Advertorial

Prezent incert vs trecut istoric

sâmbătă, 25 octombrie 2014, 01:50
3 MIN
 Prezent incert vs trecut istoric

          În decurs de câteva zile, premierul candidat la preşedinţie, a anunţat o avalanşă de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Largi categorii sociale urmează să primească sume de  câteva zeci sau sute de lei. Nimic rău până aici, dar de ce acum? În aceste condiţii, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de euro, în contextul în care Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune pentru al 3-lea trimestru consecutiv.
          Deci presiunea asupra bugetului de anul viitor va creşte din cauza promisiunilor generoase de aproximativ un miliard de euro, care se adaugă angajamentelor de cel puţin 3 miliarde de euro rezultate din: reducerea CAS (peste un miliard euro), tăierea deficitului cu 0,8% din PIB (peste un miliard euro), creşterea cheltuielilor de apărare şi a cofinanţării fondurilor UE (mai mult de un miliard euro).
          Aşadar, după alegeri, guvernul va avea decizii foarte grele de luat pentru că bugetul din 2015 trebuie să se închidă cu un deficit de 1,4% din PIB. Înseamnă o sumă care fie trebuie să o colecteze în plus, firesc de la noi cei mulţi, fie să o taie de la cheltuieli, fie un mixt. În concluzie ne aşteptăm la creşteri majore de taxe.
          În acest context, nesiguranţa pentru mediul de afaceri ajunge la cote critice, mai ales că scăderea CAS, benefică în sine, a fost primită cu reticenţă de teamă că necesita compesări prin creşterea altor taxe. Un prim fapt care confirmă aşteptările pesimiste ale companiilor este majorarea salariului minim de la 900 la 975 de lei, de la 1 ianuarie. Costurile salariale vor fi, efectiv, mai mari cu 91 de lei pentru un angajat cu salariu minim, fiind duble faţă de economia obţinută pentru acelaşi angajat, datorită reducerii CAS, de la 1 octombrie, de 45 de lei.
          Urmează şi alte constrângeri. Actualul acord preventiv cu FMI este deraiat de la drumul stabilit prin negocieri. Redeschiderea unor negocieri noi, dacă situaţia bugetară va deveni dramatică – ceea ce se profilează – mai ales în contextul economic internaţional care se deteriorează în ultima vreme, va fi extrem de dificilă. Negocierile de anul viitor, chiar şi în cadrul actualului acord, vor fi foarte complicate pentru că România s-a îndepărtat vertiginos de principiile agreate cu forurile internaţionale şi a făcut paşi înapoi.
          Despre bugetul anului viitor nu se suflă o vorbă. Cu toate acestea suntem informaţi că că nu este corect să se facă angajamente în numele următorului cabinet. Numai că, cheltuielile sociale antamate, în ultimele zile, demonstrează contrariul: se face bugetul anului viitor, dar numai la capitolul de cheltuieli, resursele de finanţare vor fi pasate succesorilor. Să vedeţi ce trai ne aşteaptă!
          Dar, cu sau fără negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, 25 octombrie reprezintă amintirea unei zile de împlinire naţională. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor nemului românesc 25 octombrie a rămas şi rămâne în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt înregimentaţi în ea. Memorie eternă celor care s-au jertfit! Cinste şi onoare celor care ne slujesc!
 

         Ing.dr.ec Traian Dobre

 

Comentarii