De Business

Punem punctul pe știi

Meserii de viitor

duminică, 26 august 2007, 21:36
4 MIN
 Meserii de viitor

Ce facultate sau scoala de meserii sa urmez pentru ca dupa absolvire sa obtin un loc de munca bine platit? Aceasta este intrebarea prezenta pe buzele majoritatii elevilor aflati in anii terminali. Un studiu al Ministerului Muncii cu privire la meseriile care vor avea cea mai mare cautare in anii urmatorii se doveste a fi un adevarat ghid pentru elevii care vor sa isi alega o institutie de invatamint, dar si pentru persoanele care vor sa obtina o alta calificare care sa le aduca cistiguri mai mari.

Potrivit documentului, in regiunea de nord-est a tarii lipseste personalul cu studii superioare, cum ar fi inginerii din diverse domenii si profesorii din invatamintul superior, gimnazii sau licee. De asemenea, lipsesc in numar mare muncitorii calificati din constructii metalice, mecanica fina si industria alimentara, dar si muncitorii necalificati din agricultura, silvicultura si pescuit.

„Trebuie sa ne schimbam mentalitatea"

Studiul a avut ca punct de pornire analiza sectoarelor care duc in prezent lipsa de forta de munca. „Asa cum reiese din statistica referitoare la domeniile de activitate enuntate de angajatori ca fiind lipsite de forta de munca calificata, se recomanda adaptarea ofertei educationale in sensul cresterii numarului de specialisti din domeniile constructiilor, serviciilor si transporturilor precum si diversificarea calificarilor pentru domeniul industriei prelucratoare, corelat cu dezvoltarea economica a fiecarui judet din regiune", precizeaza studiul.

Specialistii din domeniul recrutarii fortei de munca explica insa ca au potential de dezvoltare in zona multe dintre ocupatiile nou aparute pe piata. „Meseria de project manager va fi destul de cautata; si acum aceasta categorie de specialisti e foarte greu de gasit in regiune. Acestia pot sa lucreze in diverse industrii si domenii pentru a dezvolta proiecte. In plus, pot cistiga mai mult daca lucreaza pe cont propriu, decit ca angajati ai companiei. Legat de acest tip de ocupatie, cred ca trebuie sa ne schimbam putin mentalitatea si sa acceptam ca pot exista si altfel de locuri de munca decit cele cu program fix", a declarat Camelia Birzanu, consultant senior al Antal International Network.

Farmacistii vor fi la mare cautare

Aspectul viitoarei piete de munca nu poate fi anticipat in totalitate, din cauza diverselor investitii ce ar putea fi realizate in regiune. „Nu stim ce investitori vor veni in zona Iasului. Daca o sa se faca o mare fabrica de textile si incaltaminte se vor cauta sute de angajati in acest domeniu. Pot spune ca incepe sa lipseasca din regiune forta de munca slab si mediu calificata, cum ar fi mecanicii, tinichigii, electricienii, constructorii", a mai spus Birzanu.

Printre meseriile la mare cautare in urmatorii ani se afla farmacistii si informaticienii. „In urmatorii ani, cu siguranta va fi o mare penurie de forta de munca in constructii, mai ales pentru muncitori necalificati. Farmacistii, care au si acum lefuri de 30 de milioane, vor fi tot mai cautati. Probabil ca vor mai fi investitii in domeniul IT in Iasi, iar programatorii si inginerii de sistem vor fi de asemenea la mare cautare. Chiar si baby-sitting-ul si menajul serios vor fi domenii cu necesar mai mare de forta de munca. In perioada urmatoare, dar nu stiu daca va fi valabil si pe termen lung, vor fi multe locuri de munca in domeniul pensiilor private", a argumentat Daniel Bradatan, manager al firmei de recrutare Atest.

Sanse mai mari pentru persoanele cu studii superioare

Si Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" Iasi, considera ca meseria de project manager este de viitor. „Printre cele mai bine platite slujbe din lume este cea de project manager in domeniul IT. Managerii de proiect sint cautati in orice domeniu, de la sociologie, politologie, cultura la industrie", a explicat Oprea.

De asemenea, printre meseriile de viitor se vor afla si cele din domeniul comunicatiilor. „Un exemplu este al tinerilor estonieni care au creat programul Skype (n.r.: program de telefonie care face posibila conectarea la camere chat publice) si au ajuns sa aiba un capital cit al unei banci importante din Romania", a mai spus Oprea.

Potrivit studiului realizat pentru MMSSF, in urmatorii cinci ani, piata fortei de munca de la nivel national va fi cel mai probabil favorabila persoanelor cu un nivel de studii ridicat. Acelasi studiu estimeaza ca va creste numarul mestesugarilor, al lucratorilor calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor, in servicii si in administratie, dar si al specialistilor cu ocupatii intelectuale.

Oprea sustine insa ca studiile nu au nici o valoare daca nu sint transpuse in politici guvernamentale. „Specialistii realizeaza aceste studii, dar trebuie sa se reflecte intr-o politica guvernamentala. Degeaba spun ca am nevoie de mai multe locuri la Informatica si ca Politehnica are mult mai multe, daca nu mi se da dreptul de a mari numarul de studenti la specializarile cautate, daca nu se realizeaza politici publice coerente", a declarat rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii