Un final de vis: CSM Poli s-a impus graţie unei evoluţii excelente avute în ultimul sfert de oră

luni, 14 august 2017, 01:50
5 MIN
 Un final de vis: CSM Poli s-a impus graţie unei evoluţii excelente avute în ultimul sfert de oră

* CSM Poli Iaşi – Dinamo 2-1 (0-1), în etapa a VI-a a Ligii I de fotbal * Dinamo a condus la pauză, iar noul venit la CSM, Jo, a dat o pasă de gol în minutul 80 şi a înscris golul decisiv în ultimul minut de prelungiri! * schimbările antrenorului Stoican au schimbat cursul partidei, echilibrate până spre final * dinamovistul Nedelcearu a fost eliminat în minutul 74, iar Qaka, de la CSM, cu cinci minute înainte de final

CSM: Kelava 6 – Tiago 5, Frăsinescu 5,5, Cioinac 6, Bădic 6,5 – Qaka 4, Chelaru 5 – Platini 5,5, Pedro 4,5 (’54 – Kizito 7,5), Sin 6 (’54 – Jo 8) – Cristea 5,5 (’77 – Ştefănescu). Antrenor: Flavius Stoican.

Dinamo: Penedo – Romera, Nedelcearu, Maric, Katzikas – Mahlangu, Anton – Hanca, Albin (’66 – Costache), Salomao (’63 – Bumba) – Nemec (’81 – Rivaldinho). Antrenor: Cosmin Contra.

Cartonaşe galbene: Platini (’30), Tiago (’42), Cioinac (’60), Qaka (’60, ’85), Jo (’71) – Nedelcearu (’14, ’74), Maric (’17), Anton (’17), Albin (’20), Maric Romera (’65), Bumba (’73), Nemec (’78).

Eliminaţi: Qaka (’85) – Nedelcearu (’74).

Arbitri: Sebastian Colţescu; Mircea Orbuleţ, Daniel. Mitruţi.

1-0, min. 9: Anton a centrat de pe dreapta, Nemec a reluat cu capul de la 12 metri, dintre Frăsinescu şi Tiago;

1-1, min. 80: Platini a centrat din careu, de pe stânga, Jo a deviat cu capul, iar Kizito a împins mingea în poarta goală, din careul mic;

2-1, min. 90^4: Katsikas a luftat pe stânga, mingea a ajuns la Kizito, care a centrat, Hanca a luftat şi el, permiţând lui Jo să preia şi să înscrie de la 7 metri.

CSM Politehnica Iaşi a devenit piaza rea pentru Dinamo, echipa ieşeană bifând ieri, în Copou, un nou succes în faţa “câinilor”, după cele două din trecutul recent. Succesul a fost generat de o evoluţie entuziasmantă avută de gazde în ultimul sfert de oră, când Iaşul şi-a creat nu mai puţin de opt ocazii de gol!!! Două dintre acestea au şi fost concretizate, de Kizito, în minutul 80 şi de Jo, în ultimul minut de prelungiri, astfel că Iaşul a reuşit să întoarcă rezultatul deschis de Nemec în minutul 9.

Schimbarea la faţă a jocului gazdelor şi a rezultatului a apărut după înlocuirile făcute de antrenorul Flavius Stoican în actul doi, Kizito şi Jo având, fiecare, câte un gol şi o pasă de gol, iar Ştefănescu fiind foarte activ. Nu e mai puţin adevărat că Dinamo a fost de nerecunoscut pe final, “câinii” căzând fizic şi pierzându-şi busola, faza golului decisiv, în care doi dinamovişti au luftat, fiind elocventă.

Până în minutul 75, perioadă în care Iaşul nu a şutat pe poartă (!), meciul a fost echilibrat, cu un rtim destul de bun, oaspeţii având un plus de periculozitate în ceea ce priveşte ocaziile de gol. Iaşul nu a resimţit faptul că oaspeţii au deschis repede scorul, Tiago (’12 – şut-centrare) şi Platini (min. 16 – “cap peste de la 6 metri) încercând egalarea rapidă. Dinamo a replicat, Anton (’26) şi Albin (’29) negăsind ţinta din poziţii ideale. Ocaziile au continuat să alterneze până la pauză: lovitura liberă trimisă de Cristea (’36) a trecut puţin “peste”, la fel şi “capul” lui Nemec (‘45^1), de la 6 metri.

Dinamo putea ucide meciul în actul doi prin Nemec (’58 – reluare slabă de la 8 metri) şi Bumba (’64 – şut pe lângă), ocaziile amintite trezindu-le pe gazde. Deşteptarea a fost sunată de Jo (’68 – “cap” pe lângă), Penedo având apoi de lucru serios în ultimul sfert de oră când ratările lui Cristea (’75 şi ’76 – Maric a scos de pe linia porţii), Jo (’75 – Penedo a respins, ’77 – lovitură liberă în zid), Bădic (’82 – şut peste poartă, de la 6 metri), Tiago (’89 – pe lângă poartă) au condimentat minutele care au adus şi cele două goluri decisive ale gazdelor, bucureştenii contând în acest interval doar prin Mahlangu (‘90^3).

Trăgând linie, victorie importantă pentru CSM, care a ieşit excelent, cu patru puncte, din disputele cu FCSB şi Dinamo.

Chirica la vestiar

^ Oaspeţii au venit fără capii importanţi ai clubului la Iaşi, patronul Ionuţ Negoiţă şi managerul Adrian Mutu lipsind din Copou. Mai multe absenţe au fost şi în echipă. Filip, suspendat, a stat la tribuna oficială, alături de alte două piese de bază, Nascimento şi Busuladzic. ^ Ca şi la precedentul meci de pe teren propriu, şeful Fotbal Hebdo, Arcadie Zaporojanu a fost prezent la meci, alături de mai mulţi colaboratori. ^ Jo, care a marcat şi a dat o pasă de gol la debutul la CSM, a plâns de emoţie. ^ Ambii antrenori au protestat de mai multe ori la deciziile lui Colţescu. ^ Vizibil fericit, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a mers după meci în vestiarul gazdelor.

Declaraţiile tehnicienilor

Flavius Stoican: “O partidă câştigată pe merit, după o repriză secundă foarte bună. La pauză am avut un discurs care le-a dat încredere jucătorilor. Simţeam că puteam câştiga, că putem avea meciul în mână. Au contat mult schimbările din repriza a doua, Kizito, Jo şi Ştefănescu intrând bine în meci. Trebuie să recunosc că am avut şi un pic de şansă, însă fotbalistul îi răsplăteşte pe cei care joacă. Iar noi jucăm fotbal, nu bubuim mingi, avem progresie. Mă bucur că echipa începe să joace, chiar dacă a fost privită, lucru firesc, de multă lume cu un pic de neîncredere la început”.

Cosmin Contra: “Suntem în criză! Am pierdut trei meciuri din şase. Azi am suferit o înfrângere ruşinoasă, Iaşul a câştigat meritat, pentru că s-au dăruit şi nu s-au dat bătuţi. Aşa se întămplă când faci cadouri mari, la golul doi au fost două lufturi, a lui Katsikas şi Hanca, când îţi pierzi capul. Am făcut o primă repriză bună şi o a doua slabă. Faptul că în cinci săptămâni am jucat din trei în trei zile se simte. Iar când nu stai bine fizic, trebuie să stai bine în teren, ceea ce nu s-a întâmplat. Despre arbitraj, ce să spun? Colţescu a dat mai multe «galbene» care puteau fi evitate. Dar, aşa se simte el bine, când dă 14-15 galbene şi două roşii”.

Rezultate din Liga I
FC Voluntari – Gaz Metan Mediaş 2-1 (1-0). Ivanovici (’20), Cernat (’85) / Khubutia (’78);

 

Sepsi Sfântu Gheorghe – CFR Cluj  0-2 (0-1). Vinicius (’27), Hoban (’62)
 
 

 

Comentarii