Zi cu emoţii pentru procurorul Eva. Află astăzi dacă va ieşi din arest

marți, 21 iulie 2015, 01:55
3 MIN
 Zi cu emoţii pentru procurorul Eva. Află astăzi dacă va ieşi din arest

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României va judeca astăzi contestaţia formulată de procurorul Emilian Eva împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Completul care a emis mandatul susţine că Eva a "speculat prestigiul funcţiei deţinute"

 

Procurorul-suspendat Emilian Eva ar putea afla în cursul zilei de astăzi dacă va fi eliberat din arest preventiv. După ce a fost încătuşat pentru 30 de zile, fiind acuzat, printre altele, de luare de mită, Eva a formulat contestaţie împotriva deciziei luate de primul complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Completul de control judiciar îl va audia din nou, astăzi, pe Eva, dar va asculta şi argumentele aduse de procurori pentru ca Eva să fie ţinut după gratii.
Reamintim că Emilian Eva a fost arestat preventiv în urmă cu o săptămână şi jumătate, fiind acuzat că a dispus renunţarea la judecată într-un dosar în care era cercetat medicul Nicolae Tesloianu, de la Spitalul "Sfântul Spiridon". Ulterior, Eva ar fi primit de la doctor mai multe tablouri, unele cu titlu gratuit, DNA considerând că această faptă se încadrează la luare de mită. De asemenea, Eva mai este acuzat că ar fi vândut tablouri în sumă totală de 300.000 de euro, această activitate fiind incompatibilă cu funcţia sa.
 
De ce a fost arestat
 
Potrivit motivării primului complet de la ÎCCJ, magistraţii au dispus arestarea procurorului ieşean pentru 30 de zile considerând că există "suspiciunea rezonabilă, bazată pe motive plauzibile", că Emilian Eva ar fi desfăşurat acte de comerţ cu tablouri în scopul obţinerii pentru alţii sau pentru sine a diferite sume de bani. "Concret, în intervalul noiembrie 2014 aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziţionat de la diverse persoane fizice un număr de 94 de tablouri, parte din ele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediul fiicei sale Eva Bianca-Mădălina ori al fostului prieten al acesteia, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie", sună un pasaj al motivării, în care judecătorii îşi asumă acuzaţiile aduse de procurori.
 
Referitor la necesitatea luării arestului preventiv, judecătorii apreciază că, raportat la amploarea prezumată a operaţiunilor financiare desfăşurate de Eva Emilian "într-o perioadă moderată de timp şi la modalitatea în care acesta a speculat prestigiul funcţiei deţinute, exclusiv în scopuri pecuniare, astfel cum se conturează aceste elemente în această fază relativ incipientă a anchetei, arestarea preventivă este atât proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse, cât şi necesară, pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal".
 
"O măsură preventivă mai puţin restrictivă, cum este cea a controlului judiciar, nu este, cel puţin în acest stadiu al anchetei, suficientă pentru a asigura în mod efectiv atât prezervarea ordinii publice, cât şi administrarea, în bune condiţii, a probatoriului necesar clarificării împrejurărilor cauzei", au mai notat judecătorii, care au mai arătat că lăsarea în libertate a lui Eva ar reprezenta "o stare de pericol social". De asemenea, judecătorii au mai precizat că Eva s-ar fi prevalat de funcţia sa de magistrat pentru a capta încrederea celor cu care tranzacţiona tablouri.
 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii