Poliţia Locală din Iaşi cere mai multe pistoale letale şi veste antiglonţ

duminică, 01 martie 2015, 15:07
2 MIN
 Poliţia Locală din Iaşi cere mai multe pistoale letale şi veste antiglonţ

Poliţiştii locali au în plan în acest an achiziţia de pistoale, muniţie, veste antiglonţ, bastoane cu şocuri electrice, scuturi şi căşti de protecţie.

Informaţiile apar în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al municipiului pe 2015. Potrivit actului, necesarul pentru 2015 constă în 20 de pistoale letale, 50 de arme neletale, 10 veste antiglonţ, 10 scuturi, 10 căşti de protecţie, 2 pulveri­zatoare substanţe lacrimogene, 20 de bastoane cu şocuri electrice, un sistem de comunicaţii de joasă frec­venţă, 50 radiotelefoane, portavoce şi trei autoturisme.

În plus, poliţiştii vor extinderea sistemului de supra­veghere video în zona Alexandru cel Bun (Piaţa Alexandru, Piaţa Voie­vozilor, intersecţie Zimbru, cartier Dacia), Tătăraşi (esplanada Oancea, intersecţie Doi Băieţi, magazinul Flux, Piaţa Chirilă), Podu Roş (sens giratoriu, zona BCR, str. Palat) şi în zona pieţei Nicolina. De asemenea, poliţiştii vor să creeze în cadrul instituţiei şi o structură specială de intervenţie, care să acţioneze „în situaţia unor tulburări grave a ordinii şi liniştii publice“.

„Unele proceduri de achiziţie sunt în derulare. În funcţie de bugetul disponibil vom implementa măsurile. Legat de structura la care faceţi referire, în cadrul Poliţiei Locale există un detaşament de intervenţie rapidă, dar care are numai 2-3 lucrători, iar structura trebuie redimensionată, să aibă minimum patru agenţi“, a explicat directorul adjunct al Po­liţiei Locale, Georgel Grumeza.

În context, şefii Poliţiei spun că necesarul de personal al instituţiei ajunge la circa 400 de angajaţi faţă de cei 300 câţi sunt în prezent. La ora actuală, poliţiştii au în dotare 188 de pistoale (30 letale, 158 neletale), mu­niţie, radiotelefoane (58), bastoane autoapărare (50), cătuşe (685), spray autoapărare (300), scuturi (10), căşti protecţie (10), veste antiglonţ (6) şi autoturisme (33). Totodată, sistemul de supraveghere video numără 58 de camere.

Patrule mixte cu poliţiştii naţionali

În baza unui protocol semnat în ianuarie 2015, poliţiştii locali vor efectua pe parcursul acestui an acti­vităţi de patrulare cu cei naţionali. „Instruirea efectivelor de poliţie locală înainte de intrarea în serviciu se va efectua la sediul secţiilor de poliţie urbane respective (şase secţii de poliţie, n.r.) şi la sediul Biroului pentru Centrul Universitar“, se arată în planul de acţiune comun al forţelor de ordine. Anul trecut, în fiecare oră, în medie, poliţiştii locali au aplicat trei amenzi. În documentul prezentat de instituţie nu se precizează şi câte din cele 27.000 de amenzi au fost şi achitate de către contravenienţi.

Comentarii