Vin bani pentru Aeroport de la Guvern. Dar s-ar putea să zboare înapoi cu viteza luminii

joi, 19 decembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Vin bani pentru Aeroport de la Guvern. Dar s-ar putea să zboare înapoi cu viteza luminii

În şedinţa de guvern de ieri s-au alocat jumătate din banii anunţaţi de primarul Nichita acum două zile. Chiar şi aceşti bani ar putea fi pierduţi, din motive birocratice.

Guvernul a alocat ieri bani pentru aeroportul ieşean. Din suma promisă iniţial, de minimum 4 milioane de euro, la Iaşi va ajunge însă mai puţin de jumătate. Astfel, Guvernul a decis ieri alocarea a 8 milioane lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia sa. Suma ar urma să acopere doar două treimi din facturile emise de constructorul noii piste în luna decembrie. Diferenţa până la aproximativ 26 milioane lei, cât reprezintă cheltuielile făcute de la deschiderea şan­tierului în cursul lunii august, rămâne în sarcina Consiliului Judeţean.

În urmă cu două zile, primarul Gheorghe Nichita dădea ca sigură alocarea către Iaşi a sumei de 12 milioane lei, aferentă facturilor pe decembrie, ca urmare a discuţiilor sale cu premierul Victor Ponta.

Nichita preciza chiar că premierul ar fi fost dispus să plătească toate cele 26 mi­lioane lei din fonduri bugetare, dar că preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, s-ar grăbit să plătească 13 milioane lei. „Nu e greşit să plăteşti, dar uneori nu este bine să te grăbeşti. Ar fi însemnat o economie la bugetul judeţului, implicit mai mulţi bani pentru comune. Îmi pare rău că nu vin mai mulţi bani. Iaşul nu este uitat, dar Gu­vernul plăteşte atât cât scrie pe factură“, spunea Nichita.

Chiar şi cele 8 milioane lei alocate Ia­şului ar putea să se întoarcă la Bucureşti fără a putea fi cheltuite. Astfel, timpul rămas până la închiderea operaţiunilor Trezoreriei din acest an este foarte scurt, reprezentanţii Aeroportului apreciind că el s-ar putea dovedi insuficient. „Hotărârea de guvern trebuie publicată în Monitorul Oficial. Pe urmă, banii se plimbă de la Guvern la Ministerul Finanţelor, de acolo vin la CJ, în contul de la Trezoreria Iaşi. Eu trebuie să fac plata către constructor în contul lui de Trezorerie, care este în alt judeţ. Dacă Trezoreria va lucra până la sfârşitul anului, suntem la limită cu timpul. Dacă se închide pe 20 decembrie, ca anii trecuţi, banii sunt ca şi pierduţi“, a explicat directorul Aeroportului, Marius Bodea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii