Cine conduce Romania?

luni, 23 aprilie 2007, 20:06
3 MIN
 Cine conduce Romania?

De citeva zile, noul presedinte (interimar) al Romaniei a devenit Nicolae Vacaroiu. Dar este presedintele Senatului cel mai puternic om al momentului? Sa fie el cel care conduce Romania? Figura jalnica a guvernarii 1992-1996, cind PDSR (actualul PSD) a nenorocit un intreg popor, prim-ministrul Vacaroiu s-a dovedit insa un docil instrument in mina politrucului Ion Iliescu.
Acel al doilea mandat al lui Iliescu (sau al treilea?) a reprezentat momentul veritabilei restauratii a comunistilor, care au preluat toate friiele societatii romanesti. Atunci s-au dat marile tunuri economice, s-au creat uriasele averi ilicite, s-a nascut ceea ce numim, de regula, "sistemul". Un sistem corupt pina in maduva oaselor, in care regulile le faceau doar "tovarasii" transformati, peste noapte, in "domni" de mucava.
 Promitind muncitorilor ca nu-si vor pierde locurile de munca, chiriasilor ca vor ramine in casele nationalizate si tuturor romanilor un trai ca in Suedia, Iliescu a pacalit ani de zile o tara intreaga. Totusi, pina la urma, rezultatele catastrofale ale guvernarii pesediste, coroborate cu imbogatirea nerusinata a liderilor politici, au condus, in 1996, la victoria in alegeri a CDR. Entuziasmul anti-comunistilor nu a tinut insa prea mult. Dupa doar doi ani de guvernare, a devenit clar ca presedintele Emil Constantinescu, ca si ceilalti incompetenti din jurul sau, nu are nici o sansa in lupta cu pesedistii. Si, din nou, in 2000, pentru a treia oara (sau pentru a patra?) ne-am procopsit cu Ion Iliescu.
Cine a crezut ca acela va fi ultimul mandat al lui Iliescu s-a inselat amarnic. Chiar si dupa ce Mircea Geoana i-a luat gitul "Bunicutei" la Congresul PSD din 2005 (dupa victoria lui Basescu la prezidentialele din 2004), instalindu-se in fruntea partidului, Iliescu a ramas la pinda. Destul de repede, s-a vazut ca "Prostanacul" Geoana (apelativ folosit chiar de catre Iliescu) nu se pricepe la nimic, iar partidul sau scade rapid in sondaje. Si iar a aparut Iliescu – de data aceasta doar in fruntea PSD, ca presedinte onorific. In realitate, din acel moment, adevaratul conducator al pesedistilor a redevenit Ion Iliescu.
Revenirea a avut loc la momentul oportun. Dosarul mineriadelor, in care Iliescu joaca principalul rol negativ, mergea in directia condamnarii fostului presedinte. Era prea mult pentru cineva care si-a lasat amprenta nefasta bine marcata asupra Romaniei postdecembriste. Apoi, contextul era, de asemenea, favorabil. Ingroziti de posibilitatea de a fi dati pe mina justitiei pentru toate mismasurile din ultimii 17 ani, "tovarasii" s-au mobilizat in jurul lui Iliescu. Profitind de duplicitatea nativa a conservatorilor si de tradarea liberalilor, PSD a preluat controlul Parlamentului. A urmat suspendarea lui Traian Basescu si un nou mandat pentru Iliescu, de data aceasta din umbra.
Ceea ce mira cel mai tare in toata aceasta lupta politica la care asistam in ultimul timp este solidaritatea unor tabere altadata antagonice. Avem laolalta, in frontul anti-Basescu, pesedisti si liberali, Iliescu si Sorin Rosca Stanescu, Voiculescu si Vantu, ziaristi si oligarhi, magistrati si infractori  etc. etc. Ce-i uneste pe toti acesti indivizi? Nu poate exista decit un singur raspuns: frica. Pentru prima data, "sistemul" a fost pus in pericol. Impotriva lui Traian Basescu nu a reactionat doar un partid, ci Romania lui Iliescu. Asa cum a fost construita ea in ultimii 17 ani, pe formula unei "democratii originale", care a permis pastrarea activistilor si securistilor in fruntea tarii. Se va dovedi Romania lui Iliescu mai tare decit Romania europeana?  
Patron, dar si victima a camarilei pe care a creat-o in atitia ani de tranzitie, Ion Iliescu isi joaca astazi ultima carte. Daca pierde, nu ar fi exclus sa-si termine cariera politica in puscarie, vinovat, printre atitea altele, de tragediile comise de mineri in anii ’90. De va cistiga, vom pierde noi, afundindu-ne intr-o alta tranzitie. De data asta, spre nicaieri.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii