Sindicatele se opun unor articole din noua lege a invatamintului

vineri, 23 martie 2007, 15:10
2 MIN
 Sindicatele se opun unor articole din noua lege a invatamintului

Sindicalistii si reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au ajuns la un consens referitor la o serie de prevederi ale legii invatamintului preuniversitar. "Am parcurs pina acum 100 de articole si credem ca in cel mult trei saptamini vom putea avea varianta revizuita a legii. Consideram ca este important ca reprezentantii ministerului ar putea fi de acord cu mentinerea titulaturii in educatie si cu pastrarea elementului decizional privind procesul educativ in scoli, si nu atit de mult indreptat spre consiliile locale", a precizat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicale "Spiru Haret".

Pierderea titulaturii din invatamint este una dintre cele mai mari temeri ale dascalilor, deoarece in forma actuala a proiectului de lege dascalii ar depinde de postul pe care au fost acceptati in urma unui concurs realizat la nivelul unitatii de invatamint.

In cazul in care postul ar disparea, profesorii si-ar pierde slujba si ar fi nevoiti sa participe din nou la concurs. In prezent, cadrele didactice titulare care intra in restringere de activitate primesc automat, conform legislatiei in vigoare, o alta catedra. "Asupra structurii invatamintului se va mai reveni deoarece sint inca probleme", a mai declarat Isvoranu.

Sindicalistii nu sint de acord cu prevederile conform carora invatamintul primar ar putea avea sase clase, deoarece sint neclaritati asupra dascalilor care vor preda: la grupa pregatitoare, poate fi educatorul sau invatatorul, iar la clasa a V-a poate fi invatatorul sau profesorii.

Dupa centralizarea si analiza tuturor sugestiilor primite, Ministerul Educatiei va realiza o forma revizuita a celor trei proiecte. Forma revizuita a pachetului legislativ, impreuna cu

Planul National de Dezvoltare 2007-2013, va fi dezbatuta cu toti partenerii sociali (federatii sindicale, asociatii de elevi, parinti, studenti, asociatii profesionale si patronale) si cu toti partenerii politici (partide politice, comisiile de invatamint din camerele Parlamentului), in intilniri bilaterale, pe baza unui calendar stabilit de comun acord.

Pachetul legislativ privind reforma in educatie cuprinde trei proiecte: de lege a invatamintului superior, a invatamintului preuniversitar si Statutul cadrelor didactice. Proiectele de acte normative pot fi consultate in continuare pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, la adresa www.edu.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii