Ultima zvicnire

marți, 17 noiembrie 2009, 18:54
2 MIN
 Ultima zvicnire

Povestea sirianului a umplut zeci de volume in instantele de judecata, a consumat tone de hirtie de ziar, a ocupat mii de ore de discutii la radio si tv, iar site-urile de informatii sint, la rindul lor, foarte generoase cu detalii despre caz. Intreaga tarasenie a devenit binecunoscuta dupa recuperarea celor trei ziaristi rapiti in Irak, in primavara lui 2005, apoi, dupa numai un an – mai exact de la disparitia lui Omar Hayssam, in iunie 2006 – orice detaliu legat de numele sirianului a fost disecat si intors pe toate partile cu maxima atentie. Insa, dincolo de patru ani si mai bine de speculatii, singurul lucru cert a ramas condamnarea la 20 de ani de inchisoare pronuntata in februarie 2008 de instanta suprema.

Revenirea in prim-plan a procurorului care s-a ocupat de dosarul Hayssam, prea vizibil legata de campania alegerilor prezidentiale, nu a fost in masura sa implineasca asteptarile, nici in tabara Basescu-PDL, nici in cea a PSD-Geoana. Cu toate eforturile anchetatorilor si instantelor, destule lacune alimenteaza si azi scenariile schitate pe marginea implicarii mai multor personalitati in mersul anchetei. Tinta principala o constituie Traian Basescu, despre care se spune ca a avut chiar o intelegere cu sirianul. Seful statului s-a aratat plictisit de reinventarea acuzelor, aruncind pisica in curtea PSD.

Plictiseala prezidentiala este doar unul dintre semnele care denota faptul ca ultimul atac din aceasta campanie electorala nu a avut taria pe care o preconizau cei aflati in spatele acuzatorilor. Luni seara, presedintele parea ca afiseaza la televizor figura candidatului trecut de un examen de care se temea, relansind, la rindul sau, acuze mai vechi. Hayssam a fost pasat la Mircea Geoana, care a fost invitat de Basescu "sa nu-si mai foloseasca prietenii de familie pentru a ataca candidatii la prezidentiale".

Subiectul e mai degraba destinat mentinerii numarului de sustinatori devotati fiecaruia dintre candidati, asa-numitele nuclee dure – votantii pe care se pot baza prezidentiabilii, decit sa scada la unul si sa creasca la altul. Greu de spus daca Basescu pierde vreun procent si Geoana sau Antonescu cistiga. Motivul e dat de faptul ca toata increngatura acestui caz este prea complicata pentru omul obisnuit, confruntat cu somajul, cu scumpirile ori cu ratele la banci. Chiar dublat de o alta ancheta – celebra ancheta a spionajului energetic, de care s-a ocupat acelasi procuror -, atacului ii lipseste consistenta, noutatea si, prin urmare, o audienta larga. Acuzele lansate in fata camerelor de luat vederi sau pomenite in discutii inregistrate pe sest, precum cele dintre seful ANI si doi jurnalisti cu ceva reputatie pina mai ieri, nu fac altceva decit sa completeze imaginea unui sistem gripat acum si de o criza politica. Sa ne asteptam la urmari? Poate doar la temperarea acuzelor pe care inca si le mai arunca in obraz unii dintre candidati. Altfel, chiar daca dezgroparea dosarului Hayssam a atras reactii inclusiv de la Parchet si de la CSM, foarte probabil ca dupa alegeri nu vom mai auzi despre acest caz. Si nici macar la alegerile urmatoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii