Acvariul poate inviora o camera

miercuri, 19 noiembrie 2008, 18:09
3 MIN
 Acvariul poate inviora o camera

Amenajarea primului acvariu este cea mai dificila. Trebuie sa aveti rabdare, pentru ca daca ati luat hotarirea sa amenajati in propria locuinta un acvariu, nu inseamna ca a doua zi veti putea admira deja frumusetea pestilor achizitionati.

Pentru inceput, cele mai potrivite acvarii sint cele de 40-50 de litri. Unul din avantaje este ca ofera spatiu de miscare pentru pesti, intretinerea se realizeaza mai usor, iar apa se murdareste mai greu. Ca sa vedeti cu citi pesti puteti sa populati un acvariu este necesar sa stiti ca in general se calculeaza 2-5 litri de apa la un peste.

Amplasarea acvariului este de asemenea importanta. Acvariul trebuie asezat pe un perete cit mai intunecat pentru ca lumina sa vina exclusiv din interiorul acvariului. In lumina naturala procesul de multiplicare al algelor este favorizat, iar apa se murdareste mai repede. Acvariul poate fi dispus in mod traditional pe un perete, de mai mare efect fiind de exemplu amplasarea lui ca perete de despartitura intre doua incaperi. Daca ne gindim practic, in apropierea acvariului avem nevoie de o priza, poate chiar si de robinetul de apa. Pentru a fi cit mai vizibil, trebuie asezat pe o baza la aproximativ un metru de sol.

Pentru amenajarea acvariului nu este necesar doar recipientul, pestii si plantele. Ingrijirea micutelor vietati necesita o temperatura constanta, de aproximativ 24-26 de grade pe care o putem obtine cu ajutorul termostatului. Puterea termostatului se alege in functie de dimensiunile acvariului. Termometrul pe care il achizitionati va va indica cu exactitate temperatura apei din acvariu. Apoi, pentru pastrarea apei curate, este necesar un filtru, iar lumina este asigurata de regula de un neon.

Mai aveti nevoie de un furtun subtire cu ajutorul caruia veti schimba apa si de o galeata in care sa lasati apa la "invechit". Aceste ustensile sint necesare pentru intretinerea acvariului. Aceasta consta in scoaterea la un interval de 7-10 zile a unei treimi din cantitatea de apa si inlocuirea acesteia cu apa statuta. Apoi, la fiecare 10 litri de apa este recomandabil sa se puna o lingurita de sare, care ajuta la ingreunarea dezvoltarii bacteriilor. Util cind aveti un acvariu este si minciocul cu ajutorul caruia sa mutati pestii dintr-un loc in altul.

Pentru amenajarea acvariului, se recomanda folosirea substratului de pietris si nisip. Atentie insa ca un nisip fin sufoca radacinile plantelor. Pietrisul trebuie sa fie din roci dure, nu calcaroase. In principiu substratul ar trebui sa aiba grosimea de 3-5 cm.

Alegerea plantelor se face in functie de tipurile de pesti care urmeaza sa populeze acvariul, de nevoile acestora si de cerintele de temperatura. Pentru inceput speciile rezistente precum Elodeea, Bacopa sau Valisneria sint mai mult decit de folos.

Ca arhitectura, plantele care cresc mari este recomandabil sa fie asezate mai in spate, in timp ce acelea mai mici pot ocupa partea din fata a acvariului. De asemenea, sadirea plantelor se mai poate face pe latura din spate a acvariului spre partile laterale pentru a lasa in mijloc spatiu liber pestilor.

Cind acvariul este astfel pregatit putem turna apa. Cu toate acestea este bine pentru pesti sa fie introdusi in acvariu abia dupa 3, pina la 7 zile, dupa ce apa s-a stabilizat deja.

 Achizitionarea pestilor este bine sa se faca de la magazine de specialitate, unde au fost tinuti intr-un mediu stabil, fara fluctuatii prea mari ale apei. Volumul de apa, dimensiunile si forma acvariului sint caracteristicile de care trebuie sa tinem cont cind ne alegem pestii.

Pestii cu forma alungita, precum xipho sau tetrazona au nevoie de un bazin lung, in timp ce pestii inalti si plati asa cum este scalarul, au nevoie de un bazin inalt. Acomodarea pestilor trebuie facuta treptat prin introducerea in locul in care sint tinuti a unei cantitati de apa din acvariul vostru. Se recomanda hranirea pestilor o data pe zi, intr-o cantitate care sa fie consumata in 5 minute.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii