UMF Iaşi va primi Spitalul „Sfântul Spiridon” şi Spitalul CFR, dar vrea mai multe

vineri, 14 februarie 2014, 17:36
3 MIN
 UMF Iaşi va primi Spitalul „Sfântul Spiridon” şi Spitalul CFR, dar vrea mai multe

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi va primi în subordine de la MS Spitalul "Sfântul Spiridon" şi Spitalul CFR, a anunţat, vineri, rectorul Vasile Astărăstoae, care a precizat că UMF ar vrea să coordoneze mai multe unităţi sanitare din oraş, urmând să existe negocieri în acest sens.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi susţine că în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon" şi Spitalul CFR vor trece în subordinea UMF, iar negocierile continuă pentru cel puţin alte două spitale.

"A fost publicată Ordonanţa de Urgenţă, iar domnul ministru a spus că pentru început ne va da două spitale, însă noi insistăm şi negociem pentru că mai vrem. CFR şi Spiridon întâi, dar am făcut o analiză şi am hotărât că am putea să avem în subordine chiar mai multe. Și vrem asta. Aşteptăm acum să vină noul ministru, vom merge la el, avem argumentele pregătite. Vrem să creăm la Iaşi o reţea de spitale coordonate de UMF", a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

La începutul lunii februarie, rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, declara că instituţia și-a exprimat intenția de a coordona mai multe spitale din oraş, în baza proiectului de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 95 privind reforma în sănătate, el spunând că e "un lucru bun pentru procesul de învățământ, dar și pentru asistența medicală".

El explica că o astfel de măsură "va da mână liberă" universităților să facă investiții în spitale, investiții care, conform rectorului UMF, sunt în acest moment legate de posibilitatea de a justifica faptul că banii cheltuiți în modernizarea unei unități medicale vor aduce și un beneficiu didactic.

Rectorul UMF Iaşi mai spunea că, în prezent, 80 la sută dintre cadrele medicale care lucrează în spitale sunt și profesori la instituția de învățământ superior, fapt ce ar face tranziția mai ușoară.

Potrivit actului legislativ, instituțiile de învățământ superior sunt trecute pe lista unităților care vor putea să asigure asistență medicală ambulatorie de specialitate, putând să coordoneze structurile administrative ale mai multor spitale în același timp.

"Asistența medicală ambulatorie de specialitate se asigură de către medicii de specialitate împreună cu alt personal specializat și autorizat în condițiile legii și se acordă prin următoarele structuri medicale: unități medicale ambulatorii organizate de universități de medicină și farmacie acreditate", se precieza în articolul 128, alineatul 6, punctul e, al proiectului de ordonanță.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii