De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pacientul căruia i-au fost transplantate degetele de la picior la mână se simte bine

miercuri, 30 noiembrie 2016, 02:55
2 MIN
 Pacientul căruia i-au fost transplantate degetele de la picior la mână se simte bine

Ieşeanul căruia medicii din clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ i-au transplantat două degete de la picior la mână se simte bine. 

Bărbatul în vârstă de 70 de ani este internat în continuare în clinica ieşeană pentru monitorizare şi tratament de specialitate. Potrivit şefului clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, bolnavul este în stare bună, ambele membre operate, mâna şi piciorul, prezentând semne clinice potrivit aşteptărilor. „Pacientul este în stare foarte bună şi a început să pri­mească primele recomandări pentru a apuca, astfel încât mână afectată de accident să-şi reia principala funcţie“, a arătat profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Pacientul a fost transplantat după ce şi-a pierdut degetele lungi de la mâna dreaptă. Bărbatul a fost operat joi, 17 noiembrie, de două echipe de chirurgi plasticieni coordonate de şeful cli­nicii ieşene, profesorul Teodor Stamate. „Particularitatea cazului, ceea ce îl face unul de excepţie, printre puţinele din lume, dacă nu unic, este vârsta cronologică de 70 de ani a pacientului. În literatura de specialitate, transferul microchirurgical al degetelor de la picior la mâna se indică la oameni tineri, care au vase de sânge neafectate şi care pot suporta aplicarea tehnicilor de microchirurgie. Buna determinare a pacientului, dar şi rezultatul investigaţiilor ne-au dat curajul să depăşim limitele indicaţiilor de până la 45-50 de ani şi să încercăm şi la un pacient de 70 de ani“, a mai subliniat şeful clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii