Veneau cu „ajutoare” pentru săteni şi le furau banii din casă. Ce s-a întâmplat la Iaşi

luni, 23 februarie 2015, 10:23
4 MIN
 Veneau cu „ajutoare” pentru săteni şi le furau banii din casă. Ce s-a întâmplat la Iaşi

Patru bărbaţi din Mirosloveşti, judeţul Iaşi, au făcut o afacere murdară. Cu o maşină au circulat prin zona Iaşului, dar şi în judeţele limitrofe şi au spus că le dau îngrăşământ gratuit şi un bonus de 100 lei sătenilor.

În Podu Iloaiei, indivizii au pătruns în locuinţa unei bătrâne de 73 ani şi i-au furat 2.600 lei. Apoi au pornit spre Schitu Duca. Acolo i-au întins unei alte femei o bancnotă de 200 lei şi au cerut rest. Bătrâna a simţit că afacerea este una suspectă şi a refuzat "ajutorul". În ambele cazuri, femeile au depus plângeri la poliţie.

Agenţii au înţeles cum se mişcă infractorii şi au pornit pe urmele lor. Autoturismul dat în consemn a fost oprit în Bucium de un echipaj de la Rutieră. Cei patru indivizi nu au mai avut scăpare. Asupra lor au fost găsiţi 15.000 lei. Din aceşti bani, o parte i-au fost returnaţi bătrânei din Podu Iloaiei, iar ea şi-a retras în schimb plângerea.

Poliţiştii au aflat că hoţii au acţionat la fel şi în localitatea Micleşti din judeţul Vaslui.

SFATURILE POLIŢIŞTILOR:

Infractorii sunt vicleni şi vor face orice pentru a obţine profituri frumoase din activitatea infracţională. Ei vor acţiona acolo unde observă oportunităţi şi unde riscul de a fi prinşi este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt ţintele perfecte pentru înşelăciuni şi furturi din locuinţă.

Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acţionează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:

1. Mai întâi, bat la porţile cetăţenilor sub diverse pretexte:

– sunt vânzători ambulanţi şi oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.);

– solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, în baza unor anunţuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.);

– pretind că sunt reprezentanţi ai unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii, ajutoare pentru bătrâni;

– solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;

– alte “poveşti” menite a facilita interacţiunea cu potenţiala victima şi comiterea infracţiunii.

2. Observă unde îşi ţine banii victima – corp de clădire, camera, locul în camera etc).

3. Distrag atenţia victimei şi dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii.

De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente.

4. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională.

Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte poliţiştilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceştia, lucru care face mai dificilă ancheta.

Prezentăm câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe aceşti infractori, dar care pot conduce şi la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CE TREBUIE SĂ ŞTII:

– de obicei, aceşti infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acţionează pe raza mai multor judeţe, altele decât cele unde locuiesc;

– nefiind indiferent şi dând dovadă de vigilenţă te protejezi în primul rând pe tine, dar şi pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă.

CE TREBUIE SĂ FACI:

– să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porţile oamenilor sub diverse motive;

– reţine semnalmentele acestora, precum şi alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autorismul cu care se deplasează;

– discută permanent cu rudele şi vecinii care sunt în vârstă şi reaminteşte-le regulile de siguranţă personală şi cui trebuie să acorde accesul în curte şi locuinţă;

– anunţă imediat autorităţile locale (poliţia, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracţiuni.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii