Prima şedinţă, primul scandal. Chirica a împărţit locurile în comisii după cum a vrut

sâmbătă, 25 iunie 2016, 01:56
4 MIN

Liberalii şi consilierul Postolache nu au votat componenţa acestora. “Cine nu vrea să meargă cu noi, merge unde doreşte”, a explicat primarul cum va funcţiona “colaborarea”.

Primarul Mihai Chirica şi consilierii locali au depus ieri jurământul de învestire în funcţie. La şedinţa de constituire a Consiliului Local (CL) au fost aleşi şi cei doi viceprimari: Gabriel Harabagiu (PSD) şi Radu Botez (ALDE). La eveniment au participat deputaţi şi senatori, rectori, directori de instituţii şi angajaţi ai municipalităţii. Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional, moment urmat de rostirea a două rugăciuni de către preoţi ai Bisericii Ortodoxe şi Bisericii Catolice. „Promit că voi fi primarul tuturor ieşenilor, nu doar al celor care m-au votat. Mulţumesc celor care s-au implicat în această campanie, atât echipei mele, cât şi adversarilor, mulţumesc consilierilor locali şi colegilor din Primărie. Le mulţumesc tuturor pentru încredere. Sunt convins că împreună vom reuşi să ducem tot programul până la capăt”, a declarat primarul Mihai Chirica. 

Viceprimarii au fost aleşi cu 16 voturi

Ambii viceprimari au fost aleşi în funcţie cu votul a 16 consilieri dintre cei 26 prezenţi, în contextul în care de la plen a lipsit un singur ales (Călin Scripcaru, PSD). Cei 10 consilieri care au votat împotrivă sunt cei opt ai PNL şi, cel mai probabil, Postolache şi unul dintre cei doi consilieri ai PMP. „Priorităţile mele sunt şi cele ale lui Mihai Chirica, promisiunile pe care le-am făcut în campanie. În primul rând, vorbim de o reformă în administraţie, o reformă în urbanism care se impune, astfel de probleme au reieşit din întâlnirile pe care le-am avut în perioada campaniei cu cetăţenii”, a declarat Harabagiu. Un proiect despre care acesta a amintit constă în aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) şi a subliniat că documentul strategic ar putea fi aprobat până la sfârşitul acestui an în condiţiile în care mai sunt necesare doar trei avize. „O prioritate esenţială va fi aceea de a vota toate proiectele care vor apărea într-un mod constructiv şi nu politic. Sper să reuşim să ajungem la un numitor comun cu toate forţele politice din CL astfel încât voturile pe diferitele proiecte să fie tehnice şi să nu avem un aport politic important”, a spus, la rândul lui, Radu Botez.

Ceartă la CL din prima zi

După constituirea consiliului, aleşi au avut la mapă un proiect de hotărâre care a vizat componenţa celor opt comisii de specialitate de la nivelul CL. PNL şi independentul Andrei Postolache au votat împotriva componenţei fiecarei comisii şi au acuzat că PSD nu a făcut consultări şi a impus în plen „o servită”. „Este inacceptabil ca în sală să existe deja o «servită» prin care ni se pune pumnul în gură şi ni se spune exact câţi membri avem în fiecare comisie şi fără a fi întrebaţi sau să purtăm o minimă discuţie. Nu este corect şi deja este un semnal de alarmă în privinţa modului în care sunt tratate forţele din opoziţie”, a spus liderul consilierilor liberali, Eduard Boz. El a subliniat că PSD a stabilit ca liberalii să aibă un număr maxim de consilieri în Comisia pentru protecţie socială, în timp ce opţiunea PNL era pentru Comisia economică.

„Am avut o scurtă discuţie ieri (joi, n.r.) în care am fost informat de comisiile în care voi fi propus, ele nu coincid cu opţiunile mele, nici cu opţiunile consultării pe care am făcut-o, în care peste 1.000 de oameni şi-au spus părerea din ce comisii ar trebui să fac parte. Voi vota împotriva componenţei comisiilor”, a comentat, la rândul lui, Postolache. Opţiunile acestuia vizau Comisia economică, Comisia de urbanism şi Comisia juridică. Primarul Mihai Chirica a explicat că la nivelul CL există opt comisii unde sunt disponibile 56 de poziţii, iar fiecare forţă politică din consiliu are reprezentanţi în funcţie de rezultatele alegerilor. Astfel, conform edilului, PSD a primit 29 de poziţii, PNL 17, ALDE şi PMP câte patru, iar Andrei Postolache două. În cele din urmă, singurii care au votat componenţa comisiilor au fost PSD, ALDE şi PMP.

„Am făcut ca aceste comisii să fie lucrative, să poată munci pentru cetăţenii municipiului Iaşi. Noi am spus de la început, chiar dacă luăm majoritatea noi împărţim puterea pentru că vrem să avem un oraş care să se dezvolte. Cine înţelege acest lucru, merge cu noi, cine nu vrea să meargă cu noi, merge unde doreşte”, a comentat Chirica. Deocamdată, din cele opt comisii de specialitate fac parte reprezentanţi ai PSD, ALDE şi PMP.

Comentarii