Pregătiri de Mărţişor

vineri, 24 februarie 2017, 08:00
3 MIN

* Condiţiile meteo arată că în anul ăsta Dragobetele l-a bătut pe Valentin din punct de vedere al cadrului pitoresc în care îndrăgostiţii să petreacă momente de neuitat. Este mai bine azi, 24 februarie, de Dragobete, decât a fost pe 14; unii ar zice că e normal, deşi habar n-au cine e Dragobetele şi ce rost are în context. Am scris şi marţi despre Dragobete, dar ne încurcăm în simboluri fără a ajunge la esenţa problemei: iubirea! E evident că toate evenimentele se succed cu un rol anume, întocmai ca anotimpurile, fiind chestie de trend. Aşa cum Dragobetele este noul Valentine’s Day, Mărţişorul va fi noul Dragobete, 8 Martie va fi noul Mărţişor, iar 9 Martie va fi noul Oktoberfest, însă pe bază de vin, nu de beri.

* Azi e Dragobetele, deci se poate spune că a trecut deja: nimeni nu mai trăieşte în trecut sau prezent, totul e viitor! Cel mai apropiat trend din viitor e Mărţişorul, fiindcă, poate aţi uitat, vine primăvara! Tarabele cu mărţişoare au apărut încă de Halloween, chiar din vară, bănuim, dar ca de obicei mai există bărbaţi care au lăsat cumpărarea acestor micuţe simboluri ale primenirii naturii pe ultimele zile de februarie. Pentru ei am încercat să analizăm oferta de mărţişoare 2017, aşadar stăm acum de vorbă cu un domn tarabagiu ambulant:

– Bună ziua! Sunteţi vânzător de mărţişoare, evident, la ce marfă aveţi…

– Şi de mărţişoare.

– Vânzător în general, adică prindeţi pulsul pieţii, nu?

– Vând ce se vinde. Acum mărţişoare, dar vara şi iarna, chiar toamna, nu se cumpără atât de bine mărţişoarele. Nu-s, cum ar veni, consumabile, ca berea…

– Vara şi iarna, chiar toamna, ce vindeţi? Ce-aţi vândut până acum?

– Când economia duduia, eu vindeam case şi terenuri. La vreme de criză, tot aşa…

– Dar în criză ce case şi terenuri aţi vândut?

– Am vândut casa şi terenul lui soacră-mea, să plătim ratele. Am vândut şi presă, dar n-a mers: cele mai multe ziare erau deja vândute unor partide…

– Vara ce vindeţi?

– Vara merg la mare, vând porumb fiert şi piatră de călcâie, dar românul e sărac, vine cu piatra de călcâie de acasă şi porumbul fiert de anul trecut.

– Acum vindeţi mărţişoare pentru pături defavorizate: cum arată ele?

– Mărţişorul pentru păturile defavorizate e delicat şi discret. Mai exact, e doar boldul. Pentru bugetarii cu salariul mediu avem şi şnur.

– Şnur alb-roşu, nu?

– Alb sau roşu, la alegere! Alb-roşu e pentru venituri peste medie!

– Bine, dar boldul şi şnurul sunt doar accesorii; mărţişoarele ce formă au?

– Eu cred că nu forma contează, ci fondul.

– Aveţi mărţişoare cu trifoi cu patru foi, cheiţă, coşar?

– Dacă pe matale primăvara te face să te gândeşti la coşar, nu e bine!

– De ce?

– Nu primăvara, ci toamna trebuie să se gândească oamenii la coşar, să-l cheme, să nu fie risc de intoxicaţie cu monoxid de carbon, de la sobă…

– Înţeleg că vindeţi doar bolduri şi şnururi…

– Nu înţelegeţi! Pe lângă ele, eu vând libertate! Libertatea omului de a păstra banii de mărţişor pentru ceva care îi sugerează mai mult primăvara, înnoirea!

– Frumos! Şi ce fac cu banii de mărţişor cei care înţeleg mesajul dumneavoastră?

– Beau la bufetul de alături, al fratelui, care îmi dă comision!

 

Comentarii