Plângeri în cascadă la RATP din cauza controlorilor. Scandalurile, virale pe net

miercuri, 12 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Plângeri în cascadă la RATP din cauza controlorilor. Scandalurile, virale pe net

În urma unui astfel de episod, oficialii regiei au demarat un control asupra angajaţilor. Ce condiţii trebuie să îndeplinească un candidat la o astfel de funcţie.

Scandalul dintre un călător al RATP şi doi controlori care au vrut să-l amendeze a devenit viral în me­diul online. Zeci de cititori ai „Zia­rului de Iaşi“ au condamnat atitudinea persoanelor care verifică biletele că­lătorilor din tramvaie şi autobuze şi au dat mai multe exemple din propriile experienţe negative. Scandalul a pornit zilele trecute într-un tramvai care circula pe direcţia Tudor Vladimi­rescu – Piaţa Unirii. Tânărul s-a urcat în tramvai împreună cu partenera sa în staţia din Tudor. Fiind luat la întrebări de doi controlori, acesta a început să filmeze cu telefonul mobil toată cearta. Înregistrarea care a apă­rut în mediul online arată că tânărul îi acuză pe controlori că au tăbărât pe el să-i arate biletul imediat ce cuplul s-a urcat în tramvai şi că i-au aruncat biletul pe geam.

Cititorii „Ziarului de Iaşi“ susţin că astfel de incidente sunt relativ dese în mijloacele de transport în comun. Aceştia blamează atitu­di­nea nesimţită a controlorilor care pun presiune pe călători să plătească amenzile sau să-şi dea datele să completeze procesele verbale. „Exact aceeaşi situaţie am avut-o şi eu cu acelaşi controlor! Am compostat mai târziu biletul, dar totuşi aveam bilet validat! Mi l-a rupt în faţă şi mi-a dat amendă. Apoi m-a dus la poliţie în Frumoasa, unde m-a îmbrâncit“, a fost una din reacţii. Alţi cititori le-au aluat apărarea controlorilor care dau peste persoane care circulă fără bilet şi atunci când sunt prinşi fac scadal pentru a scăpa de amendă.

)

Oficialii RATP i-au luat la în­trebări pe cei doi controlori, după ce înregistrarea tânărului scandalizat a apărut pe site-ul „Ziarul de Iaşi“. Aceştia ar fi declarat superiorilor că tânărul a urcat în tramvai din staţia din Tudor şi şi-a compostat biletul după ce au trecut de Bucşinescu, unde a început controlul. Acesta ar fi compostat biletul o singură dată, chiar da­că era împreună cu partenera, după care şi-ar fi pus biletul în buzunarul de la haină. Atunci când a început scandalul, acesta ar fi susţinut că biletul i-a fost aruncat pe geam de controlori, fără să-l fi scos din buzunar pe al său. Tânărul nu a făcut deocamdată sesizare la RATP pentru a reclama comportamentul celor doi controlori.

În schimb, reprezentaţii regiei au primit de la începutul acestui an în jur de 29 de sesizări la adresa controlorilor din mijloacele de transport, precum şi trei contestaţii la procesele verbale de amendă care se judecă în instanţă. Majoritatea contestaţiilor s-au dovedit neîntemeiate în mo­mentul verificărilor. Conform şefilor din regia de transport, una din reclamaţii a venit din partea unei tinere care a călătorit în autobuzul 28 şi s-a ales cu amendă deoarece nu avea bilet. Tânăra a făcut plângere şi a spus că a fost bruscată de controlori în momentul controlului. Atunci când oficialii regiei au început an­cheta şi i-au cerut să reconfirme în­tâmplarea, aceasta şi-a retras acu­zaţiile şi a recunoscut că a dat date personale false controlorilor. O altă reclamaţie a venit din partea unei doamne care a spus că bărbatul care i-a cerut biletul se afla în stare de ebrietate în timpul controlului, acu­zaţie care nu a fost confirmată.

RATP are angajaţi aproximativ 46 de controlori. Aceştia au fost selectaţi pe bază de concurs, condiţia obligatorie fiind absolvirea de studii medii, precum şi lipsa cazierului. „Ultimul concurs pe care l-am avut la controlori a fost acum 3-4 ani. Nu avem noi angajaţi. Atunci când s-au făcut angajările, am urmărit inclusiv aspecte în care ei pot gestiona o situaţie de conflict, dar şi unde au mai lucrat. Candidaţii au participat la interviuri şi au făcut şi un examen psihologic. Obligatoriu este să aibă studii medii, dar mulţi sunt studenţi sau au finalizat studiile superioare între timp“, a precizat Adrian Mihai, şeful Departamen­tului de Resurse Umane de la RATP.

Comentarii