Știați că în Corpul A al Universităţii din Copou a fost sediul Senatului României?

sâmbătă, 17 decembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Știați că în Corpul A al Universităţii din Copou a fost sediul Senatului României?

Pe Corpul A al Universităţii din Copou a fost dezvelită ieri o placă comemorativă ce marchează funcţionarea aici a Senatului României în perioada Primului Război Mondial.

La intrarea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), în Corpul A din Copou, a fost dezvelită o placă comemorativă ce marchează funcţionarea Senatului României în perioada Primului Război Mondial în Aula Universităţii din Iaşi.

La evenimentul organizat la ora 10 a luat parte o delegaţie a universităţii condusă de rector, prof.dr. Dan Caşcaval, fiind prezent şi Excelenţa Sa François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.

Despre importanţa plăcii comemorative a vorbit şeful Departamentului Centenar din Guvern, ieşeanul Daniel Şandru (secretar de stat), care a subliniat că în urmă cu un secol o parte importantă a unei instituţii fundamentale într-o democraţie a funcţionat la Iaşi.

„Aici a fost Senatul României într-o perioadă de restrişte, în care românii şi-au regăsit speranţa că îşi pot reîntregi ţara. De aici a plecat împlinirea dezideratului patriotic de la 1 decembrie 1918, Marea Unire“, a spus acesta.

Prof.dr. Dan Caş­caval a detaliat istoricul clădirii la începutul discursului său, explicând că soarta Iaşului a fost mereu aceea de a sta în umbră.

„Iaşul a fost foarte lăudat întotdeauna, este foarte primitor, şi este o insulă de refugiu în vremuri de restrişte. Dar nu întotdeauna este apreciat la valoarea lui şi după ce trec vremurile de restrişte“, a declarat rectorul.

Prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval a invocat un citat al academicianului Ion Simionescu, publicat în cartea „Oraşe din România“ în 1923, care marchează o stare a Iaşului ce este valabilă şi astăzi.

„Ca un bătrân cuminte, Iaşul aşteaptă mereu o soartă mai bună. A trecut prin toate, zile bune şi zile grele, a rămas închis în sine. Nu cunoaşte ura nici faţă de cei pe care i-a înălţat şi apoi îl uită. În schimb, întotdeauna primeşte cu dragoste pe cei care vin la el. Trecutul i-a fost glorios, se cuvine ca viitorul se vine la fel“.

Placa poate fi găsită la intrarea în Corpul A, unde îşi desfăşoară activitatea Facultatea de Electronică, Tele­comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor de la TUIAŞI.

Comentarii