sau cele teologice şi cu conţinut bisericesc.

În acest sens, există Legea nr.1-3/1992, care specifică faptul că Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, „în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult, precum şi de tipărire a cărţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicării cultului“. În continuarea acestei legi, Permanenţa Consiliului Eparhial Iaşi, întrunit în iunie, a luat o decizia explicită ca „în perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, obiectele de cult să fie comercializate doar de eparhii, parohii, mănăstiri şi Centrul eparhial Iaşi“.

Aceştia nu vor avea nicio putere de control asupra comercianţilor din spaţiile administrate de către Primăria Municipiului Iaşi, dar pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB, a spus că speră ca autorităţile să pună în aplicare legile deja existente. „Avem şi noi spaţiile noastre, în preajma Catedralei, nu e vorba de cele gestionate de Primărie. În mod normal, legea trebuie respectată, dar nefiind pe spaţiile noastre nu putem să ne implicăm. În spaţiul care este al Mitropoliei am avut în alţi ani comercianţi care au venit cu solicitări pentru a primi autorizaţie să vândă şi ei acolo. În anii trecuţi am fost îngăduitori, dar anul acesta vor fi mult mai fermi şi nu vom da autorizaţii celor care nu ţin de biserici, mănăstiri sau eparhii“, a declarat pr. Constantin Sturzu.

 

Comentarii