Un liceu privat din Iasi trage obloanele, altul abia isi deschide portile

joi, 08 septembrie 2011, 12:50
4 MIN
 Un liceu privat din Iasi trage obloanele, altul abia isi deschide portile

Din noul an scolar dispare din peisajul unitatilor scolare private din municipiu Liceul "Dumitru Murgu", patronat de Fundatia Academica Ecologica "Dimitrie Cantemir", insa va fi pe piata un altul.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP) a autorizat printr-o Hotarire de Consiliu din 9 august sa functioneze provizoriu la Iasi Liceul Teoretic "Studiorum". Acesta este patronat de Asociatia "Stefan si Maria" din Galati, avind filiale si in alte orase, de exemplu la Brasov.

Noua institutie privata va scolariza elevi interesati de profilul filologie, dar si adulti care nu si-au finalizat studiile liceale, cei din urma in clase cu frecventa redusa. Pentru anul 2011-2012, sint disponibile in total 5 clase, dintre acestea, la zi fiind una singura. Inscrierile se fac la Scoala "Alexandru Vlahuta" din cartierul Dacia, unde se vor desfasura si cursurile, asociatia galateana inchiriind aici 5 sali de clasa. Pentru clasa de la zi inscrierile au loc pina duminica 11 septembrie, in conditiile in care scoala incepe pe 12, iar pentru clasele de la frecventa redusa clientii pot veni pina pe 15 octombrie.

"Eu sint un simplu executant"

Taxa este de 400 de euro pe an. "Pentru a IX-a este o clasa la zi si una la frecventa redusa, celelalte fiind de a X-a, a XI-a si a XII-a, in regim frecventa redusa, in general pentru cei care vin de la scoli de arte si meserii sau scoli profesionale, dar si pentru cei care au abandonat liceul ca sa plece sa munceasca in strainatate. Vom incepe de pe 12 septembrie. Daca nu vom avea elevi pentru toate clasele, vom porni numai cu a IX-a. Acum cam cite 10 pe clasa sint deja inscrisi", a explicat Verginia Munteanu, managerul liceului, director al Scolii "Al.Vlahuta" pina la 1 septembrie, cind a fost inlocuita pe criteriul pensionarii. "Stiti ca in invatamintul privat nu se pune problema ca iesi la pensie", a dat ea lamuriri.

Elevii de la zi vor invata numai dupa-amiaza, iar cei de la frecventa redusa simbata si duminica, plus ca vor avea sase saptamini de program normal inainte de sustinerea tezelor semestriale. In ceea ce priveste cadrele didactice care vor preda, acestea au fost recrutate atit din Scoala "Al. Vlahuta", cit si de la alte scoli din municipiu. "Nu as putea sa va spun citi profesori vor fi, pentru toate obiectele in orice caz, dupa planul cadru de la liceu. Sint si de la noi din scoala si din municipiu, profesori cu experienta, grade si vechime. Mai multe informatii nu va pot da, pentru ca asociatia s-a ocupat de incadrare, eu sint un simplu executant. Reprezentantii asociatiei trebuie sa vina la Iasi zilele acestea ca sa stabilim si suma pe care ar trebui sa o plateasca scolii pentru spatiile inchiriate", a mentionat Verginia Munteanu.

Directoarea a precizat ca Asociatia "Stefan si Maria" din Galati a solicitat sa desfasoare activitatea Liceului "Studiorum" in incinta Scolii "Al. Vlahuta", intrucit au colaborat pentru mai multe proiecte incepind din 2008. Intrebata de ce se merge numai pe clase de filologie, Verginia Munteanu a explicat ca oferta vine in ajutorul celor care nu se descurca la stiinte exacte: "Pentru cei care au facut ruta ocolitoare, e mai greu cu matematica, mai degraba invata o limba straina".

Inspectoratul nu stie nimic

Inspectoratul Scolar Judetean nu stie inca nimic despre noul liceu. "Am vazut si eu pe site-ul ARACIP ca a fost autorizat acest liceu, dar mai multe nu stiu sa va spun. Dupa ce incepe scoala ar trebui sa vina sa ne spuna cite clase vor avea, dar nu cred ca vor avea anul acesta", a spus sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

Cite o clasa de filologie, dar si de matematica-informatica, respectiv Stiinte Sociale – la zi si frecventa redusa – ar dori sa formeze si Centrul de Studii European, o alta institutie privata autorizata de ARACIP sa functioneze provizoriu din luna mai a acestui an. "Pentru liceu, sint foarte putine solicitari, atit la zi, cit si la frecventa redusa. Si nici la postliceala nu e chiar stralucita situatia. Taxa e de 1.700 de lei pe an, in 4 rate, prin urmare sub nivelul nivelului, daca e sa ma exprim mai neacademic. Stiti doar ca nici in liceele de stat nu s-au ocupat locurile. Cel mai probabil anul acesta nu vom avea clase de liceu, vom merge numai cu postliceala, unde este aceeasi taxa. Vineri dupa-amiaza vom vedea exact ce vom face", a explicat Viorel Enea, managerul Centrului de Studii European.

Noua institutie de invatamint privat din municipiu va scolariza in mod sigur tineri care doresc sa se califice ca asistenti medicali, sub patronajul Asociatiei Centrul de Studii Europene Iasi – Romania. Cursurile de la postliceala sanitara se vor desfasura in incinta Colegiului "Gh. Asachi". "Singura legatura pe care o au cu noi e ca ne-au solicitat sa le inchiriem niste spatii. Le-am inchiriat deocamdata in luna aprilie 2 sali pentru activitati de management, urmind ca sa le mai inchiriem 5 sali, daca obtin autorizatia de functionare. Avind in vedere ca salile de clasa sint disponibile la noi dupa-amiaza, am zis sa mai facem niste venituri. Ar fi aproximativ 200 de metri patrati de inchiriat, dar depinde cu cite clase vor merge", a precizat Anda Tanasa, directoarea Colegiului "Gh. Asachi".

Comentarii