De Business

Punem punctul pe știi

O mie de ieseni au salarii peste 2.000 de euro

miercuri, 01 august 2007, 17:51
4 MIN
 O mie de ieseni au salarii peste 2.000 de euro

Doar o mina de ieseni au lefuri brute comparabile cu salariul mediul din Uniunea Europeana. Iesenii cu cistiguri pe cartea de munca mai mari de 2.000 de euro provin in special din mediul universitar, sint directori ai putinelor fabrici care au mai supravietuit tranzitiei ori conduc banci sau firme de asigurari. Potrivit unei statistici furnizate de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi in Iasi sint doar 1.000 de persoane care au lefuri brute mai mari de 6.000 lei pe cartea de munca. La nivelul tarii numarul lor atinge 18.000 de persoane, ceea ce inseamna ca in judet locuiesc 5,5% dintre angajatii care au salarii mari raportat la nivel national. Statistica CJP nu ii cuprinde insa si pe angajatii bancilor, firmelor de asigurari ori persoanele care lucreaza in avocatura. Numarul angajatilor din domeniile amintite mai sus si care au pe cartea de munca mai mult de 2.000 de euro nu influenteaza in mod decisiv datele puse la dispozitie de Casa de Pensii.

Salarii mari in mediul universitar

Potrivit statisticii mentionate mai sus, peste 50% dintre iesenii cu cele mai mari salarii cistiga intre 6.000 si 7.000 lei, iar numai 23 cistiga lunar mai mult de 20.000 de lei. Conform unor surse din mediul de afaceri, printre cele mai bine platite locuri de munca din Iasi, se afla cele din domeniul universitar, in care salariile depasesc adesea suma de 6.000 de lei. Cele mai mari salarii din judet le obtin insa o parte dintre angajatii companiilor Ceramica, societate care produce materiale pentru zidarie si ai fabricii de ulei Bunge, si chiar sefii Fortus SA se afla pe aceasta lista. „La Universitatea Alexandru Ioan Cuza sint facultati cu salarii mai mari comparativ cu aproape orice alta facultate de acelasi profil din tara. Profesori de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, de la Facultatea de Sport si de la cea de Drept au salarii care depasesc 6.000 de lei. Raportat la alte judete invecinate care nu au profil universitar, aceasta ar fi una din explicatiile de ce in Iasi exista mai multe salarii mari", a sustinut Tudor Jijie, lector universitar al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA). Specialistii nu sint surprinsi nici de celelalte domenii care se regasesc in topul cistigurilor salariale importante. „Este o polarizare a veniturilor. Chiar daca la Fortus de exemplu, muncitorii nu isi primesc salariile la timp, conducerea a avut grija sa isi bugeteze salarii mult peste medie. La celelalte companii, motivatia ar fi ca atit constructiile, cit si productia de uleiuri din floarea-soarelui sint profitabille.  La toate acestea, se adauga si penuria de forta de munca din domeniul constructiilor de exemplu, iar companiile fac tot posibilul pentru a-si pastra personalul", a mai spus Jijie. Reprezentantii societatilor care ofera salarii mari sint insa discreti in a comenta politica de salarizare a intreprinderilor pentru care lucreaza. „Acestea sint date confidentiale si nu va pot oferi mai multe detalii", a explicat Mihaela Galateanu, consultant de resurse umane al societatii Bunge.

Unele cistiguri nu sint evidentiate in statistici

Datele statistice contin insa si o serie de neajunsuri, dupa cum sustin economistii. „Sistemul privat evalueaza altfel decit cel de stat performantele. Patronii de firma trec pe cartea de munca o anumita suma, iar in mina dau mai mult. Cistiga si unii, si altii, dar de fapt e evaziune fiscala. In domeniul universitar, foarte multe cadre didactice desfasoara o activitate de cercetare sau sezoniera, adica apartin unor comisii de evaluare, iar acestea intra la categoria venituri, mai degraba decit ca salariu", a precizat Vasile Cocris, decan al FEAA. Statistica citata nu cuprinde si date despre persoanele care au venituri mai mari de 2.000 de euro, dar nu intra in categoria salariului. Aici pot fi amintiti patroni care lefuri pe cartea de munca mai mici de 6.000 lei, dar incaseaza divinde ce depasesc aceasta cifra, avocati, notari, evaluatori, contabili ori medici care au cistiguri mai mari obtinute ca liber profesionisti. Salariile mari din Iasi continua insa sa fie cu cel putin 15% sub media celor din Bucuresti sau din vestul tarii, potrivit firmelor de recrutare. „Salariile din Iasi sint mai mici decit cele din capitala, iar un motiv ar fi ca se considera ca si cheltuielile de trai sint mai mici", a argumentat Camelia Birzanu, consultant senior al Antal International Network.

Salariul mediu brut este de 1.290 lei

De asemenea, specialistii sustin ca salariile mari ar putea creste cu 10% in urmatoarea perioada, in timp ce salariile mici si medii vor cunoaste o crestere mai accentuata, de peste 20%. „Este o crestere in parte justificata pentru ca o sa apara pe piata mai multi jucatori si atunci este o cerere mai mare de forta de munca calificata" a mai spus Birzanu. Potrivit unui studiu recent publicat de Institutul National de Statistica, 18.622 de romani au un salariu brut de minim 6.000 de lei pe luna. In acelasi studiu, se arata ca majoritatea salariilor de peste 6.000 de lei provin din banci si din tranzactiile imobiliare, iar cele mai putine in sanatate si invatamint. De asemenea, cei mai multi salariati cu peste 6.000 de lei provin din mediul privat.  Conform raportarilor statistice, numarul total al angajatilor din judetul Iasi a ajuns la putin peste 172.000 in luna mai a acestui an. Cistigul salarial mediu brut din judet este de 1.290 lei, iar cele mai mari venituri medii se inregistreaza in domeniul serviciilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii