Şefii din Poliţia ieşeană se retrag cu pensii uriaşe. Milioane de români muncesc ca să funcţioneze o lege uluitoare

miercuri, 30 noiembrie 2016, 03:01
7 MIN
 Şefii din Poliţia ieşeană se retrag cu pensii uriaşe. Milioane de români muncesc ca să funcţioneze o lege uluitoare
Din acest an este în vigoare o lege care permite ca poliţiştii să iasă la pensie la nivelul ultimului salariu avut. Astfel, fostul şef de cabinet al IPJ Iaşi, Constantin Petraş, care avea cel mai mare salariu net, va lua în jur de 7.000 de lei pensie. Și chestorul Ioan Scripniciuc sau comisarul Mihai Pintilei vor avea pensii asemănătoare. Venituri lunare între 5.000 şi 6.000 de lei îi aşteaptă şi pe alţi poliţişti ieşeni: Gheorghe Fotea, Liviu Zanfirescu, Vasile Macovei, Dumitru Opincă, Petru Frunză, Petru Bălteanu. Chiar şi militarii şi poliţiştii fără funcţii de comandă vor avea pensii la care milioane de  români nici nu visează. Pentru aceştia din urmă, după zeci de ani de muncă, punctul de pensie este calculat an de an şi acum a ajuns la 871 de lei. Pentru ei nu funcţionează „principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici“, prevăzut în legea specială.

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au constatat că cel mai mare salariu în IPJ Iaşi, şi implicit cu şanse la cea mai mare pensie, dacă ar fi să ne luăm după legea actuală care permite poliţiştilor să iasă la pensie în condiţii foarte avantajoase, este a fostului şef de cabinet al IPJ Iaşi, Constantin Petraş. Acesta s-a pensionat în urmă cu două luni şi potrivit declaraţiei de avere încasa lunar un salariu în mână de 7.000 de lei, salariul brut fiind în jur de 10.000 de lei. Aşadar, acesta ar încasa lunar o pensie de peste 6.500 de lei. Conform Legii 223/2015, pensia pleacă de la 65% din salariul brut mediu (calculat pentru numai şase luni consecutive!) la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an peste o vechime de 25 de ani. Legea 223 arată că „Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9% în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget“. Se poate ajunge astfel la plafonul de 85% din sala­riul mediu brut. Dar peste acest plafon se poate adăuga, în funcţie de ordinul „Meritul militar“ deţinut, un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20%. 

Petraş îl întrece pe actualul chestor al IPJ Iaşi, Ioan Scripniciuc, care ridică lunar de la casieria unităţii 6.800 lei, adică un salariu brut de 9.500 de lei. În cazul în care se va pensiona, chestorul Scripniciuc va lua una dintre cele mai mari pensii. Acesta nu s-a decis dacă va ieşi în acest an la pensie. De asemenea, nehotărât este şi actualul adjunct al IPJ Iaşi, Mihai Pintilei, care se gândeşte şi el să facă acest pas. Pintilei ar avea o pensie raportată la un salariu net de 6.700 lei în cazul în care s-a decide să se plece în acest an. Potrivit unor surse din interiorul IPJ Iaşi, Pintilei spune apropiaţilor că ar avea de gând să se pensioneze, însă doar pentru a-şi linişti contracandidaţii pentru postul de inspector-şef al IPJ Iaşi. Şi acest lucru doar în eventualitatea în care actualul chestor se va pensiona şi el. Un alt şef din Poliţia ieşeană care va ieşi la pensie în acest an este şeful Poliţiei Municipiului Iaşi, Gheor­ghe Fotea. Acesta va ridica o pensie frumuşică, raportată la un salariu brut de apro­ximativ 9.000 de lei. Reprezentanţii IPJ Iaşi ne-au precizat că Fotea încă nu a cerut pensionarea şi nu se ştie deocamdată cine îi va prelua locul la Poliţia Municipiului Iaşi. 

După pensionare se pot angaja sau pot administra afaceri dosite din timp

Liviu Zanfirescu, actualul şef al Serviciului Rutier Iaşi, va ieşi din sistem de pe data de 29 decembrie. Deocamdată, nu s-a decis cine îi va lua locul. Acestuia îi va aduce poştaşul o pensie care corespunde unui venit brut de aproximativ 8.000 lei (5.500 net). Însă el va încasa mai puţini bani decât fostul adjunct al Secţiei 4 Tătăraşi, Vasile Macovei. Macovei s-a pensio­nat cu un salariu lunar de 5.650 lei, şi este ca şi plecat deja din sistem. Locul lui a fost luat de Marius Gabriel Andronache, fostul şef al Biroului pentru Centrul Universitar, iar cel care i-a preluat funcţia este Lucian Şoric, venit de la Serviciul de Investigaţii Criminale Economice (SICE). De asemenea, Macovei va încasa o pensie chiar mai mare şi decât a fostului şef ierarhic, Dumitru Opincă, de la Secţia 4 Tătăraşi. Opincă ridica lunar un salariu de 5.000 lei. Locul său de muncă va fi ocupat începând de astăzi de Marius Moldoveanu, care a fost până zilele trecute şeful Biroului de Investigaţii Cri­minale din cadrul Poliţiei Municipiului. Cel care a preluat funcţia lui Moldoveanu este Flo­rin Avătafului, venit de la Serviciul de In­vestigaţii Criminale (SIC). Alţi doi şefi de la două structuri de poliţie care s-au pensionat deja sunt Petru Frunză, şeful departamentului Arme şi Explozibili, şi Petru Bălteanu, şeful SICE. Petru Frunză va ridica o pensie corespunzătoare unui venit brut de 7.000 de lei , iar Bălteanu, cu un brut puţin mai mare. Acesta din urmă nu a stat mult pe gânduri şi s-a angajat deja la socie­tatea Conest SA. 

Alţi doi poliţişti cu funcţii care s-au pensio­nat sunt Iulian Bosnoşanu, şeful Secţiei 5, cu un salariu net de 4.660 lei, şi Tiberiu Dogaru, adjunctul Poliţiei Municipiului Paşcani, care lua un salariu lunar de 5.640 de lei. Iulian Bos­noşanu a fost înlocuit la comanda Secţiei 5 Bularga de către Valentin Nistor, iar ca adjunct a fost numit pentru următoarele şase luni, Cristian Hîrţan. De asemenea, la Secţia 1 Dacia a fost numit ca şef Cezar Cărpuşcă, venit de la SIC, iar ca adjunct, Ionuţ Scutelnicu

„Vă urez sănătate şi pensie îndelungată“

Ieri, Poliţia Iaşi a organizat o festivitate la care au fost avansaţi înainte de termen cinci ofiţeri şi şase agenţi de poliţie. Chestorul Ioan Scripniciuc a înmânat şi unui număr de 57 de poliţişti care au ieşit la pensie plachete şi diplome de excelenţă. „Stimaţi colegi, despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, cred că ştiţi cu toţii ce înseamnă: se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire. Cu acest prilej, şi noi poliţiştii sărbătorim prin diverse activităţi care să ne aducă în memorie ziua de 1 Decembrie. Una dintre acestea este avansarea înainte de termen a poliţiştilor merituoşi propuşi de şefii nemijlociţi, ca semn de apreciere pentru acti­vitatea desfăşurată. în acelaşi timp trebuie să nu uităm pe cei care au fost printre noi până de curând sau pe cei care vor părăsi sistemul în perioada următoare. Vă urez sănătate şi pensie îndelungată, iar celor rămaşi, mult succes în activitatea de menţinere a siguranţei cetăţeanului“, a ţinut să precizeze chestorul Ioan Scrip­niciuc.

O lege la care muritorii din sistemul privat nu pot visa

Poliţiştii care au ieşit sau urmează să iasă la pensie în acest an profită de reglementările Legii nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat care a intrat în vigoare cu data de 1 ianuarie 2016. Pensia de serviciu pentru limita de vârstă este obţinută de către militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care îndeplinesc vârsta standard de pensionare. În plus, aceştia trebuie să aibă o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care 15 să fie vechime în serviciu. Vârsta standard pentru pensionare este 60 de ani. În schimb, pensia de serviciu anticipată revine celor care au o vechime de 25 de ani vechime, dintre care cel puţin 15 ani în serviciu, dacă mai au cinci ani până ating vârsta standard de pensionare, în anumite cazuri. În cazul pensionării anticipate parţiale, este necesară o vechime de minimum 20 de ani, din care cel puţin zece în serviciu. Aceştia obţin pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei de pensionare, în funcţie de condiţiile de muncă. De exemplu, pentru şase ani lucraţi în grupa a doua de muncă, reducerea este de un an, iar pentru şase ani lucraţi în grupa întâi – de trei ani. O altă curiozitate: baza de calcul pentru stabilirea pensiei este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate. Această perioadă de şase luni este aleasă de beneficiar din ultimii cinci ani de activitate, iar baza de calcul o reprezintă 65% din această medie. Apoi se pot adăuga sporuri care pot ajunge la 85% din baza de calcul. Dar calculele nu se opresc aici. Conform Legii 223/2015, „La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de ordinul Meritul Militar deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20%“. Astfel, se ajunge ca pensia să depăşească salariul brut mediu din cele 6 luni alese de beneficiar.

Comentarii