Criza ne arde, politica se piaptana

joi, 18 decembrie 2008, 20:17
2 MIN
 Criza ne arde, politica se piaptana

Desi total netransparenta, transarea componentei guvernului, dar si distributia functiilor din institutiile asa-zis descentralizate se desfasoara incet si precis, conform ordinelor de la centru. Intr-o tara care se pregateste sa intre in letargia sarbatorilor de iarna, doar negocierile purtate in spatele somptuoaselor usi inchise de la Palatul Parlamentului mai arata ca ceva-ceva activitate se mai desfasoara prin administratie. Dar si aceasta va lua sfirsit lunea viitoare, pe 22 decembrie mai exact, pentru ca si alesii sa aiba timp sa transeze purceii. Daca treburile merg la fel de bine ca si pina acum (cu exceptia episodului Stolojan), instalarea noului guvern se va face tot luni. Ciondaneala pe functii locale va mai continua o vreme, pentru ca liberalii au prelungit in ultima lor sedinta de guvern mandatele sefilor de regii si institutii. Dar, conform cutumei parlamentare, legislativul nu functioneaza in luna ianuarie decit, eventual, pe comisii. Structura Parlamentului ar trebuie sa fie si ea definitivata pina luni, insa dupa aceasta zi plenul va trebui convocat in sesiune extraordinara pentru aprobarea bugetului de stat, o restanta care aminteste (pe linga intirzierea cu care se dau salariile in sanatate si educatie) de o guvernare nu chiar asa de perfecta cum incearca liberalii sa o vopseasca la televizor in timp ce rid fortat de rivalii lor politici. Dac-o fi risul ciobului de oala sparta – asta vom vedea foarte curind. Ar fi o premiera in ultima vreme intrarea in noul an fara legea bugetului, altfel o obisnuinta in anii ’90. Doar ca acum fortam limitele asumate odata cu aderarea la UE.

Boc, premierul desemnat, a promis ca se va mai umbla la programul de guvernare, cel mai probabil in sensul restrictionarii unor prevederi foarte generoase din punct de vedere fiscal. O prima masura exacta a dimensiunilor plapumei sub care va putea noul guvern sa se intinda este proiectul bugetului de stat, unde vom vedea cu totii cit de rau va fi in anul ce vine. De altfel, acesta s-a si aflat la Parlament pentru a i se aduce amendamente, dar… cine sa faca asta, cita vreme legislativul cel vechi s-a risipit inca inainte de alegeri, iar cel nou abia isi alege liderii in aceste zile? Cresterea economica minuscula prognozata pentru 2009 e un avertisment ca trebuie pus raul in fata, in speranta ca la sfirsitul anului va fi mai bine. Si-n acest caz ne vom putea face o idee atunci cind vom afla sub ce slogan se va hotari Traian Basescu sa candideze la alegerile prezidentiale.

Cu toate acestea, exista sanse ca guvernul Boc, in ciuda ironiilor continue la care este supus liderul sau, sa se ridice mai sus de nivelul asteptarilor, tinind cont si de presiunile ce se ascund in spatele zimbetelor ministrilor sai. Pentru ca, daca totul se imparte la milimetru, atunci si echilibrul de forte va tinde spre un optim mers al lucrurilor inainte. Din pacate, exista si un mare risc: perturbarea acestui echilibru va duce la dezastru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii