Un preot din Iaşi a fost condamnat după ce, băut, a ucis cu maşina un căruţaş

vineri, 14 noiembrie 2014, 02:57
2 MIN
 Un preot din Iaşi a fost condamnat după ce, băut, a ucis cu maşina un căruţaş

Preotul Lucian Farcaş a primit un an şi şase luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice susţin că părintele şi-a îndeplinit obligaţia morală faţă de familie.

Preotul Lucian Farcaş este şi cadru universitar la Institutul de Romano-Catolic din Iaşi. Condamnarea sa, de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani şi jumătate, a fost pronunţată de Judecătoria Vaslui, miercuri, sentinţa nefiind definitivă.

Accidentul provocat de părintele ieşean a avut loc pe 1 noiembrie 2010, când Lucian Farcaş se deplasa în direcţia Iaşi – Vaslui şi a acroşat, pe raza localităţii Muntenii de Sus, o căruţă. Conducătorul atelajului (de 50 de ani), care era nesemnalizat, a fost spulberat de maşina preotului şi a murit pe loc. Poliţiştii ajunşi la faţa locului aveau să constate că Lucian Farcaş băuse înainte de a se urca la volan, el având o alco­olemie de 0,66 la mie.

Ancheta din acest caz a durat foarte mult, mai ales din cauza unor expertize criminalistice care au fost contestate de preotul ieşean. Acesta a cerut şi în faţa in­stanţei ca dosarul să fie restituit Parchetului, însă soli­citarea sa a fost respinsă, el fiind găsit vinovat. 

Lucian Farcaş are 56 de ani şi predă teologie morală la Institu­tul Romano-Catolic „Sfântul Iosif „ din Iaşi, fiind şef de catedră pentru ştiintele teologice sistematice şi practice începând cu anul 2006. Reprezentanţii episcopiei spun că nu sunt motive pentru ca Farcaş să nu mai poată sluji. „Acesta are obligaţia morală să despăgubească familia păgubită, şi a făcut-o deja. În momentul în care un preot nu vrea să facă lucrul acesta, când nu îşi îndeplineşte obligaţia morală faţă de cei păgubiţi, atunci este suspendat şi se iau măsuri serioase. Este oprit din a celebra liturghia şi din a face orice alt serviciu în biserică până când îşi revine la gânduri mai bune. Dar aici nu este cazul pentru că preotul Farcaş şi-a îndeplinit obligaţia morală faţă de familie“, a declarat pr. Cornel Cadar, de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi. (Ionuț BENEA, Cătălin HOPULELE

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii