Sfaturi pentru bărbaţi gospodari

vineri, 15 mai 2015, 12:32
3 MIN
 Sfaturi pentru bărbaţi gospodari

* Am consultat http://www.portal-info.ro/vremea/prognoza-meteo-pentru-iasi.html, să aflăm cum va fi vremea: se anunţa un week-end cu averse, un week-end de stat în casă (dacă nu vă plac micii fierţi în ploaie), eventual la televizor. Dar există miliarde de chestii mai bune şi mai utile decât consumul de mici cu muştar ori de mici ecrane de televizor; de pildă, vorba lui Miron Costin (nu confundaţi cu Miron Cozma), "nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor". În lipsă, merg şi activităţile gospodăreşti; sugestii de petrecere a unor zile ploioase, îmbinând utilul cu plăcutul, în cele ce urmează:

* Să facem curat singuri, fără ajutorul soţiei, în mod cât mai eficient! Porniţi aspiratorul şi începeţi să aspiraţi. Dacă din aspirator nu se aude nimic, înseamnă că nu l-aţi băgat în priză; dacă se aud sunete de lănţişoare, inele, coliere lunecând pe ţeavă, înseamnă că nu trebuia să aspiraţi în cutia de bijuterii a soţiei. Desfaceţi, scoateţi sacul de praf, apoi scormoniţi în el, să recuperaţi. Luaţi telefonul, contactaţi o firmă specializată şi chemaţi o echipă la curăţenie, să adune din toată casa mizeria ieşită din sac.

* Dacă din aspirator se aude un mieunat, aveţi un aspirator foarte puternic, mai puternic decât pisica familiei. Se repetă operaţiunile de mai sus, când cu bijuteriile; ştim că mâţa va fi groaznic de murdară (nu mai seamănă defel cu vietatea jucăuşă care a fost), dar nu încercaţi să o băgaţi la maşină, oricât de bun ar fi detergentul / balsamul / înălbitorul. Dacă aspiratorul se arde repede în urma micilor întâmplări de mai sus, aerisiţi în casă (fumul ăla pute) şi daţi cu mătura. Aşa e expresia, "a da cu mătura", nu daţi cu mătura în pisică: vina nu îi aparţine!

* Acum, că duşumeaua e curată, să rezolvăm şi aşternuturile! Dacă vreţi să le scuturaţi de pe balcon, verificaţi-le înainte, cu grijă, să nu doarmă cumva copilul în ele. În caz că da, îndepărtaţi-l cu delicateţe. Dacă găsiţi mâţa adormită (ori ascunsă, ruşinată după ce a ieşit din aspirator), nu-i mare problemă: se ştie că pisicile cad în picioare, indiferent de etaj. Trebuie neapărat să aveţi în buzunar cheile de la casă, să nu rămâneţi afară, după ce veţi coborî să culegeţi plapuma / pernele căzute pe trotuar / alee când le-aţi scuturat. Cu această ocazie vă puteţi cere şi scuze de la persoana peste care au căzut.

* Unele cearşafuri trebuie şi spălate, nu doar scuturate; înainte de a le băga în maşină, faceţi gălăgie, izbiţi-o cu ceva: biata pisică, după aventurile cu aspiratorul / aşternuturile, cu siguranţă s-a ascuns acolo. Dacă nu iese nimeni din maşină puteţi băga cearşafurile; sfatul nostru e să vă opriţi aici şi să aşteptaţi să vină doamna acasă… Dacă optaţi pentru spălarea manuală în cadă / balie / lighean, verificaţi altă ascunzătoare a pisicii: coşul de rufe! În caz că aţi omis asta şi aţi răsturnat coşul în cadă din prima, recuperaţi mâţa (cu grijă: este alunecoasă de la detergent!) şi clătiţi-o în mai multe ape, până când nu mai miorlăie cu clăbuci.

* Sperăm că nu e prea târziu: am uitat să vă spunem să n-o clătiţi în apă clocotită, cum se opăresc găinile. Şi băgaţi bine la cap: oricât v-ar tenta, nu încercaţi să stoarceţi mâţa (nici măcar într-un prosop) şi nici să o atârnaţi la uscat pe sârmă. Dacă vi se pare prea zburlită, cu blana boţită, nu o călcaţi cu fierul! Vom reveni cu noi idei folositoare; până atunci vă urăm un week-end plăcut, în care să urmaţi sfaturile noastre, ţinând minte că, în caz de ceva, puteţi telefona la 112!

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii