A cui este „Poli”?

miercuri, 03 iunie 2009, 18:33
3 MIN
 A cui este „Poli”?

Vineri, 9 aprilie 2004, Stadionul "Dan Paltinisanu" din Timisoara. 40.000 de banateni isi cinta intr-un singur glas pasiunea pentru Poli. Ploua groaznic, dar mai infiorator este scorul de pe tabela. 8-1 pentru Steaua. 20.000 de fani violeti iau cu asalt, trei ani mai tirziu, Piata Operei dintr-un motiv care pare ridicol. Cer inapoi culorile si istoria "Politehnicii". Miercuri, 7 mai 2008, Stadionul "Ion Moina" din Cluj. 10.000 de fani ai Universitatii – doar atitia incapeau pe arena aflata in reconstructie -, pling de ciuda. Motivul? Rivalii de la CFR au adus primul titlu de campiona din istoria orasului. Pe stadionul din Gruia, alti 10.000 de clujeni jubileaza. Orasul de pe Somes respira fotbal intr-un mod paranoic. Esti "uist", "ceferist" sau "nu existi". Miercuri, 8 aprilie 2009, Stadionul "Ion Oblemenco" din Craiova. 35.000 de olteni incurajeaza Stiinta in meciul cu Dinamo. Nimic deosebit. Tot atitia au venit si la meciurile cu Steaua sau Rapid. In preajma acestor meciuri, Craiova intra in transa. Orgoliul oltenilor nu poate accepta suprematia Capitalei. Vineri, 8 august 2008, Stadionul "Emil Alexandrescu" din Iasi. Arena vuieste. Nu de urale, ci de crantanitul semintelor care se revarsa pina la Universitate. Incepe meciul cu Steaua. Surpriza, insa. Jumatate din stadion suspina la pasele gresite ale lui Arthuro sau Moreno. Cei citiva fani ai Politehnicii se simt incercuiti. N-au motive. Daca-i punem la socoteala pe rapidistii si dinamovistii veniti la meci sa injure Steaua, observam ca raportul de forte din tribune arata echitabil.

Se discuta in aceste zile despre un proiect pe termen lung la Politehnica Iasi. Parerea majoritara este ca echipa poate scapa de mediocritate doar prin atragerea unui important investitor privat. Opinia este contrazisa insa de situatia de fapt din fotbalul romanesc. George Bosanceanu la Farul Constanta, Ioan Niculaie la FC Brasov, Ioan Nicolae la Astra Ploiesti, Gheorghe Stefan la Ceahlaul Piatra Neamt, Cornel Penescu la FC Arges, cu totii fac parte din Top 300 Capital. Si totusi, niciuna dintre aceste echipe n-a rupt gura tirgului. Din contra, imbina, de la an al an, romantismul matineului cu nevroza nocturnii. Adrian Porumboiu anunta ca se va retrage de la FC Vaslui, in vreme ce banii celui mai bogat indian din lume, Lakshmi Mittal, nu par sa fi dat stralucire Otelului. Exemplele pot continua. Ce au in comun toate aceste echipe? Simplu. Provin din orase in care simpatia microbistilor pentru echipa locala se imparte pervers cu pasiunea pentru cluburile "cu traditie" din capitala. O poligamie asumata care dilueaza continuu performata. Altfel spus, banii investiti de patroni in aceste cluburi sint impartiti in mod parsiv de "fani" cu amantele din Ghencea, Giulesti sau Stefan cel Mare. Si ar mai fi de facut o observatie. Nu este interesant ca implicarea autoritatilor locale in sustinerea echipelor de fotbal din Timisoara, Cluj si Craiova – finantare echivalenta, ba uneori mai consistenta decit cea de care dispune Politehnica Iasi – nu a stirnit reactii vehemente din partea respectivelor comunitati locale?

Orice proiect fotbalistic de durata trebuie sa porneasca de la suporteri. In sport, banii nu aduc fericirea daca nu-si gasesc un corespondent in pasiunea fanilor. Mai devreme sau mai tirziu, investitia se evapora, lasind in urma, eventual, oaze de performanta. Se spune ca fotbalul englez domina Europa pentru ca este cel mai bogat. Nimic mai fals. Este cel mai bogat sport pentru ca in Liga a patra din Anglia meciurile se joaca cu casa inchisa. Din acest punct de vedere, Iasul fotbalistic pare condamnat.

Sa fim sinceri. Putini din cei peste trei sute de mii de ieseni rezoneaza cu echipa de fotbal. Daca se doreste un proiect numit "Poli", primul pas ar trebui sa urmareasca atragerea iesenilor, si nu a investitorilor, linga echipa.

P.S. Unirea Urziceni nu este un proiect sportiv, ci, eventual o mostra de proiect. In citiva ani, odata ce patronul va intelege ca lipsa suporterilor face imposibila recuperarea investitiei, Urziceniul isi va "uni" din nou destinul de liga a treia.

Comentarii