VIDEO&FOTO: PREMIERĂ! Protest al şoferilor. Au blocat un drum din cauza gropilor

luni, 27 martie 2017, 02:01
4 MIN

Șoferilor din zona Dancu le-a ajuns „cuţitul la os“ din cauza stării execrabile a străzii Aurel Vlaicu, ce face legătura între „Doi Băieţi“ – Tătăraşi şi cartierul aflat în comuna Holboca. Deşi cartierul în cauză aparţine altei comune, drumul până la rond ţine administrativ de Primăria Iaşi, în continuare fiind unul judeţean. Standardele arată că asfaltul de pe strada Aurel Vlaicu, între „Doi Băieţi“ şi Rond Dancu, este expirat de 27 de ani. Ce spun şoferii revoltaţi? Dar autorităţile locale şi judeţene?

Protest în premieră în ultimii ani: zeci de şoferi au blocat ieri strada Aurel Vlaicu, la intrarea în Dancu, pro­testând faţă de starea dezastruoasă a acesteia. Ieşenii au blocat circulaţia pe stradă, staţionând pur şi simplu pe carosabil. Protestul a continuat şi după intervenţia Poliţiei Rutiere pentru fluidizarea traficului, şoferii patrulând între rondul de tramvai şi intrarea în baza de producţie a ApaVital şi retur, stânjenind în continuare circulaţia.

„Strada e praf de ani de zile şi nu o repară nimeni. Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă. Bine că pentru a plăti taxe şi impozite suntem buni“, a rezumat un şofer nemulţumirea protestatarilor.

Situaţia locuitorilor din zona Dancu este cu atât mai gravă cu cât şi drumul judeţean aflat în prelungirea străzii Aurel Vlaicu, DJ 249A Iaşi – Ungheni, se află într-o stare jalnică, fiind afectat în mai multe puncte de surpări de teren şi spărturi. Protestul de ieri este primul de acest tip petrecut la Iaşi în ultimii ani.

Se caută 40 milioane lei

Deşi situaţia este aceeaşi de ani buni, autorităţile nu au încă un răspuns clar pentru localnici. DJ 249A nu este inclus în lista celor 8 subaxe pentru refacerea cărora Consiliul Judeţean a aprobat vineri contractarea unui credit de 22 de milioane de euro, existând doar spe­ranţe într-o finanţare guvernamentală.

„În afara creditului pe care îl negociem în prezent, pentru drumuri vor fi făcute şi alocări din bugetul propriu. Totodată, am depus la Ministerul Dezvoltării proiectele a 26 de drumuri judeţene, inclusiv acesta şi sperăm că va fi inclus spre finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. În cursul acestui an va fi rea­lizat proiectul tehnic şi sperăm ca la anul să putem începe lucrările“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ, Vlad Ciobanu.

DJ 249A a fost trecut în mai multe rânduri de la CJ la primăria Holboca şi înapoi, în funcţie de promisiunile de finanţare a lucrărilor.

Conform chiar statisticilor municipalităţii, strada Aurel Vlaicu are durata de viaţă expirată de 27 de ani. Strada a fost inclusă încă din 2010 într-un proiect de reabilitare a carosabilului şi liniei de tramvai. La acea dată, suma necesară reabilitării era estimată la 40 milioane de lei. Fondurile alocate Iaşului ca pol de creştere în precedentul exerciţiu bugetar european, 2007-2013, nu au mai ajuns însă şi pentru demararea acestui proiect. El a fost „reportat“ pentru perioada 2014-2020. În forma sa actuală, proiectul presupune înlocuirea liniei de tramvai, refacerea tramei stradale, a trotuarelor şi spaţiilor verzi. Valoarea lucrărilor se ridică la 20 milioane de euro.

„Proiectul va fi propus spre finanţare în cadrul axei 4. Ghidul solicitantului nu a fost însă publicat deocamdată. La vizita recentă a vicepremierului Sevil Shhaideh în Iaşi, primarul Mihai Chirica a ridicat această pro­blemă, şi am primit promisiunea că ghidul va fi publicat în cel mai scurt timp. Până la publicarea Ghdului solicitantului nu putem interveni cu lucrări de reparaţii capitale, întrucât am risca pierderea viitoarei finanţări. Avem de ales: fie facem reparaţii ca­pitale şi pierdem finanţarea, fie mai aşteptăm“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

În cel mai fericit caz, în cursul acestui an s-ar putea ajunge doar la semnarea contractului de lucrări.

Se promit reparaţii

Conform reprezentanţilor municipalităţii, pe strada Aurel Vlaicu pot fi efectuate doar lucrări de reparaţii uşoare şi întreţinere curentă. Acestea ar putea începe din această săptămână, dacă vremea va fi favorabilă.

„Există un plan de intervenţii pe zona respectivă. Strada este inclusă în campania noastră de plombări la cald din această primăvară. Dacă vremea ne-ar fi permis, deja se făceau lucrări acolo. Din păcate, până acum o zi a fost frumos, trei zile a plouat“, a spus Buraga.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii