De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ziua Mondială a Diabetului: 1 din 7 gravide are diabet gestaţional!

Când trebuie făcute testările pentru depistarea diabetului în sarcină?

marți, 14 noiembrie 2017, 14:27
2 MIN
 Ziua Mondială a Diabetului: 1 din 7 gravide are diabet gestaţional!

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, dată stabilită de Federaţia Internaţională de Diabet Este o zi semnal pentru a evidenţia creşterea alarmantă a numărului de pacienţi cu diabet zaharat. La nivel mondial  sunt 425 milioane de persoane cu diabet zaharat adica 1 din 11 persoane are diabet. Se estimeaza că în 2045 numărul va creşte al 693 milioane dacă nu se întreprinde nimic. Şi în România  diabetul zaharat are o  pondere foarte mare,  cel mai grav fiind faptul că multe dintre cazuri nu sunt încă diagnosticate. 

Un studiu efectuat în urmă cu doi ani de Societatea Română de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice,  pe toată populaţia ţării, estimează că 11% dintre români suferă de  această boală. Mai grav este că jumătate dintre cazuri nu sunt diagnosticate, mulţi dintre români neştiind că suferă de diabet si deci nefiind trataţi la timp.  ”Diagnosticarea diabetului este foarte simplă: se verifică glicemia. O analiză care ar trebui făcută măcar o dată pe an, mai ales la persoanele cu risc. Se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie, fiind inclusă în pachetul de investigaţii decontate anual de casa de asigurări.  E o analiză simplă care poate depista la timp diabetul. 
 
Trebuie să se înţeleagă că diabetul zaharat  este o boală cronică netransmisibila, nevindecabilă, dar tratabilă. Dacă e descoperit la timp şi glicemia este menţinută la valori normale, boala poate fi controlată, iar apariţia complicaţiilor amânată”, a subliniat prof. dr. Mariana Graur, şefa Centrului Clinic de Diabet Zaharat, Nutriţie  şi Boli Metabolice a Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi.  În acest an, Ziua Mondială a Diabetului se va desfăşura sub genericul „Femeile şi diabetul”. 200 de milioane de femei traiesc cu diabet. Datele la nivel mondial arată că una din şapte gravide  fac ceea ce se numeşte diabet gestaţional: o formă de diabet care apare pe parcursul sarcinii şi care poate dispărea sau se poate menţine după naştere. 1 din 2 femei cu diabet gestaţional vor dezvolta diabet zaharat de tip 2. 
 
”Din păcate şi aici avem deficienţe, în România un număr mic de gravide fiind depistate cu diabet gestaţional. Aceasta deoarece nu există o adresabilitate corectă a gravidelor la medicul de familie şi nici chiar la ginecologi si nu la toate consultatiile se recomanda glicemia ca analiză esenţială. Dacă diabetul gestaţional nu e depistat , avem riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Orice gravidă ar trebuie testată pentru depistarea diabetului de la începutul sarcinii, sau măcar din săptămâna 24 de sarcină să se facă un test de glicemie sau un test de hiperglicemie provocată. Astfel putem afla dacă mama are sau nu diabet gestaţional. Trebuie ştiut că mamele care sunt diagnosticate cu diabet gestaţional trebuie urmărite atent şi după sarcină pentru a stabili dacă boala a dispărut  sau rămân în evidenta cu boala. La fel, trebuie urmăriţi şi copiii, mai ales cei cu macrosomie ”, a mai punctat prof. dr. Mariana Graur. (Simona RELEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii