Tristă reuniune de adio

luni, 14 august 2017, 01:43
4 MIN
 Tristă reuniune de adio

  

 
Usain Bolt s-a accidentat la ultima sa cursă oficială, finala probei de 4X100 m de la Campionatele Mondiale.  Şi Mohamed Farah, legenda britanică, a încheiat învins campioanei de la înălţime i s-a cântat imnul IAAF.Marile performanţe ale României au fost două locuri 12!
 
 
 
Legendarul sprinter jamaican Usain Bolt s-a accidentat la ultima sa cursă din carieră, sâmbătă seara, la Campionatele Mondiale de atletism de la Londra, în finala probei de ştafetă 4×100 m, iar titlul a revenit echipei Marii Britanii. După ce a pierdut titlul la 100 m în faţa marelui său rival, “proscrisul” Justin Gatlin, după ce a asistat (doar ca spectator) la victoria turcului Ramil Guliyev, Bolt nu s-a putut bucura de o retragere în triumf, deşi totul era pregătit şi publicul îi aparţinea în întregime. Într-un moment în care Jamaica era în luptă pentru titlul mondial cu Marea Britanie şi SUA, după al treilea schimb, Bolt a clacat, suferind dureri la gamba stângă, la ultima sa linie dreaptă pe scena internaţională.  Multiplul campion olimpic şi mondial s-a oprit din alergare şi s-a lungit pe pistă, însă apoi s-a ridicat şi s-a alăturat colegilor săi. În acel moment, Bolt se afla în urma rivalilor săi, însă se aştepta obişnuitul său finiş, care nu a mai venit. Surpriza a fost completă fiindcă marea speranţă americană Chris Coleman, a fost învins la finiş cu cinci sutimi de către britanicul Nethaneel Mitchell-Blake, care – împreună cu colegii săi de echipă Chijindu Ujah, Adam Gemili şi  Daniel Talbot, au cucerit primul titlu mondial în această probă pentru Regatul Unit, care a întrerupt hegemonia jamaicană în această probă care durează din 2009. Din 2008 până acum, Usain Bolt a cucerit la 100 m. 200 m şi ştafetă, opt titluri olimpice şi 11 mondiale. Singurele “sincope” au fost titlul olimpic din 2008 la 4X100 m, retras datorită colegului său Nesta Carter, depistat pozitiv şi titlul mondial din 2011 la 100 m, pe care l-a pierdut fiind descalificat în finală pentru start greşit. 
 
O altă legendă care a pus pantofii de atletism în cui este britanicul de origine somaleză Mohamed Farah. “Mo” a câştigat la Londra, în proba de 10.000 m, al şaselea titlu mondial el mai fiind aureolat şi cu titlul olimpic. Însă la 5000 m, probă mai rapidă, Farah a fost învins de o tactică de echipă a etiopienilor care l-a surprins nepregătit. Înfrângerea lui Mo nu a fost cine ştie ce surpriză uluitoare, din moment ce învingătorul, Muktar Edriss, era cel mai bun performer al anului,iar Farah nu concurase în acest an pe această distanţă.
 
O mare victorie a obţinut australianca de 30 de ani, Sally Pearson, care cucereşte cel de-al doilea titlu mondial, după şase ani. Sally Pearson (născută McLellan) a fost campioană olimpică în 2012, la Londra. Ea a fost cronometrată în 12,59 s, fiind urmată de americanca Dawn Harper-Nelson (campioană olimpică în 2008) – 12,63 s şi (mare surpriză!), germana Pamela Dutkiewicz, în 12,72 s. Recordmana mondială, Kendra Harrison, care n-a mai realizat nimic important în afară de acel record, s-a clasat pe locul IV.
 
La înălţime, a câştigat campioana mondială en-titre, rusoaica Maria Kucina-Lasiţkene, concurând sub drapel neutru. Ea a dus o luptă neaşteptat de aprică cu foarte tânăra ucraineancă Iulia Levcenko (2,01 m) pe care a biruit-o doar cu o săritură de 2,03 m. Bronzul a fost câştigat de poloneza Kamila Licwinko (1,99 m). Datorită faptului că Rusia a fost suspendată din competiţiile atletice iar atleţii ruşi prezenţi la Londra au primit derogare, Maria a ascultat pe podium imnul Federaţiei Internaţionale (IAAF) şi nu a avut voie să facă turul de onoare cu steagul ţării sale. Smericancele Aaliyah Brown, Allyson Felix, Morolake Akinosun şi Tori Bowie s-au impus în proba feminină de ştafetă 4×100 m, în 41, 82 s. Felix a cucerit astfel a 15-a sa medalie mondială, iar Tori Bowie a doua la Londra, după cea de la 100 m individual. Pe locul secund s-a clasat Marea Britanie (42,12 s), podiumul fiind completat de Jamaica (42,19 s), care cucerise ultimele două titluri mondiale. În fine, Germanul Johannes Vetter (24 ani) a obţinut primul său titlu mondial la aruncarea suliţei, cu 89,89 m, fiind urmat de cehii Jakub Vadlejch (89,73 m) şi Petr Frydrych (88,32 m). Iar în lipsa marelui performer din ultimii cinci ani, Ashton Eaton, decatlonul a fost câştigat de francezul Kevin Mayer, urmat de nemţii Rico Freimuth şi Kai Kazmirek.
Campionatele Mondiale de atletism s-au încheiat aseară, fără sportivi români. În concluzie, cele mai bune rezultate româneşti la Londra, sunt două locuri 12, obţinute de aruncătorul de greutate, Andrei Gag, şi săritoarea în lungime, Alina Rotaru.
 
 

  

Comentarii