Pe hârtie stăm bine la puterea de cumpărare

Studii despre cât pot suporta ieşenii! Preţul gigacaloriei ar putea fi dublat, teoretic

vineri, 27 februarie 2015, 02:59
3 MIN
 Studii despre cât pot suporta ieşenii! Preţul gigacaloriei ar putea fi dublat, teoretic
Este concluzia unui studiu comandat de municipalitate.

Consiliul Local (CL) a aprobat ieri un document care arată că ieşenii ar putea suporta o dublare a preţului la gigacalorie în următorii 14 ani. Executivul Primăriei susţine că aceasta este concluzia unei analize făcute de către un consultant la solicitarea municipalităţii. Potrivit studiului, cele mai mari majorări de tarif suportabile pentru populaţie sunt în 2015 şi 2016, cu 13,9% şi, respectiv, 14,6%. În perioada 2017 – 2028, creşterea anuală este cuprinsă între 7% şi 2%.

Infor­maţiile apar într-o anexă a documentaţiei aferente proiectului european privind reabilitarea sistemului de termoficare, derulat de Primărie, planul tarifar fiind o condiţie de eligibilitate pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Aleşii şi-au însuşit aşa-numitul plan de „evoluţie tarifară şi sub­venţia tranziţională“, care este, în fapt, o proiecţie pentru preţul giga­ca­loriei suportabil de populaţie. Oficialii municipalităţii au subliniat că aprobarea acestui plan nu implică şi o creştere a preţului gigacaloriei.

De ce liberalii nu au votat un „angajament periculos“

Documentul este contestat de libe­rali, în condiţiile în care a fost introdus, susţin aceştia, pe ultima sută de metri în plen. Liderul consilierilor PNL, Marius Dangă, a susţinut că CL şi-a asumat un „angajament periculos“ în faţa autorităţii de management care gestionează fondurile.

El a apreciat că, odată aprobat acest plan, orice alt preţ al gigacaloriei care ar urma să fie ajustat de către plenul CL în perioada menţionată ar putea deveni un obstacol în obţinerea finanţării pentru proiect întrucât este contrară proiecţiei tarifare. „Este un angajament pe care plenul îl ia faţă de o autoritate de ma­nagement care aprobă o finanţare europeană atunci când ea analizează dacă acest proiect este eligibil sau nu. În comisii ni s-a spus despre el, eu nu l-am primit decât în plen, din acest motiv m-am abţinut la vot“, a spus Dangă.

În replică, viceprimarul Mihai Chirica afirmă că planul tarifar nu reprezintă un angajament. „Aprobarea tarifului se face printr-o procedură stabilită prin lege – aviz de la ANRE, ANRSC, dezbaterea publică a tarifului şi, ulterior, intrarea în CL. Nicio­dată printr-un angajament pe 10-20 de ani. Acolo este vorba despre sus­tenabilitatea proiectului având în vedere finanţarea europeană şi cum văd ei derularea acestui tarif în timp. Nu are nimic de-a face cu ce plăteşte cetăţeanul“, a susţinut Chirica.

Dalkia a cerut creşterea tarifului cu 5,5% în 2015

În urmă cu trei zile, Dalkia a soli­citat creşterea cu 5,5% a preţului gigacaloriei, dar această majorare nu se va resimţi în buzunarele ieşenilor pentru că Primăria va acoperi diferenţa prin subvenţii. „Planul tarifar aprobat în CL explică nişte procente ma­xime ce sunt la dispoziţia operatorului de termoficare în momentul în care ajustează tariful la energia termică. Avantajul contractului de delegare semnat de Primăria Iaşi cu Dalkia este că există o formulă de ajustare a tarifului care nu recu­noaş­te ca variabile decât combustibilul şi inflaţia“, a precizat, la rândul ei, Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia.

Acesta a adăugat că rolul pla­nului tarifar este de a arăta că, în cazul în care, ipotetic, preţul gigacaloriei ar creşte cu 15% în 2015, şi nu cu ma­ximul suportabil (13,9%), atunci ar fi probleme în achitarea facturilor, iar proiectul privind reabilitarea reţelei de termoficare nu ar mai fi sustenabil eco­nomic. Procentele de creştere anuale au fost calculate în baza unui prag de suportabilitate de 8,5% din venitul mediu pe gospodărie, cotă stabilită la nivel central.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii