Advertorial

Universitatea unde studenții fac proiecte care schimbă lumea

vineri, 18 iulie 2014, 01:50
4 MIN

Maşini de curse. Mâini bionice. Furnici nanotehnologice. Sisteme care să asigure securitatea şoselelor. Structuri din spaghete. Roboţi inteligenţi. Vulcani chimici. Staţii meteo. Confecţii din ziare. Toate sunt creaţii şi proiecte ale profesorilor şi studenţilor Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI). Aşa că, pentru cei cu spirit creativ şi idei năstruşnice, care vor să inoveze şi să schimbe lumea şi cred că numai un inginer bine pregătit poate face acest lucru, una dintre facultăţile TUIAŞI este cea mai bună opţiune.

 
TUIAŞI, prima la inovare din Iaşi
 
În cadrul TUIAŞI îşi desfăşoară activitatea şi Şcoala Ieşeană de Inventică ce are o tradiţie de aproape 40 de ani. Aici, în ultimii zece ani, au fost create aproape 65% dintre brevetele din România. Universitatea s-a remarcat şi cu prilejul participării la expoziţii naţionale şi internaţionale, la saloanele de la Bruxelles şi la Salonul de Inventică de la Geneva cu descoperiri din domeniul creativităţii tehnice.
 
De 35 de ani, Universitatea se ocupă de dezvoltarea creativităţii şi a proprietăţii industriale prin intermediul cursurilor de specialitate. Această cultură a creativităţii a generat în ultimii zece ani peste 740 de brevete ale studenţilor, dintr-un număr de 1204 de propuneri înaintate spre brevetare. De asemenea, TUIAŞI are 23 centre de cercetare şi a desfăşurat în ultimii cinci ani peste 440 de proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale.
 
TUIAŞI are un rol deosebit în dezvoltarea oraşului şi a regiunii, multe companii internaţionale importante deschizând filiale la Iaşi, ţinând cont de rolul ştiinţific al TUIAŞI şi de calitatea de a forma absolvenţi creativi şi competenţi. Printre partnerii universităţii care angajează preponderent absolvenţi ai TUIAŞI se numără Microsoft, Endava, IBM, Continental, Delphi, Oracle, Renault, Siemens, Alcatel, Ericson, Silicon Service, Fujitsu, NoBug, OMA Group, EON, Pentalog, Daniel Steel ș.a. De asemenea, Universitatea are și alte colaborări relevante cu Primăria Iaşi, Prefectura, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ şi Industrie şi ONG-uri, alături de care se implică în proiecte de stimulare a creativităţii şi de schimbare a feţei oraşului.
 
De-a lungul timpului, studenţii TUIAŞI s-au remarcat în calitate de creatori de mecanisme tehnologice complexe care au îmbrăcat forma roboţilor, maşinilor de curse, podurilor sau clădirilor spectaculoase.
 
Ochelari inteligenţi şi case evantai
 
Studenţii Ionuţ Cenac, Adrian Bulat şi Emil Condrea, din anul al III-lea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Valentin Siriteanu, doctorand, coordonaţi de şef de lucrări Robert Lupu au creat un sistem prin care pacienţii paralizaţi pot să comunice cu cei din jur, controlând cursorul unui mouse cu ajutorul ochilor. Sistemul foloseşte o pereche de ochelari video care proiectează pe fiecare lentilă, de la o distanţă de trei metri, ecranul laptopului la care sunt conectaţi, şi o cameră web direcţionată către unul dintre ochi, care urmăreşte mişcările acestuia şi le transpune, cu ajutorul unui algoritm, în mişcările cursorului pe ecran.
O echipă de studenţi de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a TUIAŞI a obţinut premiul I la ediţia regională a concursului Digilent Design Contest 2014, defășurat în perioada 17-18 mai, la Cluj-Napoca şi va reprezenta zona Europei de Est la faza finală a concursului, ce va avea loc la Shanghai, China. Proiectul cu care a participat s-a numit “Autoscaling Impedancemeter” şi a fost conceput pe baza unui modul cu microcontroller produs de Digilent, Cerebot MX4ck, programat în mediul Arduino şi a unui circuit integrat AD5933, fabricat de Analog Devices. Sistemul are două moduri de lucru, manual şi automat, salvează datele pe un card de memorie SD şi afişează rezultalele pe un display OLED.
 
Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) au obţinut o medalie de argint şi una de bronz la cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru Studenţi “South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS 2014”. Desfăşurată în perioada 5-9 martie 2014 la Iaşi, concursul organizat de TUIAŞI a reunit 132 de participanţi, care au format 25 de echipe, din opt ţări (Bulgaria, Grecia, Iran, România, Rusia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina). 
O casă-evantai, invenţia profesorului dr. ing. Alexandru Stănilă de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, a fost premiată cu aur la Salonul de Inventică de la Macao, din China, de anul acesta. Este vorba despre o locuinţă cu pereţi extensibili, care pot fi montaţi în mai puţin de o oră.
În mai 2014, colectivul laboratorului ALGCON al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Informatică Aplicată şi-a expus la salonul de inventică EUROINVENT 2014 cele mai recente invenţii constând în sisteme care facilitează mişcarea persoanelor cu dizabilităţi, cu care au obținut patru medalii de aur şi premiul pentru cibernetică.

Prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul TUIAŞI, alături de Constantin Antohi, Ioan Crăciun şi Marius Telişcă a primit medalia de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva pentru lucrarea „Instalaţii pentru aerarea suprafeţei apelor”.

Comentarii