Mostră de justiţie în ritm de melc: Un proces vechi de peste un deceniu a ajuns la final

marți, 24 februarie 2015, 02:57
2 MIN
 Mostră de justiţie în ritm de melc: Un proces vechi de peste un deceniu a ajuns la final

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au finalizat un proces în care se judecau fapte de înşelăciune mai vechi de un deceniu.

Magistraţii au rămas în pronunţare în dosarul în care Robert Copacinschi, pilot de offroad din oraş, este acuzat de trafic de maşini de lux. Copacinschi a fost condamnat în primă instanţă, în 2012, la 14 ani de puşcărie, el fiind cel care a contestat decizia. Alături de el au mai fost condamnate atunci şi alte persoane, trei dintre acestea primind pedepse cu executare.

Curtea de Apel Iaşi a stabilit pronunţarea din acest dosar pe 27 februarie. Decizia urmează a fi definitivă. Cei zece inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ei au fost trimişi în judecată în 2004, fiind acuzaţi că au pus pe picioare o reţea specializată în trafic de maşini de lux. Potrivit rechizitoriului, între 2000 şi 2002, Robert Copacinschi şi ceilalţi membri ai reţelei ar fi înmatriculat un număr de 71 de maşini de lux. Le modificau seriile şasiurilor, falsificau actele de provenienţă sau produceau certificate de origine EUR 1 false.

Anchetatorii au mai precizat că o parte din maşinile traficate de membrii reţelei ar fi fost furate. În rechizitoriu se arată că 26 de bolizi fuseseră furaţi din Germania sau Italia, iar în cazul a 11 maşini înmatricularea s-ar fi făcut cu numere de înmatriculare false.

“Prin încălcarea reglementărilor vamale s-a creat statului român un prejudiciu de 4.773.820.000 lei (n.r. – vechi). Prin falsificarea certificatelor tip EUR 1, gruparea infracţională a beneficiat de acordarea unui regim tarifar preferenţial prejudiciind astfel statul român cu suma de mai sus. Prin prezentarea certificatelor tip EUR 1 false, taxele vamale au fost reduse de la 30% la 6%”, se precizează în rechizitoriu.

După ce înmatriculau maşinile folosindu-se de acte false, membrii reţelei le vindeau în mai multe oraşe din ţară. Cele mai multe vehicule rulate de ei erau de la mărcile BMW, Audi şi Volkswagen.

Comentarii