De Business

Punem punctul pe știi

Cum dau autoritatile iesene cu piciorul la 82 milioane de euro

duminică, 20 septembrie 2009, 16:37
4 MIN
 Cum dau autoritatile iesene cu piciorul la 82 milioane de euro

Sefii judetului continua sa ne uimeasca pe zi ce trece. Daca li s-ar da pe mina o mina de aur tot nu ar sti cum sa o foloseasca in interes public, ci doar personal, burdusindu-si buzunarele cu aur.

Cel putin asta arata modul in care sint cheltuite, sau mai bine zis necheltuite, milioane de euro puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana, fonduri ce pentru judet reprezinta un adevarat zacamint de aur. Intr-un moment in care economia ar avea nevoie urgent de o infuzie de bani, autoritatile stau cu miinile in sin ca la un spectacol si nu fac nimic sa impulsioneze cheltuirea banilor de UE.

Concret din 85,5 de milioane de euro bani ce au primit unda verde pentru a fi cheltuiti prin implementarea proiectelor depuse prin intermediul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), doar 2,16 milioane de euro au fost folositi. De ce? Nimeni nu raspunde la aceasta intrebare. Doar cei din mediul privat ridica fruntea si arata cu degetul spre institutiile ce gestioneaza fondurile si spun ca exista mult interes personal, nestiinta si rea intentie.

Ce spun datele

Datele oficiale puse la dipozitie de catre Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Nord-Est (CRPDRP 1), arata negru pe alba situatia critica a judetului. Dintr-un total de 345 de proiecte depuse pe cele 8 masuri de implementare, 86 au fost aprobate valoarea lor totala fiind de 85.509.059 de euro. Cele mai multe proiecte, 35 la numar, au fost declarate cistigatoare pe Masura 121 privind modernizarea exploatatiilor agricole cu o suma totala de 18,07 milioane de euro.

Alte 19 proiecte cu o valoare totala de 317.000 de euro au fost depuse pe Masura 112 privind instalarea tinerilor fermieri, iar pe Masura 322, renovarea si dezvoltarea satelor au avut trecere 18 proiecte cu o valoare de 53,7 milioane de euro.

Cu toate acestea Iasul a reusit sa cheltuiasca doar 2,16 milioane de euro, banii fiind accesati doar de catre cei din mediul privat repectiv proiectele depuse pe Masurile 112 si 121. Acolo unde este cea mai mare nevoie de infrastructura, cind judetul numara peste 22.000 de someri si este nevoie disperata de noi locuri de munca, cind firma dupa firma da faliment, consiliile locale nu acceseaza insa nici un ban.

"Este o catastrofa pentru Iasi"

Sefii firmelor de constructii acuza cu tarie institutiile ce instrumenteaza intreg demersul al acestor proiecte. "Ticau (n.r-Eugen Ticau, fostul director CRPDRP Iasi) si cu tot departamentul lui de achizitii au aruncat totul in aer. Si-au batut joc de toate licitatiile de pina acum la consiliile locale, supervizind niste caiete de sarcini aberante, in care se cereu fel de fel de diplome pentru orice angajat, calificari peste calificari. Pentru o licitatie la Vaslui am strins zeci de kilograme de documente. Au cerut nu stiu cite acte legalizate la notar. O bataie de joc! Au fost caiete de sarcini ce cuprindeau niste conditii de au fost contestate din start si asta doar pentru a nu se implementa nici un proiect si a se trage de timp. Acum vine iarna, multe licitatii se reiau si o sa mai dureze mult timp pina cind chiar va incepe treaba si este numai vina lui Ticau", a replicat dur Sorin Ionescu, patronul firmei de constructii Instalatii Grup.

Contactat telefonic Eugen Ticau nu a raspuns la telefon pina al inchiderea editiei pentru a comenta acuzatiile care i se aduc. Si economistii ieseni critica modul in care sint manevrate fondurile. "Este o catastrofa pentru Iasi si nu inteleg de ce Guvernul nu da drumul la treaba. Nu e greu sa scrii proiecte, este greu sa le implementezi. De ce? Pentru ca aveam, legi incilcite, un cadru legislativ foarte stufos, birocratic si oameni neseriosi. De ce trebuie contestatii peste contestatii? De ce se amina atita lucrarile? Ce este domnule asa de greu? Ai 20 de firme, le analizezi la lucrarile anterioare, la datoriile catre stat, vezi care este cea mai serioasa si dai drumul la treaba. Agentia care se ocupa de plati e plina de cunostinte. Daca pina acum nu s-a accesat nici un ban pentru comunele iesene si au fost numai contestatii peste contestatii nu este exclus ca acele licitatii sa fie trucate", a declarat Vasile Cocris, prodecanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) Iasi.

Lista reprosurilor nu se opreste aici, economistul acuzind Guvernul de un management defectuos. "Pai nu ar trebui sa doarma noapte, sa nu aiba liniste. Ca iesean imi rup masina pe strazile pline de gropi, dar ei in loc sa se intilneasca si sa discute cum sa usureze accesarea fondurilor ei discuta despre salarii. De ce nu discuta despre fondurile nerambursabile, infrastructura si crearea de noi locuri de munca asa cum discuta despre legea salarizarii unice?", a punctat Cocris.

"Este duminica. Va astept miine."

Reporterii Ziarului de Iasi au incercat sa obtina un punct de vedere si din partea autoritatilor locale dar au avut parte doar de refuzuri. Contactat telefonic, Tiberiu Brailean, consilierul presedintelui Consiliului Judetean (CJ), Constantin Simirad a spus ca nu poate formula un comentariu oficial. "Nu am cum sa va dau declaratii fiind dispozitia domnului Simirad. Pentru orice informatii o puteti contacta pe doamna Teodora Jinga", ne-a spus Brailean.

Vineri Teodora Jinga, sefa Serviciului pentru Proiecte cu Finantare Internationala, Cooperare Interregionala si Europeana din cadrul CJ nu a raspuns la telefon, iar ieri a a refuzat orice declaratie pe motiv ca este duminica. Nu a vrut nici macar sa asculte intrebarea reporterului. "Este duminica. Va astept miine la birou ca sa discutam", a incheiat Jinga.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii