Sus, sus, sus, la munte, sus

luni, 20 iulie 2015, 07:00
3 MIN
 Sus, sus, sus, la munte, sus

Afară (şi chiar în casele românilor) e destul de cald, pe alocuri mai sunt şi ceva fenomene furtunoase, care împrospătează faţa patriei, dar e normal, fiindcă vara vine la pachet cu de toate. Mai exact, în numele echilibrului din natură, pentru o chestie bună primim şi reversul medaliei, cum s-ar spune.

Vara vine cu căldură, ceea ce e bine, dar şi cu caniculă, ceea ce nu-i chiar plăcut. Vine cu bronz, ceea ce e bine, dar şi cu arsuri de soare, ceea ce nu-i chiar bine. Sau cu bronz din ăla, de tractorist, bronz cu maieu şi urmă de bască pe frunte, cum i se mai spune. Tot vara vine cu verdeţuri multe pentru salate (bine), dar şi cu mâncăruri alterate, mai ales pe la terasele estivale (rău), vine cu concedii de vis (bine), dar şi cu datoriile care se plătesc până la concediul următor, consumând iaurt cu pâine şi muştar, bând bere la pet şi trăgând apa la baie doar seara, înainte de culcare (rău) etc. Despre concedii voiam să mai discutăm acum (şi cu alte ocazii, când vor apărea), fiindcă altceva nu prea mai interesează la vremea asta. Despre mare am pomenit pe îndelete şi vom mai pomeni, dar mulţi compatrioţi preferă muntele, cu piscuri semeţe, păduri încă nechelite de drujbe (pe unde s-or mai găsi), izvoare, cabane, veveriţe etc. Am cutezat să pătrundem şi noi într-un templu al civilizaţiei montane; mai exact, în cabana "Şase Brazi Frumoşi", pentru a afla de la cabanier care sunt condiţiile de cazare acum, în toiul sezonului estival:

– Care sunt condiţiile de cazare acum, în toiul sezonului estival?

– Condiţiile de cazare acum, în toiul sezonului estival, sunt, iar asta contează cel mai mult. Nu-i ca la alte cabane, unde toţi spun că nu-s condiţii!

– Condiţii de ce?

– În primul rând, cel mai important, zic eu, este condiţia umană, după cum a spus şi Andre Malraux. Restul mai puţin contează…

– Mai sunt locuri libere la cabană sau e plin?

– E plin, dar oricând putem face locuri noi, funcţie de necesităţi!

– Ar fi ceva nemaivăzut! Cum reuşiţi?

– Lemne din pădure pentru ladă, cadru şi picioare sunt, cetină pentru saltele este; turiştii trebuie să-şi facă singuri patul. Noi le punem la dispoziţie fierăstrău, topor, cuie, ciocan, cleşte, teslă, ce mai trebuie…

– Deci turiştii intră în pădure şi se întorc cu materiale de făcut patul, nu?

– Care se întorc…

– Păi, de ce? Aveţi lupi, mistreţi?

– Nici picior de lup sau mistreţ, că i-au alungat pe toţi urşii!

– Ce pot face turiştii la cabana asta, ce le oferiţi ca să-i atrageţi?

– Avem, de exemplu, munţi, care nu se văd prea bine din cauza brazilor, şi brazii, care nu se văd prea bine din cauza drujbelor. Mai exact, după cum e şi numele de pe firmă, au mai rămas şase brazi frumoşi. Deocamdată… În iunie, cabana se numea Nouă Brazi Frumoşi.

– Sporturi extreme, adrenalină, ceva pentru turiştii amatori de senzaţii tari?

– Toate de la noi oferă senzaţii tari: drumul până aici, cazarea, dormitul în paturi, mesele din fiecare zi, drumul noaptea, până la closetul dintre brazi… Se pot face chiar şi plimbări în sus, pe povârniş!

– N-aveţi telecabină, telegondolă sau măcar telescaune?

– Avem, în sala de mese, televizor şi scaune. Nu-i destul?

– Păi, ce pot face turiştii ca să nu se plictisească aici, la dumneavoastră?

– Avem şah, table, reviste cu integrame, rebus, astea… Dar vă spun eu că nimeni nu se plictiseşte aici, toţi au de făcut ceva: taie lemne, cară apă, dă cu mătura prin cabană, cârpeşte acoperişul, aprinde focul, pregăteşte jarul de sub grătar, prinde bursucul, scoate-i ochii, stai cu schimbul de pază, să strigi când vine ursul, vă zic eu că n-avem timpi morţi, nimeni nu se plictiseşte!

 

Comentarii