Referendumul, mai mult decit un esec

joi, 29 noiembrie 2007, 21:22
3 MIN
 Referendumul, mai mult decit un esec

Scoaterea din joc a populistilor de la PRM si PNG la alegerile pentru Parlamentul European, ori chiar infringerea partidului lui Ion Iliescu nu compenseaza, in nici un caz, marea miza a acestei etape preelectorale: vom mai vota uninominal la alegerile din 2008? Mai exista vreo sansa?

Imediat dupa referendumul din primavara pentru suspendarea presedintelui, Traian Basescu promitea romanilor, entuziast, initierea unui ciclu electoral 2007-2008-2009 – alegeri europarlamentare, alegeri locale, referendum pentru vot uninominal si alegeri generale pe baza votului uninominal, cu scopul de a schimba fata politicii romanesti. Era, bineinteles, si o forma de revansa fata de agenda parlamentarilor, fata de coalitia anti- prezidentiala. Ce-i drept, succesul din 20 mai a fost un vint in pupa pentru imaginarea acestui proiect prezidential, pe jumatate utopic. Basescu miza pe un interes crescut si o participare nemapomenita a romanilor.

Ca ne convine sau nu, deocamdata putem vorbi de o rezerva ori un dezinteres evident al electoratului pentru reforma propusa de presedinte. Tururile electorale prin tara, postura de victima, de neajutorat, toate apelurile la electorat nu au schimbat mare lucru. Inceputul miscarii pentru schimbarea clasei politice s-a confruntat cu o atitudine de conservare a clasei politice. Mai putin de un sfert dintre romani s-au pronuntat pentru formula propusa de Cotroceni pentru votul uninominal.

Adevarul este ca absenteismul da batai de cap sociologilor in interpretarea veridica a rezultatelor: cum se explica popularitatea ridicola, de numai 15-20%, a Parlamentului din mai toate sondajele, alaturi de o credibilitate de peste 50% pentru presedinte, si prezenta de numai 26% a romanilor pro sau contra votului uninominal in doua tururi de scrutin? Cei 14% dintre romanii care au venit la urne si s-au declarat impotriva formulei presedintelui opteaza, de fapt, pentru varianta Pro Democratia sau vor in continuare vot pe liste? Iar cei 74% care nu s-au prezentat la referendum doresc mentinerea votului pe liste sau nu pot opta intre cele doua variante de vot uninominal? Aceste intrebari fara raspuns dau posibilitate partidelor sa continue nestinjenite jocul de pina acum si analistilor sa imagineze explicatii.

La bilantul de prima etapa rezultatele deja descumpanesc. Referendumul nu a venit ca o confirmare a agendei presedintelui. In momentul de fata, marea problema a ambitiosului Basescu este ca proiectul propus de el pentru reformarea clasei politice nu se va desfasura dupa dorintele sale, ci dupa vointa lui Tariceanu sau, si mai rau, dupa chipul si asemanarea celor 322 de parlamentari. Blocajul initiat de presedinte prin contestarea la Curtea Constitutionala a variantei Pro-Democratia, pentru a astepta intii deznodamintul referendumului, s-ar putea intoarce impotriva lui.

Deciziile imprevizibile ale Curtii Constitutionale, cel putin din ultimii trei ani, lasa orice varianta deschisa. Curtea poate sa respinga demersul presedintelui si sa-l salveze dintr-o incurcatura mare. Sau, la fel de bine, poate sa-i dea dreptate si totul sa revina in Parlament. In acest caz, nu ne mai ramine decit sa-l vedem pe Traian Basescu bombanind despre amendamentele celor 322 la votul uninominal, asistind la tergiversarea procesului legislativ, pina cind se va spune ca e prea tirziu pentru aplicarea lui la alegerile din 2008. Pentru ca nu a acceptat varianta Pro Democratia, din diferite calcule politicianiste, dorind sa aiba totul, presedintele si romanii s-ar putea alege cu nimic. Atunci o sa-l vedem pe Traian Basescu co-partas la votul pe liste, pentru ca nu a stiut sa fie rezonabil cind putea sa o faca, in beneficiul tuturor. Ceea ce, foarte posibil, s-ar intoarce impotriva lui.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii