Recordul anului la donat sânge s-a întâmplat într-o joi

marți, 02 iulie 2013, 20:17
2 MIN
 Recordul anului la donat sânge s-a întâmplat într-o joi

Sfârşit de săptămână plin pentru Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi. Joi, pe 27 iunie, s-a întregistrat cel mai mare număr de donatori voluntari de sânge din tot anul. Dacă în mod obişnuit numărul acestora nu este mai mare de 55, joi a ajuns la 75. Înainte de a pleca în concedii şi vacanţe, zeci de persoane şi-au propus să-i sprijine pe cei care depind de o pungă de sânge.

Potrivit conducerii, situaţia necesarului de sânge este bună în prezent, solicitările din partea spitalelor fiind acoperite cu succes.

În afară de satisfacţia de a contribui la schimbarea unor existenţe umane, donatorii beneficiază de o serie de drepturi. Li se acordă câte şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă şi decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării din localitatea de domiciliu până în Iaşi. De asemenea, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o lună de zile şi, nu în ultimul rând, poate primi, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor medicale efectuate. În cazul depistării unor rezultate patologice în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul are dreptul să fie informat şi consiliat.

Orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg, poate deveni donator de sânge.

După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate trei vieţi.

Comentarii