De Business

Punem punctul pe știi

Inginerii de un milion de lei la Primaria Mircesti

duminică, 13 martie 2011, 18:57
4 MIN
 Inginerii de un milion de lei la Primaria Mircesti

 Inspectorii Camerei de Conturi au scos la iveala nereguli majore la lucrarile de constructii si la achizitiile de utilaje de la Primaria Mircesti. In urma unor verificari efectuate aici la sfirsitul anului trecut, inspectorii au descoperit un prejudiciu de circa un milion de lei. Suma provine din platile efectuate in avans, fara respectarea dispozitiilor legale si din achizitia unui utilaj fara licitatie. De aceea inspectorii cer ca banii dati astfel sa fie returnati. Primarul acuza inspectorii de rea-credinta si pune rezultatul controlului pe seama unei comenzi politice. In replica, seful institutiei spune ca multi primari prinsi cu mita in sac folosesc des aceasta scuza.

Plati in avans: fara numar, fara numar

Valoarea totala a contractului privind constructia caminului cultural este de 1,9 milioane de lei. Termenul pentru finalizarea lucrarilor era stabilit in noiembrie 2009, dar ulterior a fost prelungit pina la sfirsitul anului 2011. In total, prejudiciul estimat de inspectori in acest caz este de 853.000 de lei, din care 150.000 lei sint penalizari. Prejudiciul reprezinta de fapt sumele platite in avans, fara respectarea legislatiei specifice. De exemplu, numai in 2008 s-a dat un avans egal cu toata suma alocata pentru acel an pentru lucrarile respective, se arata in decizia nr. 61/2010 a Camerei de Conturi Iasi. Astfel, inainte sa inceapa efectiv lucrarea, primarul a dispus plata in contul firmei, prin ordin de plata, a 500.000 de lei. “Au fost efectuate plati in avans intr-un cuantum mai mare decit cel legal – in cuantum de cel mult 15% din valoarea contractului sau 30% din valoarea programului lunar alocat”, precizeaza inspectorii. Primarul spune ca a dat toti banii alocati deoarece risca sa-i piarda. “Firma Oden Trade SRL a inceput lucrarea prin luna martie 2009, dar am dat banii deoarece riscam sa-i pierdem, in cazul in care nu erau cheltuiti pina la 31 decembrie 2008. Potrivit legii, banii se intorc la bugetul statului. In orice caz, firma a facut lucrari de toti acesti bani, adica fundatia si stilpii de rezistenta”, a precizat Petru Antaluta, primarul comunei Mircesti. Avansul dat de primarie firmei nu a fost argumentat cu vreo situatie de lucrari, asa cum prevede legea. “Platile in avans, in valoare de 500.000 lei, nu au fost justificate prin bunuri livrate, lucrari executate sau servicii prestate pina la sfirsitul anului sau data efectuarii controlului. Ne-au fost prezentate situatii de lucrari care nu au fost inregistrate in contabilitate. De asemenea, platile facute au fost inregistrate ca fiind cheltuite si nu ca fiind date in avans”, se mai arata in raportul Camerei de Conturi. In 2009, Primaria a mai alocat 100.000 de lei in contul firmei pentru o serie de lucrari, suma fiind tot cu titlu de avans. “Acesti bani au fost dati la insistentele mele, deoarece am dorit sa completam structura, adica placa de beton de jos si cea de sus. Ulterior, in 2010, am mai dat 100.000 de lei firmei pentru a realiza acoperisul, ca edificiul sa nu fie afectat de intemperii”, a mai spus primarul.

Problema dirigintelui de santier

In raportul intocmit de inspectorii Camerei de Conturi este scos in evidenta si un fapt cel putin bizar. Lucrarile din 2009 au fost avizate de un dirigente de santier care a fost angajat in 2010. “Situatiile de lucrari prezentate drept justificare a platilor efectuate sint semnate de catre dirigintele de santier, a carui colaborare cu Primaria Mircesti a inceput doar in cursul anului 2010, lucru imposibil pentru avizarea categoriilor executate efectiv inscrise in situatiile de lucrari”, spun inspectorii. Primarul neaga acuzatiile. “Acestea sint doar niste chestiuni de incredere intre executant si contractor. Firma respectiva a fost de buna-credinta si a facut lucrarile de banii pe care i-am dat. Ba mai mult, au facut lucrari in avans de trei sute de mii de lei, bani pe care urmeaza sa-i dau in perioada urmatoare. Ca urmare a acestor lucruri, Camera de Conturi ne-a impus sa achitam si penalizari de 150.000 de lei, pentru sumele date ca avans. Asa ceva nu se poate”, s-a aparat Antaluta.

Smecheria de la achizitia de utilaje

Petru Antaluta mai este somat sa returneze alti 100.000 de lei, deoarece a recurs la un artificiu la cumpararea unui utilaj prin negocierea directa cu o firma, fara sa faca licitatie publica. Acesta a achizitionat in 2009 un buldoexcavator cu 60.000 de lei si accesoriile aferente cu alti 40.000 de lei. Deoarece legea prevede ca la achizitiile de peste o anumita suma sa fie facuta licitatie publica, primarul a cumparat utilajul separat de accesorii de la firma RGM Transport SRL, achizitionind ulterior, printr-un nou contract, accesoriile, respectiv doua cupe de sapat si un picon. “S-a constatat divizarea contractului de achizitie publica a utilajului in cauza in doua contracte distincte, evitindu-se in mod intentionat aplicarea procedurilor de atribuire prevazute de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, altele decit procedura utilizata de unitate, in acest caz, procurarea directa”, se mentioneaza in raportul Camerei de Conturi. “Pentru cumpararea acestui utilaj ne-am grabit, deoarece am avut inundatii. Cu ajutorul buldoexcavatorului, pe raza Mircestiului, riul Siret nu a strapuns digul de aparare. In timpul inundatiilor am avut noroc de acesta, chiar daca gurile rele au spus ca este vechi sau trecut prin a doua mina”, se justifica primarul Antaluta. Inspectorii Camerei de Conturi il mai acuza ca suma de 100.000 de lei au fost virata direct in contul administratorului societatii si nu in contul societatii deschis la Trezorerie, asa cum prevede legea. In schimb, primarul spune ca majoritatea concluziilor verificarilor au fost dictate de ratiuni politice. “Eu sint primar PNL si probabil din acest motiv am fost luat in vizor. Am contestat rezultatul Camerei de Conturi”, a conchis Petru Antaluta. In replica, Constantin Iatco, directorul Camerei de Conturi spune ca motivul invocat este folosit de multi primari care sint verificati. “S-au spus multe si se mai spun inca. Eu sint acuzat de multe, dar controlul a fost facut cu acuratete”, a replicat Iatco.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii