De Business

Punem punctul pe știi

Numarul insolventelor s-a redus la Iasi cu 9%

vineri, 13 iulie 2012, 18:29
3 MIN
 Numarul insolventelor s-a redus la Iasi cu 9%

 In ultimii doi ani, la nivelul judetului Iasi a fost inregistrata o scadere in ceea ce priveste numarul de firme carora li s-a cerut intrarea in insolventa. Tendinta de descrestere a fenomenului a inceput sa fie observata incepand din 2010, arata un studiu realizat de Coface, dupa datele de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Conform documentului citat mai sus, anul trecut in judetul Iasi s-au inregistrat 658 de cazuri de insolventa., adica aproximativ 9% mai putine decat in 2010. La nivel national, Iasul s-a aflat pe locul 12 in tara dupa numarul insolventelor, cu 2,91% din total. Acum doi ani, in Iasi au fost inregistrate nu mai putin de 717 cazuri, judetul aflandu-se atunci pe locul al zecelea din tara. Cifra reprezenta 3,31% din totalul firmelor carora li se cerusera intrarea in insolventa in acel an.

Rata de reusita este mica

“Scaderea numarului de firme care intra in insolventa este un lucru pozitiv. Insolventa este, de fapt, un pas catre redresare, astfel incat firma respectiva sa aiba ocazia de a de restabili”, a declarat in acest sens Neculai Vitelaru, presedintele Federatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Conform alineatului 20 din Legea 85/2006, in cazul unei insolvente este posibila reorganizarea judiciara “ce se aplica debitorului, persoanei juridice in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare”. Totusi, in cazul intrarii in insolventa a unei firme “exista doua solutii: redresarea sau falimentul. “Din pacate, in Romania rata de reusita a redresarii este mai scazuta. Totodata, insolventa trebuie tratata cu intelepciune”, a mai precizat Vitelaru. In ceea ce priveste intreaga zona Nord Est, situatia a fost si ea mai buna in 2011 decat in 2010. Asadar, acum doi ani, in regiunea N-E au fost inregistrate 2.408 cazuri de firme intrate in insolventa, numar care semnifica 11,10% din totalul national, pe cand in 2011 au existat cu aproximativ 24% mai putine cazuri: 1843, adica 8,14% din totalul din Romania. Printre cele mai importante firme din Iasi carora li s-a cerut intrarea in insolventa anul trecut se numara Gold&Platin, Nova Construct, Euro Continental.

“E greu de preconizat”

In prima jumatate a acestui an, cifrele arata aceeasi tendinta de scadere. In primele sase luni ale lui 2012, in judetul Iasi au fost inregistrate 252 de cazuri de insolvente, adica mai putine decat in aceeasi perioada din 2011. “E greu de preconizat daca in urmatoarele luni numarul firmelor care intra in insolventa va continua sa scada, pentru ca numai in cazul in care ar exista o economie cu legislatie predictibila s-ar putea spune cu exactitate ceva in acest sens”, a mai precizat presedintele Federatiei Patronale a IMM din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Nu la fel de bine arata cifrele referitoare la radieri, dizolvari si inmatriculari ale firmelor in judetul Iasi din primele sase luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, anul acesta au existat 260 de dizolvari, fata de 169 cate au fost inregistrate anul trecut, 1.577 de radieri fata de 1.537 in 2011 si 2.913 inmatriculari fata de cele 2762 de anul trecut. Doar numarul firmelor care au fost suspendate in primele sase luni ale acestui an este mai mic fata de 2011: 397 de cazuri in 2012, comparativ cu 403 de anul trecut. La nivel national, numarul firmelor care au intrat in insolventa in 2011 este insa mai mare decat in 2010 cu 4,4% mai multe cazuri. Municipiul Bucuresti a fost primul in topul national privind insolventele in ultimii cinci ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii