Nichita vrea să o ţină pe Gavrilă în Consiliul Local în numele USL

vineri, 27 iunie 2014, 02:01
4 MIN
 Nichita vrea să o ţină pe Gavrilă în Consiliul Local în numele USL

„Camelia Gavrilă este o uselistă în continuare. Ar putea să rămână în continuare în CL“, a justificat primarul.

Mandat sub semnul întrebării în Consiliul Local. Locul lăsat liber de Camelia Gavrilă care a demisionat săptămâna trecută atât din PNL, cât şi din poziţia de consilier local, a rămas neocupat. Aleşii locali au decis ieri să amâne cele două proiecte de hotătâre prin care să constate demisia Ca­meliei Gavrilă şi validarea unui alt consilier supleant pe motiv că următorul pe lista cu care a candidat USL în 2012 este social-democrata Ecaterina Olaru, în timp ce mandatul este cerut de liberali.

Primarul Gheor­ghe Nichita a făcut ieri apel la şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a-şi retrage demisia din CL şi a rămâne în continuare pe această funcţie sub sigla USL. „Fac apel la doamna Camelia Gavrilă să-şi re­tragă demisia din mai multe motive pentru că ea tot timpul a fost un membru marcant care a adus voturi şi nu a profitat de un partid, are experienţă în CL şi reprezintă foarte bine îmvăţământul din CL care are o cotă importantă din buget alocată. Candidând din partea USL, nu văd nicio lipsă de moralitate ca să ră­mână în continuare în CL chiar dacă şi-a dat demisia din partid. Dintr-un motiv foarte simplu: ai fost ales de USL, nu de PNL, nici PSD. Ori ea este o uselistă în continuare. Ar putea să rămână în continuare în CL“, a declarat primarul.

Edilul-şef a precizat că această si­tuaţie ar putea ajunge în instanţă, iar mandatul rămas liber în CL să ră­mână blocat. „Este o conjuctură care nu a fost gândită atunci când a fost constituit USL. Dar nu aş vrea să avem acum în instanţă un proces între PSD şi PNL vizavi de un consilier local, ci am prefera să avem continuitate şi să putem lucra în CL cu Domnia sa“, a mai spus Nichita, care a subliniat faptul că „este o singură variantă: ca PSD să-şi pună consilier pentru că aceasta este ordinea pe listă şi PNL eventual să atace la instanţă, ceea ce înseamnă să tergiversăm sau să blocăm postul de consilier local, dar să pună PNL un consilier nu este o variantă“.

Liderul liberalilor din Consiliul Lo­cal este de părere că PSD a făcut un abuz ieri prin faptul că a refuzat să ia act de dorinţa Cameliei Gavrilă de a demisiona. „Prin aceasta se confirmă că ceea ce se întâmplă la CL este opera domnului primar. Dum­neal­ui ştie că USL nu mai există şi nu poate cere cuiva să rămână în CL în numele unei entităţi care nu există. Ceea ce nu ştie dumnealui este că onoarea nu se negociază. Doamna Gavrilă şi-a dat demisia de onoare“, a precizat Marius Dangă. În ipoteza unui renunţări la demisie, Dangă a precizat că „aş fi bucuros să revină asupra demisiei din partid, asupra demisiei din CL şi poate să demisioneze de la IŞJ, dacă ar fi fost un preţ, dar nu cred“.

Contre pe proiectele de pe ordinea de zi

Şedinţa de Consiliu Local de ieri s-a desfăşurat într-un schimb conti­nuu de interperlări, observaţii şi răs­punsuri acide pe marginea pro­iectelor de pe ordinea de zi. Liberalii au sugerat ca Palatul Braunstein să aibă după reabilitare şi spaţii pentru ca ONG-urile să-şi desfăşoare activitatea, iar mediateca să nu fie amenajată pe toate cele trei etaje. Primarul Nichita a replicat că proiectul evaluat la 37 milioane lei nu mai poate fi modificat deoarece municipalitatea ar risca să piardă finanţarea europeană pe care intenţionează să o acceseze.

Divergenţe au apărut şi pe marginea proiectului european de la CET. Liberalul Marius Dangă a intervenit şi a cerut ca Primăria să monitorizeze mai bine contractul de concesiune cu Dalkia Termo Iaşi şi să verifice dacă investiţiile asumate prin contract sau dacă indicatorii de performanţă sunt respectaţi. „Nu s-a făcut o informare dacă contractul a fost respectat de către părţi, dacă investiţiile au fost realizate conform contractului şi dacă pentru iarna 2014-2015 vom apela la formula de ajustare din contract pentru ajus­tarea tarifului“, a spus Dangă.

Edilii i-au replicat tranşant că intervenţia lui nu face referire la proiectul de hotărâre şi că proiectul european de la CET nu are nimic de-a face cu ope­ratorul. Primarul Nichita a subliniat că relaţia contractuală cu Dalkia este mo­nitorizată permanent. „Noi urmă­rim contractul de delegare a gestiunii către Dalkia. Avem un comitet al acestei asocieri, ştim cum stau lucrurile acolo, avem discuţii cu operatorul, nu sunt motive de îngrijorare, ştim care sunt necazurile şi pierderile pe care Dalkia le înregistrează şi nu datorită faptului că Dalkia nu este un operator eficient şi legat de faptul că nu se acoperă nişte costuri legate de ANRE, sau alte chestiuni. Acestea vor fi ana­lizate toate la timpul lor“, a declarat Nichita. În ciuda polemicii, toate proiectele au fost aprobate în cadrul şedinţei de ieri.

Comentarii