O copie de la 1300 a Magna Carta, descoperită în arhivele unui consiliu local din Marea Britanie

luni, 09 februarie 2015, 19:24
1 MIN
 O copie de la 1300 a Magna Carta, descoperită în arhivele unui consiliu local din Marea Britanie

O copie din 1300 a documentului Magna Carta Libertatum a fost descoperită în arhivele consiliului din ținutul Kent, în orașul Sandwich și ar putea valora peste 10 milioane de lire sterline, scrie agenția UPI, citând BBC.com.

Această copie a fost găsită cu doar câteva luni înaintea manifestărilor ce vor fi organizate pentru marcarea a 800 de ani de la semnarea în 1215 a celebrului document, fundament al parlamentarismului britanic.

Cu toate că o treime din document lipsește, experții apreciază că valoarea acestei copii de la 1300 a Magna Carta Libertatum ar fi de 10 milioane de lire sterline, potrivit BBC, care amintește că până în prezent se știe de existența a 24 de copii ale documentului. Conform experților, versiunea de la 1300 ar fi o variantă modificată a Magna Carta Libertatum din timpul lui Edward I.

Magna Charta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților) este un document emis în Anglia în 1215, în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară. Prin această cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii.

În această săptămână patru versiuni ale Magna Carta Libertatum au fost expuse în parlamentul britanic, două provin din colecția British Library și câte una din Salisbury Cathedral, respectiv Lincoln Cathedral. (Agerpres)

 

Comentarii