De Business

Punem punctul pe știi

Domnilor primari, nu va mai plingeti ca nu aveti bani!

vineri, 04 martie 2011, 19:37
4 MIN
 Domnilor primari, nu va mai plingeti ca nu aveti bani!

Primariile iesene sint in pragul falimentului, dar reprezentantii acestora nu vor nici in ruptul capului sa recupereze creantele bugetare de la datornici. La mijloc este vorba despre milioane de lei. Faptul reiese dintr-un raport al Camerei de Conturi Iasi realizat in acest an.

Potrivit lui Constantin Iatco, directorul Camerei de Conturi, sume foarte mari au fost deja prescrise. “Sint creante care se prescriu la trei ani sau la cinci ani. In orice caz, este vorba despre mii de procese-verbale neincasate de catre personalul administrativ al primariilor. Cele prescrise nu vor mai fi recuperate niciodata, dar mai rau este ca reprezentantii primariilor nici nu stiu despre ce suma este vorba”, a precizat Iatco.

Lasa-ma sa te las

Potrivit raportului, cea mai mare suma o are de recuperat primaria municipiul Pascani, si anume 5,55 milioane de lei. “Aici, valoarea creantelor neincasate cu o vechime de peste un an era de 5.552.400 lei, cu mentiunea ca, pe parcursul exercitiilor bugetare ale anilor 2008 – 2009, nu a fost luata nicio masura legala in vederea incasarii creantelor in valoare de 1.848.600 lei aferente taxei de ocupare a domeniului public fara forme legale. Aceste creante au fost stabilite si inregistrate in contabilitatea institutiei anterior anului 2009”, se arata in raportul Camerei de Conturi.

Viceprimarul din Pascani spune ca masurile au fost luate, dar banii nu s-au incasat. “In fiecare saptamina facem cite o intrunire cu cei de la Finantele Locale si discutam pe acest subiect. Sint niste bani pe care nu stim daca o sa-i mai vedem. De exemplu, de la fosta Fabrica de zahar Nectarul avem de recuperat multi bani, dar nu stim cind o sa-i vedem. De asemenea, in privinta taxelor de ocupare a domeniului public. Aici Camera de Conturi are foarte mare dreptate. Sint multe terenuri ocupate abuziv in special de spatii comerciale. Au fost facute foarte multe extinderi de spatii, magazine. In scurt timp aceste constructii ilegale vor fi inregistrate si taxate corespunzator”, a declarat Ioan Ionita, viceprimarul municipiului Pascani.

La Podu Iloaiei, creantele totale pe care trebuie sa le colecteze la bugetul local cei de aici sint de 2,28 milioane de lei. “Din aceasta suma, creanta cu o vechime mai mare de un an este in valoare de 1,62 milioane de lei”, precizeaza raportul Camerei de Conturi. Reprezentantii acestei primarii spun ca oamenii nu vor sa plateasca amenzile. “Pe noi ne trag in jos amenzile de circulatie neplatite. Celelalte sanctiuni, cum ar fi la autorizatii pentru imobile sau altele, avem un procent de incasare de peste 90%. Numai ca sint foarte multi care au amenzi destul de mari, unii probabil ca nu le vor plati intr-o viata. Dar nu avem cum sa-i silim sa ne dea banii, chiar daca le trimitem regulat somatii acasa”, a spus Mitica Popovici, viceprimarul orasului Podu Iloaiei.

Cer bani de la buget nejustificat

Raportul mai mentioneaza ca unele primarii au creante neurmarite si neincasate la un nivel ridicat in raport cu volumul veniturilor proprii. Printre aceste localitati se regaseste si localitatea Romanesti, care are de recuperat suma de 236.000 lei. Primarul spune ca nu stie de aceasta suma. “Nu am vazut in raport aceasta suma, dar am sa va spun luni dimineata daca este asa”, a afirmat primarul comunei Romanesti, Adrian Ciobanu.

Alte primarii care au de recuperat sume imense in raport cu veniturile proprii sint Alexandru Ioan Cuza, unde nivelul creantelor neincasate se ridica la 108.000 lei, iar la Motca, functionarii trebuie sa colecteze aproape 200.000 de lei. La Stolniceni Prajescu sint creante de recuperat de 172.000 lei, la Valea Seaca – 207.700 lei, la Letcani – 134.000 lei, Sipote – 104.000 lei, Grajduri si Fintinele – 119.000 lei. La Deleni, Cotnari si Rediu, suma se ridica la 156.800 lei.

Reprezentantii unor primarii nu s-au sinchisit sa iasa din birouri nici macar sa faca inspectiile pe teren pentru a verifica realitatea declaratiilor fiscale ale persoanelor juridice. “Trebuiau sa fie verificate legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale, corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor fiscale, abateri care au fost consemnate la urmatoarele comune: Coarnele Caprei, Rediu, Grajduri, Fintinele, Ruginoasa, Scobinti, Stolniceni Prajescu, Vinatori, Letcani, Mircesti, Tiganasi si Scheia”, se mai precizeaza in raport.

Inspectorii concluzioneaza ca primariile solicita nejustificat bani la bugetul local. “Principalele consecinte ale neurmaririi si incasarii in termen a veniturilor privesc subevaluarea potentialului economic al entitatilor, cu urmarea in intocmirea unor proiecte ale bugetului pe baza unor estimari eronate. Pe cale de consecinta se solicita diferite sume de la bugetele publice pentru echilibrarea bugetelor locale in mod nejustificat, pe seama cotelor defalcate din TVA sau impozite”, se concluzioneaza in raportul institutiei de control iesene.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii