De Business

Punem punctul pe știi

Un jaf de povestit nepoţilor

vineri, 26 iunie 2015, 01:50
4 MIN
 Un jaf de povestit nepoţilor

O firmă din Grajduri a dat un tun de 4,3 milioane la bugetul statului, iar apoi acţionarii şi administratorii au dispărut fără urmă. Fiscul a cerut falimentul firmei, dar a rămas cu buza umflată din cauză că firma nu avea nici un bun şi judecătorul a decis să intre în lichidare.

O societate ieşeană fără angajaţi, controlată de cetăţeni romi din comuna Grajduri, a intrat în faliment şi a dat bugetului de stat o lovitură de 4,3 milioane euro. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a solicitat judecătorului sindic intrarea firmei Andora Roterm în insolvenţă în luna februarie, iar cererea a fost acceptată chiar la primul termen, din 18 iunie, părţile citate nefiind prezente. Inspectorii fiscali au încercat să execute silit bunurile şi conturile firmei, însă societatea nu avea astfel de resurse. „În motivarea cererii, creditoarea a arătat că debitoarea înregistrează datorii la bugetul de stat în sumă totală de 19.315.393 lei reprezentând obligaţii de plată neachitate către bugetul consolidat al statului. Organul fiscal a întreprins toate măsurile de executare silită prevăzute de O.G. 92/2003, a întocmit titluri executorii şi a transmis somaţii, a înfiinţat poprire asupra conturilor bancare ale debitoarei, însă nu au fost efectuate încasări datorită lipsei de disponibilităţi băneşti.

Cererea formulată de creditoare având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei a fost comunicată debitoarei, potrivit dovezii de îndeplinire a procedurii de citare şi comunicare. Legal citată, debitoarea nu a formulat contestaţie împotriva cererii de deschidere a procedurii”, potrivit sentinţei de intrare în faliment. O dată cu decizia de a deschide procedura generală a insolvenţei faţă de firma ieşeană, judecătorul sindic a numit ca lichidator provizoriu pe Marka’S IPURL, până ce creditorii îl vor confirma sau înlocui în cadrul unei adunări. Judecătorul sindic a notat în motivarea sentinţei şi faptul că reprezentanţii firmei nu şi-au prezentat interesul de a demonstra că pot acoperi debitul creat. „In condiţiile în care debitoarea nu a înţeles să se folosească de înscrisurile care i-ar fi putut dovedi capacitatea de a face faţă datoriilor exigibile, instanţa apreciază că aceasta nu a reuşit să răstoarne prezumţia de insolvenţă ce operează în defavoarea sa, la dosar nefiind administrate probe care să ateste existenţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”, se mai arată în sentinţă.

 
Istoria de la Brăila
 
Firma ieşeană a fost implicată în perioada 2011 – 2012 într-un dosar de furt de materiale de la Laminorul Brăila, în valoare de 477.000 lei, în care au fost implicaţi afacerişti locali şi şeful depozitului companiei. În septembrie 2012, conducerea firmei reclama faptul că s-au furat circa 190.000 tone de profile noi, care au fost găsite ulterior în curtea firmei Remat Brăila, patronul spunând atunci că a revândut o parte din aceste profile societăţii Andora Roterm. „La Iaşi, surpriză: patroana firmei, Maria Stănescu, nu a putut fi găsită pentru a fi audiată, fiind dispărută de la domiciliu împreună cu soţul ei, Istrate Stănescu, individ arestat în lipsă şi căutat de DIICOT Iaşi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Un lucru era cert: deşi era vorba de profile metalice noi, ştanţate, în documente produsul comercializat apărea drept «deşeu de fier vechi»”, potrivit unui articol din presa brăileană.
 
Numărul de telefon a ajuns la altcineva
 

Înfiinţată în anul 2009 în comuna Grajduri, firma ieşeană nu a avut niciodată angajaţi şi a depus bilanţuri contabile doar pentru perioada 2009 – 2011. În 2011, societatea a avut o creştere suspectă a cifrei de afaceri, de la 5 milioane la 20,5 de milioane lei, iar datoriile au crescut de la 8 milioane lei la 31,5 milioane lei, o valoare similară având şi activele circulante (stocuri, mărfuri etc), în timp ce activele imobilizante sunt inexistente. Totodată, valoarea cifrei de afaceri a fost echivalenta atât cu cheltuielile, cât şi cu veniturile, astfel că firma nu a avut profit. În scurta istorie, firma a avut mai multe schimbări de acţionari, fondatorul Dănuţ Stănescu luându-i alături în acţionariat pe Ciprian şi Maria Stănescu la începutul anului 2012, adică după achiziţionarea mărfurilor. Ulterior în firmă au mai ajuns Istrate Stănescu, Ferma Strănescu şi Albu Anişoara din Iaşi, care a deţinut şi funcţia de administrator. La o zi după sentinţa de intrare în faliment, Tribunalul Iaşi a decis şi dizolvarea firmei, la cererea Oficiului Judeţean pentru Registrul Comerţului. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi deoarece numărul societăţii are acum alt proprietar. „Nu am nicio treabă cu această firmă, mi-am luat cartelă cu numărul ăsta acum trei luni şi am mai fost deranjat de diferite firme din electricitate şi gaz, voiau să discute cu proprietarul”, ne-a spus noul proprietar.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii