Martor: "Pompierii aşteptau să stingă Dumnezeu focul"

O ieşeancă a fugit să nu moară arsă, dar a murit intoxicată cu fum (VIDEO)

luni, 23 decembrie 2013, 02:50
4 MIN

Ieşeanca în vârstă de 61 de ani se afla în apartamentul său, din blocul A 13, de pe bulevardul Anastasie Panu, situat la etajul al treilea. Atunci când a izbucnit incendiul, în noaptea de sâmbătă spre duminică înainte de ora 2 dimineaţa, femeia a ieşit speriată de flăcări din casă şi, dezorientată, dar şi din cauza fumului dens şi negru, a urcat pe casa scării la etajele superioare ale blocului, în loc să coboare pentru a se salva. Imediat la faţa locului au ajuns pompierii, care au încercat să stingă focul. Vecinii care o văzuseră pe femeie au început să strige din balcoane că aceasta a urcat la alte etaje. Deşi au fost atenţionaţi că victima se refugiase mai sus, vecinii susţin că pompierii le-au transmis că nu se află nimeni acolo, şi că aceştia nu au urcat câteva etaje în plus, pentru a o salva. După ce flăcările au fost domolite, unul dintre pompierii ajunşi acolo a urcat scările şi a găsit-o pe femeie inconştientă, intoxicată cu fum, la ultimul etaj în casa scării.

„Incompetenţi. Din cauza lor a murit vecina“

Victima a fost scoasă în faţa blo­cului, iar medicii de pe echipajul SMURD au resuscitat-o mai bine de jumătate de oră. În cele din urmă, aceştia au declarat decesul, iar trupul neînsufleţit a fost transportat la In­stitutul de Medicină Legală Iaşi. Cei mai indignaţi s-au arătat vecinii, care au precizat că le-au spus pompierilor să o caute, dar nu au fost ascultaţi. „Timp de 20 de minute le-am transmis că proprietarul apartamentului a urcat scările, dar degeaba. La fel, o femeie de la etajul al şaselea a strigat la pompieri să meargă să o caute, şi abia atunci s-au gândit şi ei să urce“, a afirmat un tânăr care locuieşte în acelaşi bloc cu victima. Tânărul le-a reproşat şi celor de la echipajul de Terapie Intensivă Mo­bilă că nu au verificat la timp etajele superioare, dar a fost ameninţat că dacă nu încetează să mai facă scandal va fi dat pe mâna poliţiştilor. Un alt vecin spune că a încercat el să o salveze pe femeie, dar nu a putut: „Eu am încercat să ies din apartament, la etajul 6, şi n-am putut de fum ce era. Nu puteam să stau nici în dormitor. Abia, abia respiram la geam. Când au ajuns pompierii la scară, erau dezorientaţi… Mă întrebau care e scara blocului, şi ei erau la scară. Plus că, până au întins furtunul, a mai durat vreo 20 de minute. Am văzut cu ochii mei cum se plimbau pe lângă maşină parcă aşteptând să stingă Dumnezeu focul… Incompetenţi. Din cauza lor a murit vecina“, scrie un alt vecin revoltat, pe forumul ziarului nostru.

Ce spun angajaţii ISU?

Aganjaţii ISU Iaşi au precizat că lucrurile nu au stat aşa cum susţin vecinii, şi că totul s-a petrecut aşa cum trebuie. „S-a intervenit la faţa locului cu două echipaje de stingere şi unul de prim ajutor. După sosirea la locul evenimentului şi executarea recunoaşterii, s-a constatat că incendiul se manifesta într-un apartament de la etajul al treilea, pe hol, în bucătărie şi în bal­con. În apartament nu se afla nicio persoană, iar casa scării era inundată cu fum dens şi gaze toxice rezultate în urma arderii. S-a procedat la stingerea incendiului, iar echipa de recunoaştere a continuat operaţiunile de căutare-salvare la etajele superioare pentru a identifica eventualele victime“, a precizat lt. Silvia Spiridon, purtător de cu­vânt al ISU Iaşi. Potrivit reprezentanţilor ISU, persoana de sex feminin a fost găsită pe holul casei scă­rilor, la etajul al şaselea, ghemuită într-un colţ. Aceasta era inconştientă şi a fost evacuată din clădire de către echipa de căutare-salvare. „S-au efectuat manevre de resuscitare, persoana fiind declarată decedată de către medicul de pe echipajul de terapie intensivă mobilă, cauza probabilă a decesului fiind intoxicaţia cu fum“, au adăugat reprezentanţii ISU Iaşi. Femeia locuia singură în apartament, iar cel mai pro­babil, din primele cercetări, cauza in­­cendiului a fost un scurtcircuit la un aparat electrocasnic, lăsat sub tensiune.

Comentarii