Generalul melcilor

vineri, 03 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Generalul melcilor

Nu este o noutate faptul ca, de citiva ani, tot mai multi romani ce se cred mai rasariti sint ferm convinsi ca izbavirea tarii de toate relele nu se poate face decit cu implicarea lor in politica. Cum, nu are importanta. Faptul ca avem, de la an la an, in cursa pentru presedintie, tot mai multi candidati este, de altfel, relevant. Acesta este avantajul si riscul: democratia ofera libertate maxima, dar lasa loc si la excese. Tocmai pentru ca amatorii sa nu mai mustaceasca in taina tot felul de himere in dictatura, ci sa profite de libertate si sa-si dea, eventual, seama ca ceea ce planuiau este o timpenie.
Recent, 28 de generali si colonei ai armatei romane decid ca, in Romania, nu se mai poate fara implicarea lor. Nu este greu sa ne imaginam cum se pune citeodata tara la cale la o bere. Infierbintati, probabil, de spriturile la care se aduna adesea la Casa Armatei sau la cluburile militare din Capitala, buimaciti de balivernele SF ale lui Pavel Corut sau de melanjul dintre ortodoxie si politica al lui Dan Zamfirescu si, peste toate, de un noian de informatii reale, puse prost cap la cap, care vin din partea serviciilor secrete la care au acces, citiva generali ai Armatei si ai Politiei decid ca, prin ceea ce stiu ei, pot schimba radical situatia in favoarea tarii.
Ce-i de facut, asadar? Mina pe arma si la lupta, si-or fi zis generalii. Cum insa nu sintem in razboi, deocamdata este buna o asociatie "nationala" care sa lupte pentru binele tarii. Cum este vazut acest "bine", ni se spune chiar din punctul 3 al statutului: "Din asociatie pot face parte toti militarii din toate structurile sistemului securitatii nationale care doresc sa participe la rezolvarea problemelor majore ale tarii". Detalii despre modul de actiune ne da chiar unul dintre membrii de vaza ai asociatiei, generalul Costica Voicu, fost sef al IGP, actual sef al Academiei de Politie: "Asociatia isi propune ceea ce actualele autoritati nu pot, nu stiu si nu vor sa faca".
O astfel de declaratie ar fi dus, automat si fara drept de apel, la destituirea imediata a autorului ei, in orice tara democratica din lume. Esenta statului de drept consta in separarea puterilor in stat: executiva (guvern si presedintie), legislativa (parlament si presedintie) si judecatoreasca. O structura formata din cadre active, cu functii impotante in stat, si care isi propune "ceea ce autoritatile actuale nu pot, nu stiu si nu vor sa faca", din care putere a statului de drept va face parte? In baza carei legi democratice va actiona? Se va substitui unei puteri dintre cele enumerate? Careia? Iata citeva intrebari care ar trebui sa le faca nopti albe multor oficiali de rang inalt din Romania. Nu stim daca acestia dorm bine, dar stim ca inca nu s-a operat absolut nici o destituire in rindul militarilor romani implicati.
Ceea ce se intimpla in rindul armatei romane in aceste zile trece neobservat pentru multi oficiali, dar este remarcat de prestigiosul institut american de studii strategice STRATFOR. Nu intimplator, acest institut da atentia cuvenita evenimentului, publicind ieri o ampla analiza pe aceasta tema. Astfel de actiuni pregatesc, de regula, loviturile de stat ale armatei in tarile bananiere. Este prea mult spus, probabil, ca in Romania se pregatea asa ceva. In inconstienta sa, probabil ca generalului Mircea Chelaru i-a fost imposibil sa prevada ca actiunea sa, el fiind fondator al misterioasei asociatii, ar putea fi interpretata si asa.
Cine este vinovat de toate acestea? Imediat dupa numirea generalului Chelaru in functia de sef al Statului Major General, acesta a fost audiat de Comisia de aparare a Camerei Deputatilor. Aici generalul spunea ca "Armata este omisa din viata politica, fapt care schilodeste Parlamentul, intrucit civilii nu sint decit figuranti ai scenei politice". Chelaru a mai afirmat atunci ca Armata trebuie sa transforme legislativul in asa fel incit Senatul sa fie format doar din ofiteri de armata si fete bisericesti. Atunci nimeni nu s-a sesizat. Acum, cei care ar fi trebuit sa se sesizeze se mira.
Poate sa nu fie un capat de tara faptul ca unul dintre generalii armatei romane, chiar daca intimplator cu cel mai mare grad militar din tara, dovedeste la un moment dat ca nu cunoaste regulile democratiei si ca n-are habar de ceea ce inseamna un stat de drept. Sistemul, daca functioneaza, are grija sa-l elimine la timp. Cind insa aceasta necunoastere este manifestata fara nici un dubiu de cel putin 28 de generali si colonei, multi dintre ei activi si cu importante functii in ierarhia militara, este cazul sa ne aplecam serios asupra problemei. Generalul de corp de armata Mircea Chelaru, acest mos Teaca adaptat anilor actuali, a dat o imbecila palma Armatei Romane, incit roseata de pe obrazul acesteia nu va putea fi stearsa de autoritati prea curind.
(Claudiu RAUS)

Comentarii