Tichie de mărgăritar

miercuri, 20 ianuarie 2016, 02:43
3 MIN

 Un domeniu care scărţâie din toate încheieturile în Iaşi, sportul, are o nouă “gală de excelenţă” . Cu excepţia fotbalului, toate sporturile de echipă au fost la pământ anul trecut. La Olimpiada de la Rio nu avem calificat niciun sportiv, iar sportivii ieşeni nu au reuşit să strângă punctele necesare pentru a completa tradiţionalul top 10 alcătuit de DJST. Planurile de finanţare pentru acest an sunt făcute pe ochi frumoşi

 
 
 
“O iniţiativă lăudabilă, apărută în 2011, atunci când Primăria Iaşi a găzduit prima ediţie a Galei Sportului Ieşean, a căzut deja în desuet”. Este startul articolului “Care excelenţă, domnilor?”, publicat pe 27 ianuarie 2015, în care prezentam situaţia sumbră a sportului ieşean şi argumentam de ce termenul “excelenţă”, alipit, pe parcurs, în titulatura evenimentului menit să scoată în lumina reflectoarelor sportul ieşean este folosit abuziv.
Schimbările apărute în fruntea Palatului Roznovanu nu au adus revenirea pe coordonatele normalităţii în sfera amintită. Din contră, senzaţia de amatorism e şi mai pregnantă, iar ieşirile în decor – tot mai dese. Iar pentru ca tabloul să fie complet, mâine, şefii Iaşului îşi vor pune şi vor pune sportului, din nou, tichie de mărgăritar, la o nouă ediţie a Galei Excelenţei Sportului Ieşean. Deşi 2015 a fost unul dintre cei mai slabi ani din istoria sportului local, Casa de Cultură a Studenţilor este rezervată pentru o serbare care, cu puţine excepţii, va scoate în prim-plan, iarăşi, persoane lipsite de ţinută, notorietate şi rezultate cu adevărat de excepţie.
Pe scurt, de ce ar fi trebuit ca organizatorii să bage capul în pământ, să pună pe hârtie un plan clar pentru revigorarea sportului şi nu să arunce banii aiurea, pentru a se împopoţona cu o “gală de excelenţă”? Pentru că Iaşul nu a mişcat nimic la capitolul infrastructură în 2015. Stadionul “Emil Alexandrescu” a ajuns deja la retrogradare într-o ţară în care până şi echipe de ligă secundă din regiune, ca Suceava ori Bacăul, anunţă investiţii majore în arenele proprii, ca să nu mai aducem aminte de stadioanele moderne răsărite la Cluj ori Ploieşti ori proiectele în lucru de la Craiova ori Târgu Jiu, Sala Polivalentă este în moarte clinică, deasupra fotbalului juvenil local, şi aşa marginalizat, planează ghilotina în cazul în care leagănul construit de comunişti pentru acesta în Dealul Abatorului va intra, aşa cum anunţă primarul interimar, Mihai Chirica, în stăpânirea Federaţiei Române de Rugby.
Pentru că la sporturi de echipă “consacrate”, cu excepţia fotbalului (CSMS a încheiat pe locul II în clasamentul returului sezonului 2014-2015 şi are şanse de a prinde play-off-ul în actualul campionat), Iaşul a fost praf anul trecut. Penicilina a retrogradat pe teren, Ştiinţa Miroslava s-a desfiinţat imediat după ce a promovat în Divizia A1 de volei feminin, rugbiştii s-au clasat pe locul IV în liga a II-a, într-un play-off cu cinci echipe, baschetul a ratat promovarea la turneul final, iar handbalul nu a ajuns la barajul pentru Liga Naţională.
Tabloul este sumbru şi la sporturi individuale. Iaşul nu are niciun sportiv calificat la Olimpiadă, nu are niciun campion european sau mondial de seniori în 2015 la discipline olimpice, iar topurile alcătuite de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret nici măcar nu au putut fi completate până la locul X, din cauza rezultatelor modeste obţinute! Din păcate, şi viitorul sună rău pentru un domeniu care poate să dea imagine oraşului, sănătate şi modele de viaţă copiilor.
Finanţările pentru acest an au început deja să se dea pe sub mână, pe ochi frumoşi, viziunea lipseşte cu desăvârşire, ţintele stabilite sunt menite să ia ochii oamenilor într-un an electoral şi nu-s gândite pentru binele ieşenilor. Dacă nimeni nu se va trezi, nu-i nimic, ne reîntâlnim la Gala Excelenţei Sportului Ieşean 2017!
 
PS: Evenimentul va avea loc măine, de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.
 
 

    

Comentarii