Un oficial al ambasadei SUA a vorbit la TUIAȘI despre programul Work&Travel

luni, 06 martie 2017, 02:56
3 MIN
 Un oficial al ambasadei SUA a vorbit la TUIAȘI despre programul Work&Travel

Oficialii universităţii şi studenţii de aici au expus problemele cu care se confruntă în acest program. Anul trecut, de la UTI au participat la acest program de muncă şi schimb cultural 421 de studenţi.

Reprezentanţii Universităţii Teh­nice şi o parte dintre studenţi au purtat o discuţie cu  vice-consulul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bu­cureşti, Anne Redalen Fraser,  în care s-au dezbătut aspecte legate de modalitatea în care se derulează programul Work&Travel destinat stu­denţilor. Astfel, cele două părţi au vorbit despre protecţia studenţilor care apelează la acest program, despre cadrul legal în care funcţionează programul, dar şi care sunt implicaţiile asupra instituţiei de învăţământ şi a studenţilor universităţii.

Discuţiile au avut loc alaltăieri, vice-consulul întâlnin­du-se mai întâi, într-un cadru restrâns, cu rectorul Dan Caşcaval, cu preşedintele Senatului TUIAȘI Doru Pănescu, dar şi cu pro­rectorul responsabil cu relaţiile internaţionale Irina Lungu.

La această întâlnire restrânsă au fost puse în discuţie modalităţile prin care programul de tip Work&Travel să coincidă cu cel al universităţii, în aşa fel încât să nu fie perturbată desfăşurarea cursurilor sau examenelor.

„I-am mulţumit doamnei vice-consul pentru vizită, pentru această discuţie avută înainte de a participa la întâlnirea Consiliului de Administraţie. Am apreciat faptul că aceste programe sunt foarte bune şi că prin ele studenţii câştigă experienţă: văd un alt sistem de muncă, o altă mentalitate, iar mulţi dintre ei, când se întorc, au idei de mici afaceri, chiar dacă nu neapărat în domeniul în care sunt acum studenţi“, a declarat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval.

Reprezentaţii Universităţii Tehnice au specificat fapul că, având posibilitatea de a merge în SUA de pe 15 iunie şi să se întoarcă în România în momentul în care expiră viza, la finalul lui octombrie, studenţii care pleacă sunt în situaţia de a pierde sesiunea din vară şi a reexaminării din toamnă. Totodată, din această cauză aceştia nu vor putea face nici practica de două săptămâni din timpul verii. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, TUIAŞI a creat module de practică în timpul anului universitar.

„Am convenit că stundenţii trebuie să se întoarcă înainte de sesiunea de restanţe în România, să fie aici în jur de 15 septembrie, ca eventual să poată compensa dacă nu au participat la ultimele examene şi să îşi rezolve până pe 1 octombrie şi eventualele pierderi pe care le mai au, eventual chiar şi din componenta de practică“, a explicat preşedintele Senatului.

Vice-consulul s-a întâlnit şi cu aproximativ 70 de studenţi, cărora le-a prezentat avantajele programului Work&Travel, dar şi modalităţile de înscriere, explicându-le metodologia de obţinere a vizei.

„Sunt eligibili studenţii integralişti, inclusiv cei care sunt în ani terminali, cu condiţia să fie înscrişi, tot în România, la un program de master sau de doctorat. Programul include şi un schimb cultural, dar veţi avea şi o slujbă plătită. Cum sunteţi tineri şi mulţi dintre voi nu sunteţi căsătoriţi, nu aveţi copii, educaţia este legătura puternică pe care o aveţi cu România şi pe care o evaluăm în acordarea vizei“, le-a transmis Anne Redalen Fraser stu­denţilor.

Studenţii au prezentat vice-consulului unele probleme legate de cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le achite către firmele partenere, sau faptul că se favorizează anumite zboruri şi anumiţi operatori, primind promisiunea că problemele semnalate vor fi prezentate la Am­basadă.

Anul trecut au participat la programul Work&Travel 421 de studenţi de la TUIAŞI, 110 fiind de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii. România este a doua ţară din lume ca număr de participanţi la acest program, prima fiind Jamaica.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii