Studenţii de la Medicină, „interzis” la abonamentele RATP

miercuri, 06 noiembrie 2013, 02:50
4 MIN
 Studenţii de la Medicină, „interzis” la abonamentele RATP

Momentan, încă există negocieri între conducerea instituţiei de învăţământ superior şi reprezentanţii studenţilor pentru a găsi cea mai bună soluţie.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ din Iaşi nu s-au dat abonamentele RATP pentru primele luni ale anului universitar. Momentan, încă există negocieri între conducerea instituţiei de învăţământ superior şi reprezentanţii studenţilor pentru a găsi cea mai bună soluţie a împărţirii abonamentelor astfel încât acestea să ajungă la cât mai mulţi dintre tinerii înmatriculaţi la zi, la buget. Problema este aceeaşi ca la toate instituţiile de învăţământ superior ieşene: soldurile din anii precedenţi pentru acoperirea subvenţionării transportului public în comun sunt blocate şi universităţii nu îi ajung fondurile primite doar anul acesta de la minister pentru a acoperi abonamentele tuturor studenţilor de la buget. Mai mult, aceasta nu poate apela nici la veniturile din alte ramuri bugetare sau extrabugetare pentru a compensa fără a fi considerată deturnare de fonduri. În Iaşi există un contract care se semnează între Primărie, UMF şi conducerea RATP astfel încât un abonament integral să fie suportat în diferite procente între municipalitate, instituţia de învăţământ superior şi student. „Noi vrem să oferim abonamente la toţi studenţii, să negociem diferite tipuri de abonamente astfel încât să beneficieze cât mai mulţi studenţi. Decizia va fi luată împreună cu reprezentanţii lor pentru că sunt condiţii diferite: un student din anul întâi de facultate are un singur drum de făcut şi nu are rost să aibă liber pe toate mijloacele, iar din anii următori cresc numărul de linii şi de direcţii. Vrem să construim acest proiect în funcţie de locul în care se desfăşoară activităţile“, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.

Negocieri cu Primăria

Astfel, cei din conducerea administrativă au încercat încă de la mijlocul lunii octombrie o serie de negocieri cu RATP pentru a scădea preţul abonamentului astfel încât UMF, în parteneriat cu Primăria, să poată acoperi suma integrală, pe toate liniile, pentru toţi studenţii de la buget. Însă RATP, fiind în acest moment în insolvenţă, nu poate încheia contracte în pierdere, astfel încît ieri o delegaţie de la UMF a pornit negocieri cu Primăria pentru ca aceştia să îşi sporească contribuţia. Fiindcă ultimele soluţii găsite de către UMF pentru ca toţi studenţii să primească abonamente, diferenţiat, pe 1,2,3 linii sau liber pe toate, presupune ca Primăria să îşi suplimenteze partea în contractul instituţional. Dacă în mod clasic un abonament pentru studenţi a fost în anii anteriori 13 lei şi era valabil pe toate liniile, de anul acesta, preţurile propuse de direcţia general-administrativă variază în funcţie de procentul cu care va fi (sau nu) de acord Primăria să-şi suplimenteze contribuţia. Practic, aceasta trebuie să dea, conform calculelor făcute de administraţia UMF, aproape dublu faţă de contribuţia de anul anterior, 47.093 de lei sau 55.880 de lei faţă de 20.000 cât era anul trecut.

Ce bani a dat ministerul

Un abonament pe o linie ar urma să coste, conform planificării UMF, 11.5 lei pentru varianta finanţării celei mai mari dinspre Primărie sau 19 lei dacă municipalitatea pune la bătaie 47.093 de lei. Pe acelaşi principiu, un abonament pe două linii ar varia între 19 şi 22.5 de lei, unul pe trei linii între 26 şi 28 de lei iar unul pe toate liniile ar costa jumătate din preţul de la o tonetă RATP, 37.5 de lei. Însă, dacă Primăria va fi de acord să sprijine demersul UMF, vor putea beneficia de abonamente RATP toţi studenţii universităţii, în condiţii în care, dacă s-ar respecta contractul de 13 lei, liber pe toate liniile, ar putea beneficia doar 1.104 studenţi de abonament. De altfel, pentru decontul transportului în comun Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat UMF suma de 358.893 de lei pentru 3.727 de studenţi finanţaţi de la bugetul de stat, aproximativ 97 de lei pe student. În condiţiile în care fosta înţelegere cu RATP presupunea ca UMF să plătească jumătate din suma unui abonament de 75 de lei (liber pe toate liniile), banii ar fi fost suficienţi pentru a acoperi doar două luni şi jumătate decontarea transportului în comun, cu condiţia ca toţi cei 3.727 de studenţi să îşi ia lunar abonamente cu reducere.

Comentarii