Culoare vs. non-culoare

miercuri, 15 august 2007, 16:47
3 MIN
 Culoare vs. non-culoare

„Ideea transformarii place majoritatii deoarece e rezultatul viu al cresterii societatii, al dezvoltarii si progresului. Dar oare ne indreptam pe drumul cel bun ? Greu de spus si prea devreme pentru a ne putea pronunta. Timpul ne va raspunde cu siguranta", spune Loredana Gaspar, director Vektor Design.

„Dupa perioada gri a blocurilor comuniste, dupa uniformizarea tuturor lucrurilor ce ne inconjurau, rabufnirea cromatica ar fi de inteles. Si totusi, totul are o limita. Sintem chiar asa de avizi dupa pigmenti? De ce oare majoritatea traim in spatii violente, inconjurate de culori crude, tari?
Sint constienta ca atitia ani chimicalele ne-au invadat incaperile dupa cumintenia bunului gust care era odinioara felul de a fi al taranilor. Unde este bunul simt care sta la baza tuturor lucrurilor ? Unde este eleganta, finetea, simplitatea si bunul gust de odinioara ? Pe vremuri culorile cuminti erau obtinute din elemente naturale si ca urmare in armonie cu natura. Albul cu care primeneau casele in fiecare primavara si toamna care aducea ritualic o cumintenie si o purificare a lumii cu propria culoare", a explicat Gaspar.

Sigur ca acestea par lucruri invechite, tehnologia avansata, eficienta, si moda schimbind prioritatile si modul de a percepe lumea. Totusi nici lipsa culorii nu este o eventuala solutie, dar parca ceva a ajuns la saturatie si ne face sa indragim albul sau culorile cuminti mai mult decit oricind.

In goana dupa extravaganta riscam sa devenim vulgari si din pacate este vorba despre o vulgaritate dusa la extrem. Zilnic putem observa in jurul nostrum o casa de un roz strident sau portocaliu, acoperisuri albastre, magazine care uzeaza la extrem pigmentul chimic, iar in interiorul apartamentelor pereti mov, rosii si verzi care nu fac altceva decit sa ne incarce de energii negative.

Poate placerea nebuna vizionarii telenovelelor in care lipsa unui dialog normal face ca decorurile sa suplimenteze aceasta lipsa, dar nu prin opulenta, ci printr-o prezenta cromatica exagerata, ce uneori aproape ca ai putea spune ca tine locul unui personaj.

„Influenta telenovelelor este evidenta, doar ca la noi capata un specific local prin adaugarea excesiva si violenta a pigmentilor pentru a te putea face remarcat in multime. Deseori ma gindesc ca ar trebui interzise anumite nuante de varuri si vopseluri. Daca in Occident nu le foloseste nimeni, pentru simplul motiv ca sint gasite ca fiind exagerate, la noi sint utilizate cu o larghete greu de imaginat", a adaugat deisgnerul.

Deseori in ultima vreme pe la magazinele specializate in varuri si vopsele, potentialii clienti se intereseaza de nuantele de pamint, de culorile calde care sa-ti vorbeasca de camin, de casa, de bucuria intoarcerii acasa. Multe persoane vor in spatiile publice, in functie de destinatia lor (livinguri, spatii de discutii, magazine, saai de conferinte etc) ca designerii si arhitectii sa indraznesca sa foloseasca culoarea dar nu la modul violent; cu alte cuvinte sa intri intr-o incapere si sa pleci revigorat.

Culorile sint deosebit de importante in viata noastra. Conform specialistilor ele pot cauza boli sau duce la vindecari. Iar orice exces poate duce la malformatii. Agitatia, nervozitatea si violenta se poate trage din aceasta avalansa de culori tari si combinate prost. S-ar putea identifica oarecum si cu o trauma. Strazile ofera un spectacol al contrastelor, pe de o parte blocurile gri, terne, obosite si triste si pe de alta parte o cromatica izbitoare care ne face sa ne simtim de-a dreptul obositi. Trecem zilnic pe linga aceste constructii si ne simtim de-a dreptul sufocati. Iar atunci cind reusim sa gasim o cladire normala ca si cromatica si volumetrie simtim imediat diferenta.

Exista oare cale de mijloc? Putem crea o cromatica suava, dulce, vie, revigoranta fara a fi groaznici in demersul nostru? Sa luam ca exemplu natura, armonia si spectacolul cromatic pe care il ofera fara a fi violenta. Sa ne gindim mai apoi la casa noastra. Ne place ? Ne simtim bine in ea ? Ne plac camerele cum sint varuite si armonizate ? Ni se potrivesc nuantele alese? Avem o justificare logica pentru alegerea facuta ? Sint toate piesele echilibrate? Cam acestea ar fi lucrurile ce ar trebui sa ne preocupe atunci cind ne-am hotarit sa facem o schimbare majora in locuinta noastra.

Pentru a crea un ambient placut si aproape de sufletul nostru trebuie absolut intotdeauna sa folosim cromatica pe care o preferam insa nu trebuie sa exageram deoarece prima victima ar putea fi propria persoana.

Comentarii