Zi tristă pentru SMURD. Vor fi pomeniți doi dintre eroii care au murit în Republica Moldova

marți, 08 noiembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Zi tristă pentru SMURD. Vor fi pomeniți doi dintre eroii care au murit în Republica Moldova

Doi dintre eroii din familia UPU-SMURD Iaşi care şi-au pierdut viaţa, joi, 2 iunie, într-un accident aviatic petrecut pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi comemoraţi astăzi, 8 noiembrie. 

Medicul Mihaela Dumea şi asistentul Gabriel Sandu vor fi pomeniţi de colegi şi de cei dragi cu ocazia sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Slujba de pomenire va fi oficiată în Cimitirul Buna Vestire din Iaşi, acolo unde este înmormântat medicul urgentist. „Pentru SMURD Iaşi, mâine (n.r. – azi) va fi o sărbătoare tristă, cu lacrimi pentru asistentul Gabriel Sandu şi pentru dr. Mihaela Dumea, care va fi comemorată printr-o slujbă de pomenire la Cimitirul Buna Vestire. În alţi ani, în această zi era sărbătoare pentru echipa UPU-SMURD Iaşi, acum nu mai este“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul comandor Voicu Şocae şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea localităţii Haragâş, din Republica Moldova. Echipajul se afla într-o misiune de salvare şi intenţiona să transporte pe cale aeriană o bolnavă către Chişinău. Pe fondul unor schimbări meteorologice, aparatul de zbor s-a prăbuşit şi a luat foc, cei patru salvatori nemaiputând fi salvaţi. După accidentul din Republica Moldova, Iaşul nu mai efectuează intervenţii medicale pe cale aeriană decât în situaţii excepţionale.

Potrivit unei scrisori din partea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Iaşul va primi un nou aparat de zbor pentru a interveni pe calea aerului la urgenţele majore. Reprezentanţii SMURD Iaşi au explicat că aparatul care urmează să ajungă la Iaşi este elicopterul cu care s-au reluat intervenţiile aeriene în 2010, după patru ani de la prima tragedie prin care a trecut familia SMURD de la Iaşi. Elicopterul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2010 pentru baza SMURD Iaşi şi a servit urgenţele din teritoriu până anul trecut. Din 2015, după ce SMURD Iaşi a demarat un proiect transfrontalier comun cu Republica Moldova primind astfel un aparat nou, elicopterul achiziţionat în 2010 a fost retras de la Iaşi şi a servit zonele în care aparatele de zbor intrau în revizii.

Filmul tragediei poate fi urmărit AICI!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii