Reparaţii „cu forţa” ale unor burlane pe zeci de mii de euro sub ameninţarea cămătarilor

miercuri, 05 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Reparaţii „cu forţa” ale unor burlane pe zeci de mii de euro sub ameninţarea cămătarilor

Înşelăciune de zile mari dată de un grup de romi voiajori unor ieşeni. Cinci persoane din această etnie au reuşit să câştige în doar câteva zile peste 30.000 de euro, de la două familii din oraş, după ce le-au schimbat ulucele şi burlanele de la case. Cu mult tupeu, ţiganii se autoinvitau în curţile victimelor pentru a le efectua aşa-zise lucrări de reparaţii şi negociau apoi sume astronomice drept retribuţie. O bătrână a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 127.000 de lei pentru o lucrare estimată la mai puţin de 7.000 de lei. Pentru a determina victimele să plătească, ţiganii ameninţau că vor veni cu cămătarii.

Caz incredibil soluţionat de procurorii ieşeni. Cinci persoane de etnie romă, originare din judeţul Mureş, au înşelat două familii din Iaşi după ce s-au autoinvitat pentru a le efectua lucrări de reparaţie la casă cerând în schimb sume astronomice. Gabor Gabor, Gabor Rupa, Karoly Baranyka, Matei Gabor şi Rupi Gabor au fost puşi sub acuzare de anchetatori pentru înşelăciune în convenţii şi violare de domiciliu.

Cei cinci sunt originari din judeţul Mureş şi obişnuiau să se plimbe prin ţară în scopul de a obţine bani prin metode ilicite. În vara anului 2011, se arată în rechizitoriul consultat de „Zia­rul de Iaşi“, bărbaţii au ajuns în munici­piul Iaşi unde s-au plimbat prin diferite zone cu case pen­tru a schimba burlanele şi ulucele de la lo­cu­in­ţe. În actul de acuzare trimis zilele trecute pe ma­sa instanţei, procurorii vorbesc de două victi­me care au plătit sume colosale pentru nişte rapa­ra­ţii şi de 20 de ori mai ieftine, în timp ce o a treia persoană a oprit Poliţia în timp ce trecea prin faţa casei sale pentru a scăpa de muncitorii neinvitaţi.

A găsit muncitorii pe casă

Etnicii au produs cea mai mare pagubă pensionarei Elena B. Procurorii spun că, pe 22 august 2011, femeia a vizitat mai multe spitale din Iaşi ajungând acasă în jurul prânzului. Când a intrat în curte, a zărit mai mulţi străini pe casa sa. Romii se apucaseră deja de lucru şi schimbau jgheaburile şi burlanele. „La interpelările femeii, bărbaţii au spus că efectuează repa­ra­ţii cu acordul surorii sale“, se arată în rechi­zitoriu. În prima zi, muncitorii au cerut 3.000 de lei, bani pe care Elena B. a spus că nu îi are. Unul dintre indivizi i-a spus atunci că, dacă nu va plăti, „va veni cu rudele de la Ciurea“. După ce au dat prima tranşă de bani, escrocii s-au întors şi a doua, şi a treia zi la familia ieşeană. Au continuat să solicite sume exorbitante de bani în schimbul lucrării de la casă. Elena B. a ajuns astfel să plătească, în total, constrânsă fiind, nu mai puţin de 127.000 de lei. În timpul anchetei, procurorii au apelat la două firme de construcţii pentru a estima cât ar costa lucrările efectuate de către romi aflându-se astfel că aces­tea ar varia între 3.700 şi 6.400 de lei. De ase­me­nea, au mai arătat anchetatorii, în cele trei zile cât au stat în casa Elenei B., inculpaţii ar fi furat şi un act de vânzare-cumpărare de la aceas­ta.
Un alt ieşean care a căzut victimă tacticilor de manipulare şi constrângere a celor cinci este şi Ioan C. Bărbatul a fost abordat pe 9 august de unul dintre romi care i-a zis că e dispus să schimbe burlanele şi ulucele. Înainte ca cei doi să bată palma, ceilalţi patru muncitori au intrat în curte şi s-au urcat pe acoperiş. Pentru câteva ore de muncă, escrocii au cerut 15.000 de lei. Ioan C. le-a dat banii de înmormântare pentru mama sa, 3.000 de lei, după care a mers la ban­că împreună cu ţiganii de unde a mai scos 7.000 de lei. Procurorii spun că, atunci când a mers la bancă, doi dintre romi l-au supravegheat de lângă ghişeu pentru a vedea câţi bani are în cont şi cât retrage.

Povestea pentru „clanul muncitorilor“ s-a încheiat în octombrie 2011, atunci când au in­trat de asemenea neinvitaţi în casa unui ieşean, s-au apucat să repare acoperişul, însă proprie­tarul a chemat Poliţia. Cei cinci nu au recunoscut faptele, spunând că au primit banii conform înţelegerilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii