Majoritati si complicitati

miercuri, 22 septembrie 2010, 18:18
2 MIN
 Majoritati si complicitati

Totul a inceput saptamina trecuta, la votul pe Legea pensiilor. Suparati ca n-au reusit sa-si impuna amandamentele, reprezentantii opozitiei s-au retras din sala, lasindu-i pe parlamentarii puterii fara cvorum. Printr-un act de iluzionism, 80 si ceva de alesi ramasi in Camera au acordat proiectului de lege toate cele 168 de voturi necesare adoptarii. Ba chiar si doua in plus, sa nu bata la ochi. Tinind cont de ora tirzie pina la care se prelungisera dezbaterile, am putea crede ca "minunea" n-a fost decit o eroare umana, cu caracter exceptional, efect al oboselii. Nici pe departe, sustine deputatul Daniel Oajdea. Intr-o relatare pentru "Ziarul de Iasi", el povesteste ca numararea pe dos a voturilor reprezinta o practica obisnuita a secretarilor de sedinta. Acestia stiu dinainte cite voturi "trebuie" acordate fiecarui partid, in baza unor discutii prealabile cu liderii de grup, dar le lasa alesilor placerea de-a ridica mina. Sa se mai dezmorteasca si ei.

Cel putin in cazul Legii pensiilor, afirmatiile sale sint confirmate atit de atitudinea defensiva a puterii, cit si de comportamentul duplicitar al opozitiei. Daca ne uitam pe apararea "acuzatilor", observam ca liderii PDL au evitat sa nege explicit lipsa cvorumului la sedinta, invocind acte de santaj si fapte identice ale opozitiei. Mai mult, au acceptat in prima faza reluarea votului – declaratie care poate fi tradusa ca autodenunt. De partea cealalta, PSD si PNL au reactionat tirziu, oarecum buimac, semn ca le-a fost teama sa condamne o uzanta de care s-au bucurat in egala masura. Relevanta in acest sens este povestirea unui alt parlamentar iesean, tot din tabara puterii. La celebra sedinta de miercurea trecuta, el a observat ca, desi plecat din sala, liderul PSD Victor Ponta isi trecuse numele printre votanti. A dat sa vocifereze, dar s-a izbit de raspunsul nonsalant al colegilor: "Tineti, ma, gura, ca si noi facem la fel!". Concluzia privind modul in care se formeaza "majoritatile" in Parlament a venit din partea deputatului PDL Ioan Oltean: "In aceasta situatie, sintem cu totii, intr-un fel sau altul, complici".

In ultimii 20 de ani, dezbaterea publica s-a concentrat pe teme dintre cele mai pretentioase: descentralizare administrativa, diverse sisteme de vot, reducerea numarului de parlamentari. Toate se dovedesc a fi discutii fara fond, din moment ce nu sintem in stare sa respectam un principiu elementar al democratiei, cel al majoritatii legale. Cine stie cite legi privind "reforma institutionala" au fost adoptate in cadru restrins, la o tigara pe holurile Parlamentului. Optimistii ar privi, insa, partea plina a paharului. Mai avem cel putin un principiu constitutional de incalcat pentru a face praf iluzia statului de drept in Romania. Se numeste principiul separatiei puterilor in stat si presupune, printre altele, si un control al justitei asupra legislativului. Daca intr-adevar functioneaza, vom avea citiva parlamentari condamnati penal, deopotriva de la putere si din opozitie. Credeti ca se va intimpla?

Comentarii